Închide

Un consilier local și-a chemat colegii să doneze pentru montarea suplimentară de senzori care măsoară calitatea aerului din Cluj. Primarul Boc a replicat că are situația mirosului de la Pata Rât sub control

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - oct. 28, 2020 0 912

Poluarea din oraș generată de rampa de gunoi de la Pata Rât, dar și celelalte forme de poluare din oraș ar trebui să fie printre preocupările noului Consiliu Local, nu doar ca temă de campanie, ci și pentru găsirea unor soluții de a o măsura și combate. Consilierul local USR-PLUS Radu Boloveschi i- a semnalat primarului Emil Boc că mirosul de gunoi în putrefacție de la Pata Rât propagat în tot orașul după ce s-a început mutarea gunoiului din rampa temporară a cauzat probleme serioase persoanelor cu astm, motiv pentru care situația gunoiului ar trebui ținută sub control. Boloveschi a spus că s-a alăturat campaniei de strângere de fonduri inițiate de societatea civilă pentru montarea de senzori suplimentari care să măsoare calitatea aerului din oraș și și-a invitat colegii să procedeze la fel. În replică, primarul Emil Boc l-a asigurat că are sub control situația poluării de la fosta rampă temporară de la Pata Rât, unde s-a depozitat gunoiul clujenilor în ultimii 5 ani, obiectiv care acum trebuie neutralizat.

„Cred că în aceste zile trebuie să acordăm câteva minute unei discuții despre problema cea mai recentă apărută în oraș, cea a poluării, atât în ceea ce privește mirosul de la Pata Rât, cât și celelalte forme de poluare. În ultimele zile, foarte multe persoane bolnave de astm au simțit un disconfort crescut, ca o gheară care le strânge plămânii, la fiecare respirație, iar unii chiar au avut crize de astm. Înțelegem că Agenția de Protecție a Mediului a transmis oficial că nu are nici măcar olfactometru ca să măsoare poluarea de săptămânile trecute din Cluj”, a semnalat consilierul USR-PLUS Radu Boloveschi la prima ședință ordinară a forului local din acest mandat.

Acesta a arărat că poluarea din oraș ar trebui să fie printre preocupările noului Consiliu Local și că el s-a alăturat campaniei pornite de organziații non guvernamentale clujene prin care se strâng fonduri pentru achiziționarea unor senzori suplimentari care să monitorizeze calitatea aerului din Cluj-Napoca. Acești senzori au fost recomandați de specialiștii din cadrul Universității Babeș-Bolyai care au colaborat cu Primăria pentru strategia orașului pentru 2021-2030, document gestionat de Banca Mondială care va sta la baza accesării de fonduri europene.

Despre campania „Ce aer respir”, prin care mai multe asociații vor să instaleze încă 20 de senzori (pe lângă cei 4 existenți) care să măsoare calitatea aerului din Cluj-Napoca, AICI. Și AICI se poate dona.

În replică, primarul Emil Boc a ținut să spună că avut situția poluării de la Pata Rât sub control încă de la primele sesizări după care a dispus oprirea mutării deșeurilor de la rampa temporară (închisă în prezent) la noul Centrul de Management al Deșeurilor.

Boc a mai spus că a cerut un plan coerent de la cei care gestionează operațiunea pentru ca situația să nu se mai repete. În plus, a cerut și un calendar rezonabil pentru neutralizarea acestei rampe temporare deschisă tocmai ca cei din Cluj să nu rămână cu gunoiul în strată din 2015 încoace. Primarul a mai spus că l-a mandatat pe managerul orașului Gheorghe Șurubaru care gestionează activitatea de salubrizare să prezinte planul și calendarul.

De fapt, atât de rampa temporară cât și de noul Centru Integrat pentru Managementul Deșeurilor se ocupă Regia Autonomă a Domeniului Public de sub tutela Consiliului Local, regie gestionată de omul primarului Emil Boc, Ion Pantelimon.

Despre senzorii de monitorizare a calității aerului, primarul a spus că sunt disponibile date cu privire la cei existenți și acreditați pe site-ul Primăriei, dar și că politica sa și a Primăriei este cea de susținere a oricărui demers al societății civile menit să diminueze poluarea și să îmbunătățească calitatea vieții clujenilor.
Primarul Boc a mai spus că ia în calcul cumpărarea unui aparat de măsurare a poluării olfactive, după ce fostul său director din Primărie, Viorel Pleșa, acum șeful Gărzii de Mediu, a declarat public că cei de la Garda de Mediu nu pot face decât să simtă aerul de la rampa de la Pata Rât deoarece nu au în dotare niciun fel de dispozitiv care să stabileacă poluarea olfactivă.

După prima ședință de Consiliu Local, consiliera Adriana Cristian din partea grupului USR-PLUS din Consiliul Local a făcut o sinteză a primei ședințe dar și a demersurilor întreprinse de Boloveschi.

sursa:Facebook
Monitorizarea calității aerului din marile orașe din țară a fost printre temele introduse în spațiul public de cei de la USR, de organizații de mediu dar și de producătorii de echipamente.

(Senzor Airly în Copenhaga. Foto: Airly )

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.