Închide

Masterplan de cartier în haosul imobiliar de Cluj-Napoca. Arhitectul responsabil de tema de concurs pentru PUZ Sopor: „Ne așteptăm la un oraș mai mult pentru oameni decât pentru mașini”

ActualitateAdministrațieTop News by Kristina Reştea - ian. 26, 2019 0 6057

 

E pentru prima oară, după multă vreme de haos acceptat, când dezvoltarea imobiliară în oraş s-ar putea face după un plan integrat: alături de Ordinul Arhitecților din România, filiala Transilvania (OAR-T), Primăria Cluj-Napoca va lansa un concurs de soluţii internațional pentru planurile de dezvoltare a unui nou cartier, pe terenurile private, „care să răspundă solicitărilor actuale ale comunității”, susţin organizatorii.  Chiar şi fără infrastructura necesară unui cartier, dezvoltările imobiliare şi-au făcut deja loc în zona Sopor unde, pe 237 de hectare, se dorește dezvoltarea noului cartier. Conform ghidului oficial al tranzacţiilor imobiliare din Cluj-Napoca, în decursul ultimilor ani zona Sopor a fost „intens dezvoltată”, iar indicatorii urbanistici acceptaţi au făcut posibilă dezvoltarea de blocuri rezidenţiale cu 4-10 etaje. Cu toate acestea… „lipsesc elementele urbane de integrare”.

Săptămâna viitoare e programată o primă întâlnire cu publicul cu privire la realizarea master planului și a Planului Urbanistic Zonal pentru zona Sopor din Municipiul Cluj-Napoca. În paralel, peste 1000 de oameni, proprietari de terenuri din Sopor, sunt chemați să își spună părerea on-line prin intermediul unei aplicații premieră inițiată de OAR-T. În avanpremiera dezbaterii, arhitectul care coordonează lucrul la tema de concurs a detaliat pentru ActualdeCluj.ro câteva elemente care vor sta la baza viitoarei competiţii, una prin care oraşul ar putea avea, după multă vreme, un cartier realizat cu planificare prealabilă.

 

Organizarea concursului pentru noul PUZ Sopor a fost aprobată în ședința Consiliului Local din 19 decembrie, anul trecut. Este vorba despre o suprafață de aproximativ 240 ha. Competiţia ar trebui lansată în acest an, iar premiile însumează peste 3 milioane de lei: premiul I (contractul de proiectare) – 2.800.000 lei fără TVA, premiul II – 120.000 lei şi premiul III – 70.000 lei. Conform celor anunţate de administraţia locală, concursul va fi deschis atât pentru experţii români, cât şi pentru echipe internaţionale.

Despre acest concurs se vorbeşte încă din vara anului trecut:

 

Primăria vrea concurs internațional de soluții pentru desenarea unui nou cartier în zona Sopor, de două ori mai mare decât Mănășturul

O primă dezbatere publică are loc joi, 31 ianuarie, la Casino – Centrul de Cultură Urbană Cluj, ora 17.00. Tema de discuţie: reglementările urbanistice pentru zona Sopor, care vor sta la baza temei de concurs pentru găsirea celei mai bune strategii de urbanizare pentru zona Sopor.

Arh. Klaus Birthler:  „Proprietarii de teren vor juca un rol esențial în implementarea noului oraș”

De tema de concurs este responsabil fostul arhitect-şef al Reghinului, Klaus Birthler, dar în conturarea sa sunt implicați mai mulți arhitecți consultanți şi experți, conform OART. Arhitectul a răspuns pentru Actualdecluj.ro la câteva întrebări despre felul în care s-ar gândi această nouă zonă de dezvoltare a oraşului.

 

Rep.: Cum vi se pare în acest moment zona Sopor şi ceea ce s-a dezvoltat până acum în această extensie de oraş?

Klaus Birthler: Se observă în Zona Sopor un început de expansiune urbană, blocuri de locuințe colective noi, construite aproape de cartierul Gheorgheni, câteva locuințe individuale. Considerăm că  zona a ajuns la timp în atenția Primăriei pentru a stabili liniile directoare ale unei noi părți de oraș, relația între locuințele colective și cele individuale și ceea ce lipsește în mod special la cartierele recente: funcțiuni complementare locuirii, servicii, comerț, cultura, sport și agrement.

În ce stadiu se află lucrul la tema de concurs?

Tema de proiectare la această dată este schițată în mare, însă așteptăm să includem aspectele valoroase ce vor rezulta în urma consultării publicului și a experților de temă. Așteptăm puncte de vedere din partea organizațiilor nonguvernamentale interesate și din partea dezvoltatorilor imobiliari. Proprietarii de teren vor juca un rol esențial în implementarea noului oraș, drept pentru care am lansat de curând, ca demers de planificare urbană, aparent  în premieră  pe țară, consultarea proprietarilor prin hartă interactivă și chestionar. Prin interacțiunea cu această hartă, proprietarii își indica poziția terenului și își exprimă intențiile pentru următorii 5 ani legate de teren, având 3 opțiuni: Agricultură, vânzare sau construire. Rezultatele acestei interacțiuni ne vor indica nevoile concurenții vor trebui sa vina cu  soluții de implementare pe măsură.

Care sunt obiectivele pe care vă concentraţi în formularea acestei teme? Ce se doreşte şi cum ar trebui să arate acest viitor cartier: ce se doreşte, în linii mari, ca funcţiuni, obiective generale şi infrastructură?

Ne gândim la generația actuală, dar mai ales la cele ce urmează în următorii 30 de ani. Ne așteptăm la un oraș mai mult pentru oameni decât pentru mașini, cu acces la majoritatea funcțiunilor necesare în cotidian, pe jos sau cu bicicleta, conectare la zonele deja urbanizate, în special prin transportul în comun. Pentru a încuraja deplasările pietonale, spatiile publice vor trebui sa fie atractive, iar vara să fie răcoroase. Astfel vegetația și rețeaua de spaţii verzi conectându-se la cele existente, vor juca un rol semnificativ în contributia la plusul de valoare imobiliară.

Câţi proprietari sunt afectaţi de acest viitor masterplan/ PUZ?

Estimăm un număr aproximativ de 1000 de proprietăți predominant agricole, cuprinse în zona de studiu. Proprietățile agricole, pentru a putea deveni construibile vor necesita modificări de limite pentru asigurarea infrastructurii urbane, dar și a dotărilor care vor da plus valoare teritoriului, cum ar fi spații verzi și dotări comunitare; de aceea recomandăm ca implementarea rezultatelor acestui concurs urmat de P.U.Z să fie realizată prin asocieri funciare urbane. E o procedură firească pentru alte state, însă în România este aproape necunoscută. Planificarea în aceste împrejurări este una din marile provocări ale concursului, iar colaborarea ulterioară între proprietari, dezvoltatori și autoritate publică în zona Sopor are şansa să devină exemplu de bune practici.

S-a lansat aplicaţie, au apărut primele nemulţumiri

Fiind vorba despre o suprafaţă mare de teren şi de mai mulţi proprietari cu terenuri în zonă, organizatorii de concurs vin cu o noutate:  primăria Cluj-Napoca pune la dispoziția proprietarilor de terenuri din zonă un instrument care le permite să își identifice parcela pe care o au în proprietate. Aplicația poate fi accesată AICI. ​Prin intermediul aplicației, până în data de 28 februarie 2019, proprietarii din zonă sunt invitați să completeze un chestionar prin care pot să formuleze propuneri cu privire la funcțiunile și utilizările pe care le doresc pentru terenurile pe care le au în proprietate. Toate propunerile vor fi atent analizate de către echipa de proiect, promit cei de la primărie. Pe de altă parte, primii utilizatori se arată dezamăgiţi de această aplicaţie. „Excelentă iniţiativa să se discute cu proprietarii.
Legat de aplicaţie: nu se pot şterge punctele odată ce le-ai pus; opţiunea de login nu se poate folosi; în lista de chestionare nu apare nimica; parcelele au deja număr topo, deci nu văd utilitatea să fie introdus încă o dată în chestionar. Sper că nu a costat bani atestatul ăsta de informatică”, comentează un utilizator pe pagina de Facebook pe care se anunţă evenimentul.

Soporul imobiliar

În Sopor, preţul mediu cerut la început de an pentru apartamente ajunsese 1.541 euro/mp, potrivit portalului CompariImobiliare.ro, iar în 2017 media preţurilor din tranzacţii era de 1.196 euro/mp, conform ghidului realizat pe baza datelor de la primărie. Colonia Sopor este localizată în partea de sud-est a municipiului, în apropierea livezii Palocsay şi a cartierelor Gheorgheni şi Între Lacuri. În general, imobilele din acest cartier au destinaţie rezidentială, cele mai multe fiind vile individuale. „În decursul ultimilor ani zona Sopor a fost intens dezvoltată, indicatorii urbanistici au făcut posibilă dezvoltarea de blocuri rezidenţiale cu 4-10 etaje. Fiind un cartier nou-dezvoltat lipsesc elementele urbane de integrare (infrastructură, spaţii publice amenajate, piaţete). În imediata vecinătate a cartierului este situată Baza Sportivă Gheogheni”, aminteşte ghidul tranzacţiilor imobiliare. Pentru terenurile scoase pe piaţă în zonă se cere 98 €/mp, conform CompariImobiliare.ro

 

Ce preţuri se cer pe apartamentele şi terenurile din preajma noilor cartiere promise de administraţia locală

 

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.