Închide

Mirosul nu mai face din desființarea muntelui de gunoi de la Pata Rât o prioritate pentru Primăria Cluj-Napoca. Ce le-a cerut Boc specialiștilor

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - nov. 03, 2020 0 857

De ce desființarea rampei de gunoi de la Pata Rât nu este prioritate 0 pentru Primărie, acum că s-a deschis noul depozit pentru deșeuri (Centrul Management Integrat de al Deșeurilor – CMID) al Clujului? Costă prea mult sau muntele de gunoi adunat în ultimii cinci ani la Pata Rât va umple prima celulă de depozitare și iarăși va fi o problemă cu depozitarea?

L-am întrebat pe primarul Emil Boc, care a răspuns public că nu este o chestiune de bani. În ceea ce privește celelalte două întrebări, la una a preferat să nu răspundă. La cea de a doua, privind fixarea ca prioritate zero pentru Primăria a mutării gunoiului, mai ales că o cantitate impresionată de deșeuri a fost clădită sub soare la Pata Rât, primarul a spus că există o autorizație de mediu emisă pentru rampa temporară care impune mutatea gunoiului în noul CMID căreia colegii de la RADP i-au dat curs și au început să mute deșeurile, însă a apărut problema mirosului.

Așa că, a spus primarul, din pricina mirosului a dispus sistarea mutării gunoiului și a cerut specialiștilor să caute soluții pentru ca acest transfer să se facă fără a se mai repeta situația sesizată de clujeni, duhoarea de gunoi în putrefacție care a persistat în tot orașul.

„După ce se deschide Centrul de Management Integrat al Deșeurilor (CMID), rampa temporară de deșeuri se mută în centrul deschis. Așa scrie în autorizația de mediu. Nu scrie intervalul de timp în care să se facă. Colegii mei, pe bună dreptate, au început să pună în aplicare. În secunda în care am văzut că acest lucru presupune un lucru extrem de neplăcut, am dispus personal sistarea oricărui demers. Nu mai miroase în Cluj. Discut cu Agenția de Protecție a Mediului, cu specialiști, cu firme de profil, care este modalitatea de a muta gunoiul fără a produce miros. Suntem în analize și vom anunța rezultatul. Nu se poate să nu se găsească o soluție tehnică. Cei de specialitate sunt în contact, ne vor prezența soluții. Astăzi transportul de la rampa temporară este sistat. Doar gunoiul strâns din oraș se depune în centrul autorizat”, a răspuns edilul Emil Boc întrebărilor Actualdecluj.ro, în cadrul unei conferințe de presă.

Deocamdată s-au mutat în noul Centrul Integrat de Management al Deșeurilor aproximativ 25.000 de tone de gunoie, din cele peste 270.000 de tone existente în total la rampa temporară a Primăriei, de la Pata Rât. Și tot Clujul a duhnit a gunoi în putrefacție.

Planul făcut de Regia Primăriei care administrează rampa temporară, contruiește noul centru de deșeuri dar și îl administrează, implică, potrivit informațiilor publice 3 ani pentru mutarea gunoiului la CMID Cluj.

Vezi și: Încă trei ani de duhoare de la Pata Rât. Atât durează mutarea gunoiului

Poluarea din oraș generată de rampa de gunoi de la Pata Rât, dar și celelalte forme de poluare din oraș ar trebui să fie printre preocupările noului Consiliu Local, nu doar ca temă de campanie, ci și pentru găsirea unor soluții de a o măsura și combate, a spus un consilier USR-PLUS, Radu Boloveschi la prima ședință din acest mandat.

Detalii: Un consilier local și-a chemat colegii să doneze pentru montarea suplimentară de senzori care măsoară calitatea aerului din Cluj. Primarul Boc a replicat că are situația mirosului de la Pata Rât sub control

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.