Închide

Primăria vrea concurs internațional de soluții pentru desenarea unui nou cartier în zona Sopor, de două ori mai mare decât Mănășturul

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - aug. 07, 2018 2 2927

Un un nou concurs de soluții internațional urmează să fie lansat cel mai probabil în 2019 de către Primăria Cluj în parteneriat cu Ordinul Arhitecților din România – Filiala Transilvania (OAR-T) pentru dezvoltarea unui nou cartier, de la zero, în zona Sopor din Cluj-Napoca.

Terenul pe care autoritățile locale doresc un master plan de dezvoltare este de două ori mai mare decât cel mai mare cartier al orașului, Mănăștur, iar noul cartier urmează să aibă străzi capacitate cu trotuare și piste de biciclete, spații verzi, dotări de învățământ sau medicale, spune primarul Emil Boc. Dezvoltarea pe care o pregătește Primăria, mai spune Boc, va fi în intersul viitorilor locuitori.

În 2017, Primăria anunța că vrea să facă din drumul de peste 4 kilometri Colonia Sopor o stradă cu patru benzi, prima din oraș. Atunci, potrivit declarațiilor oficialilor, administrația locală descâlcea situația juridică a terenurilor. Managerul Șurubaru spunea că se va asfalta o porțiune din stradă până la intersecția cu artera Mentenanței și că pentru celelalte porțiuni situația juridică este foarte încâlcită și asflatarea depinde de programele celorlalți deținători de rețele pentru introducerea lor în zonă. Declarațiile veneau după ce un grup de cetățeni furioși, de pe artera Colonia Sopor, i-au tot cerut asflat ani de zile primarului. Ba au și protestat indignați de faptul că Primăria nu-și întoarce fața spre noul Cluj de pe dealuri și nu toarnă asfalt, deși primarul tot dă undă verde proiectelor imobiliare în această zonă, în calitatea sa asumată de președinte al comisiei de urbanism.

Vorbim de o zonă unde terenurile se vindeau anul trecut cu 60-100 de euro metrul pătrat sau chiar și mai scump de atât. În 2013, oamenii s-au apucat să pună ei pietriș în gropile gigantice de pe stradă în care își rupeau mașinile. În 2016, riveranii din Sopor l-au convins pe primarul Emil Boc să iasă din birou, într-o zi cu ploaie, să le înțeleagă drama: primăria i-a uitat și i-a lăsat să locuiască într-o mocirlă, negăsind nicio soluție. Atunci primăria a demarat lucrări de decolmatare a șanțurilor de scurgere a apei. Și Boc a promis asfalt. Adică a anunțat oamenii că Primăria va contracta un credit de 30 de milioane de euro pentru asfaltări în care va fi prinsă și artera Colonia Sopor care, potrivit administrației, în Planul Urbanistic General are un profil de 32 de metri – adică câte două benzi pe sens, plus trotuare și piste de biciclete.

În 2018, primarul Emil Boc anunță că primăria vrea un Plan Urbanistic Zonal director pentru dezvoltarea de la zero a cartierului Sopor, așa cum ar trebui să arate un cartier: cu străzi capacitate pentru numărul de locuitori, cu trotuare, cu zone verzi și cu dotări de învățâmânt pentru cei care trăiesc în respectiva zonă.

Pentru desenarea noului cartier despre care Boc spune că va fi de cel puțin două ori mai mare decât cel mai mare cartier din Cluj, Mănășturul, administrația locală vrea să organizeze un concurs de soluții internațional în parteneriat cu Ordinul Arhitecților din România – filiala Transilvania, practică deja încetățenită de Primăria Cluj pentru dezvoltarea unor spații publice din oraș (Turnul Pompierilor, Parcul Feroviarilor, Master Planul pentru Someș, strada Kogălncieanu).

Despre acest concurs de soluții, primarul Boc spune că OAR-T va pregăti tema de concurs într-o lună și jumătate după ce Primăria pregătește studiile topografic și geologic pentru zona Sopor, unde va fi dezvoltat noul cartier. Dar și că va fi un concurs de soluții internațional.

Emil Boc a explicat că cele două studii topo și geo sunt în procedură de lucru și că cel mai probabil la mijlocul lunii august va putea avansa un termen pentru finalizarea lor. După ce OAR-T pregătește tema, primăria Cluj va lansa pe SEAP calendarul pentru concursul de soluții internațional.

Cel mai probabil respectivul concurs va fi lansat la finalul anului sau cel mai probabil în 2019. Potrivit primarului, după finalizarea PUZ-ului director de cartier, administația locală își va asuma să facă principala arteră din cartier, Colonia Sopor, capacitată la patru benzi, cu tortuare și piste de biciclete.

Primăria a mai avut pe masă un PUZ de cartier, cel din Bună Ziua. Numai că acesată zonă s-a dezvoltat haotic, spun arhitecții, deoarece, în principal, respectiva documentație nu a fost respectată. Artera principală a cartierului Bună Ziua, pe care acum Primăria se tot chinuiește să o lărgească la trei benzi, era în respectivul PUZ tot capacitată la 4 benzi, însă servituțile de utilitate publică instituite nu au fost în realitate respectate. La fel, în cartier există multe străzi private care nu au nici 3 metri, dezvoltate fără trotuare. Cartierul nu are nici parcuri, nici școală sau grădiniță, nici dotări medicale.

Vezi și: Cum vrea primăria să facă primul drum nou cu 4 benzi din oraș

Despre calendatul concursului de soluții pentru zona Sopor, primarul Boc a făcut precizări la emisiunea Dimineți în Realitate difuzată pe postul de radio Realitatea FM Cluj. 

 

2 comentarii

  1. e bine ca primaria face PUZ pe 237 ha in Sopor, insa dupa va urma greul. Oamenii vor trebui sa se inteleaga, sa-si faca comasari si reparcelari conform PUZ si mai ales, e important sa se tina cont de PUZ-ul ala in ceea ce priveste reteaua stradala, sa nu se ajunga ca in Faget sau Observator sud ( vestitul Europa) unde au fost PUZuri ce prevedeau strazi ample dar nu s-a tinut cont de ele.

  2. Este minunat ca se construieste pe fiecare metru patrat de pe care putem mulge bani cu nemiluita, ca apoi sa nu ne mai pese de nimic… De ce nu se respecta PUZ?! Cine vegheaza asupra respectarii PUZ? CINE? Sa fie oare Comisia de Urbanistica in frunte cu Dl Boc? Foarte relevant exemplul Buna Ziua; ma ingrozeste acum gandul ca facem bis cu Sopor. Trebuie infrastructura urgent! Si DACA va fi primarie de cartier, scoala si gradinita, tot nu facem nimic. Joburile sunt in oras nu in cartier Dle Boc! Fa-mi te rog drum sa merg la munca si sa nu te injur de nspe mii de ori in timp ce pierd o ora sa ajung sa-mi platesc metri patrati la suprapret cumparati in acest minunat cartier!

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.