Premieră la Naționalul din Cluj, în distribuție sunt solistul de la Luna Amară și cunoscutul Nucu Pandrea
Cultură by Actual de Cluj - dec. 14, 2017 0 1234
Premieră la Teatrul Național din Cluj, joia viitoare, „Svejk în concert”, după „Peripețiile bravulu isoldat Svejk” de Jaroslav Hasek, un spectacol-concert de Ada Milea.
Se remarcă, în distribuție, în afara actorilor ca Adrian Cucu, Călin Herlo, Anca Hanu sau Miron Maxim, solistul trupei „Luna amară”, Mihnea Blidariu, aflat la a doua experiență pe scenă după piesa de succes la casă „Sânziana și Pepelea”; din distribuție mai face parte și apreciatul artist Nucu Pandrea, cunoscut pentru că s-a specializat în … cântat la frunză.
Jaroslav Hašek (30 aprilie 1883 – 3 ianuarie 1923) a fost un scriitor satiric, umorist și anarhist socialist ceh, cunoscut, în special, pentru romanul său „Peripețiile bravului soldat Švejk”, scris între 1921 și 1923, care a fost tradus în peste 60 de limbi. O traducere parțială în limba română a acestui roman, publicată în 1935 a fost semnată de Gafița Buga, varianta integrală, tradusă de Al. O. Teodoreanu și Jean Grosu, cu ilustrații originale de Josef Lada, a apărut in 1956. Multe dintre situaţiile şi personajele din roman sunt inspirate din serviciul militar pe care Hašek l-a efectuat în cadrul Regimentului 91 Infanterie din armata austro-ungară. Hašek a mai scris și peste 1500 de povestiri. A lucrat ca jurnalist, a dus o viață de boem și farsor.
Aventurile lui Švejk încep prin comentarea cu naivitate a atentatului de la Sarajevo din 1914 și declanșarea Primului Război Mondial, când este mobilizat în rândurile armatei austriece. Comentariile de la cârciumă, bârfele politice, îl determină pe acesta să se înroleze în armată. În civilie, „bravul“ soldat trăia din negustoria de câini. Pe tot parcursul „războinicei“ călătorii, Švejk ajunge ordonanță la Otto Katz, care îl pierde la un joc de cărți, fiind câștigat de locotenentul-major Lukas, în compania căruia pleacă pe front. Înaintând pe linia frontului, ghinionistul Švejk nimerește la fiecare pas într-o nouă dandana: pierde trenul și merge pe jos în altă direcție, unde este luat drept spion; aflat într-o misiune de recunoaștere, probează uniforma unui prizonier rus fugar și este confundat cu acesta; scrisorica de amor a locotenentului Lukas, în loc să fie înmânată soției ajunge în mâinile soțului și alte multe peripeții.
Iată ce ne spune Ada Milea despre ideea spectacolului aflat în plin lucru, cu premiera în 21 decembrie: „Am vrut să pară o călătorie cu trenul spre linia frontului, dar să existe posibilitatea de a «deraia» de la ceea ce pare a fi. Am ales câteva personaje și întâmplări pe care le-am pus în tren, chiar dacă ele nu aveau vreo legătură cu drumul din cartea lui Hašek. M-a interesat atitudinea diferită a fiecăruia în drumul spre prăpăd și moarte. Cartea, sper că și concertul, profită din plin de hazul situațiilor și demonstrează că războiul e o nebunie care nu are nici o legătură cu noi, chiar dacă, eventual, murim în el“.
Premiera e programată în 21 decembrie, iar un al doilea spectacol e programat două zile mai târziu, sâmbătă. La ora publicării acestei știri rămăseseră în vânzare, pentru premieră, doar câteva zeci de bilete, majoritatea la balcon.