Închide

Încă trei ani de duhoare de la Pata Rât. Atât durează mutarea gunoiului

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - nov. 01, 2020 0 1209

Planul de mutare a gunoiului de la rampa temporară de la Pata Rât la noul depozit ecologic al Clujului presupune trei ani de zile, informează ebs.ro. Oficialii Primăriei promit însă că transferul se va face în așa fel încât să nu fie afectată calitatea vieții clujenilor. Agenția de Mediu a cerut un termen mult mai scurt, spune aceeași sursa.

Deocamdată s-au mutat în noul Centrul Integrat de Management al Deșeurilor aproximativ 25.000 de tone de gunoie, din cele peste 270.000 de tone existente în total la rampa temporară a Primăriei, de la Pata Rât.

Autoritățile de mediu din Cluj cer un termen mult mai mic, având în vedere duhoarea care s-a propagat în tot orașul și problemele de poluare aferente acestui trasfer.

„Cu cât prelungim mai mult, cu atât persistă mai mult mirosul. Eu le-am și trimis adresă prin care am cerut să refacă programul de conformare, pe luni și pe zile, exact cât poate să ducă, ce număr de utilaje și mașini au, ca să calculăm așa încât într-o perioadă cât mai scurtă să poată fi transportat acel deșeu, de la rampa temporară spre depozit”, a spus la Forum EBS șefa Agenției pentru Protecția Mediului Cluj, Adina Socaciu.

Rampa temporară de depozitare din Cluj-Napoca a strâns deșeurile din municipiu, dar și din alte zone din județ, începând cu anul 2015. Conform autorizației de mediu, aceasta și-a încetat activitatea odată cu inaugurarea, în această toamnă, a Centrului Integrat de Management al Deșeurilor, care colectează acum toate deșeurile din județ.

Viceprimarul Dan Tarcea a spus, citat de aceeași sursă că mutarea gunoiul nu poate fi făcută într-o lună și că e o procedura de durată, având în vedete că la Pata Rât s-a depozitat gunoi timp de cinci ani. El a spus însă că se vor lua toate măsurile în așa fel încât calitatea vieții clujenilor să nu fie afectată.

Poluarea din oraș generată de rampa de gunoi de la Pata Rât, dar și celelalte forme de poluare din oraș ar trebui să fie printre preocupările noului Consiliu Local, nu doar ca temă de campanie, ci și pentru găsirea unor soluții de a o măsura și combate. Consilierul local USR-PLUS Radu Boloveschi i- a semnalat primarului Emil Boc că mirosul de gunoi în putrefacție de la Pata Rât propagat în tot orașul după ce s-a început mutarea gunoiului din rampa temporară a cauzat probleme serioase persoanelor cu astm, motiv pentru care situația gunoiului ar trebui ținută sub control. Boloveschi a spus că s-a alăturat campaniei de strângere de fonduri inițiate de societatea civilă pentru montarea de senzori suplimentari care să măsoare calitatea aerului din oraș și și-a invitat colegii să procedeze la fel. În replică, primarul Emil Boc l-a asigurat că are sub control situația poluării de la fosta rampă temporară de la Pata Rât, unde s-a depozitat gunoiul clujenilor în ultimii 5 ani, obiectiv care acum trebuie neutralizat.

vezi și:

Un consilier local și-a chemat colegii să doneze pentru montarea suplimentară de senzori care măsoară calitatea aerului din Cluj. Primarul Boc a replicat că are situația mirosului de la Pata Rât sub control

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu