Închide

Marea dezinfectare pusă pe pauză. Primăria schimbă foaia după plângerile venite de la cetățeni

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - apr. 04, 2020 0 1506

Toate blocurile programate pe site-ul Primăriei să fie dezinfectate la finalul săptămânii, mai pecis în 3 aprilie, au fost reprogramate începând cu 6 aprilie. Primarul Emil Boc a anunțat că decizia s-a luat ca urmare a nemulțumirilor venite de la clujeni. Oamenii s-au plâns că echipele fac activitatea de mântuială, 1-2 minute la parterul blocului, apoi merg la următorul bloc. Chiar au oferit înregistrări de pe camerele de supraveghere ca să demonstreze municipalității că ceea ce reclamă e adevărat.

Ca să fie totul în regulă, din 6 aprilie dezinfectarea se va face în prezența unui reprezentant al asociației de locatari, a anunțat primarul, la ZIUA LIVE. Emil Boc a mai menționat că s-a reușit și achiziționarea de aparate, dezifectanți și recipienți pentru dezinfectanți, pe bucăți, iar de săptămâna următoare va începe și montarea acestora la asociațiile de locatari. Potrivit lui Boc există o persoană care s-a oferit să le monteze gratuit la blocuri. ”De alimentarea recipientelor se va ocupa asociația de bloc, aceasta trebuie se le mențină funcționale, să le aprovizioneze zilnic”, a mai spus primarul la aceeași emisiune. Viceprimarul Dan Tarcea a fost nominalizat ca cel care se ocupă de achiziția de dizpozitive și dezinfectant pentru a ajunge la asociațiile de locatari și montate în fiecare bloc din Cluj-Napoca.

Locuitorii din Mănăștur unde a debutat în 31 martie marea dezinfectare a blocurilor de locuințe s-au plâns că echipele trimise de Primărie să dezinfecteze blocurile (așa cum cere una dintre ordonanțele militare) își fac treaba de mântuială. Au oferit și imagini de pe camerele de supraveghere. Clujenii au semnalat și faptul că dezinfectarea de pe domeniul public se face, din păcate, la fel.

Știți cumva care e mișcarea cu dezinfectarea blocurilor în Cluj? Se pare că există mai multe nemulțumiri gen se mimează…

Publicată de Ioana Toadere pe Joi, 2 aprilie 2020

Boc l-a desemnat rezponsabil pe managerul Gheorghe Șurubaru pentru aceste acțiuni de dezinfectare de care firma Coral se ocupă, pe bani grei (1 milion de lei o singură acțiune de dezinfectare a celor peste 3700 de blocuri din oraș, după cum a anunțat municipalitatea).

Coral a câștigat în urma unei licitații noul contract de dezinsecție, deratizare și dezinfecție a Clujului pe următorii 8 ani la valoarea de 8 milioane de euro și a intrat în pâine după ce consilierii locali au aprobat în 23 decembrie 2019 ca societatea să continue activitățile, ea fiind și până acum, din 2005 titulara acestui contract cu Primăria Cluj.

A doua zi după primele plângerile venite de la oameni, Șurubaru a anunțat pe Facebook că „lucrările vor fi coordonate de către echipa de control, care se va deplasa în teren, împreună cu reprezentanți ai firmei de deratizare, dezinsecție și dezinfecție, va verifica modul de desfășurare a activității specifice și va semna un proces verbal de recepție, încheiat între municipiul Cluj-Napoca și reprezentantul firmei de deratizare, dezinsecție și dezinfecție”.

Oamenii s-au mai plâns că, deși Boc a anunțat că operațiunea se va derula în prezența reprezentanților Asociației de locatari, cu anunțarea prealabilă a oamenilor tocmai pentru a nu ieși timp de două ore din case, cei care derulează operațiunea pun în același timp cu acțiunea și afișele prin care, practic, se exonerează de răspundere. „Autoritățile lipesc anunțul în același timp cu operațiunile de dezinfecție, cu toate că locatarii nu ar trebui să circule timp de minimum două ore pe casa scării după efectuarea acțiunii, iar pentru cardiaci și astmatici circulația este interzisă pentru patru ore”, s-a semnalat după primele acțiuni.

În fiecare zi, pe site-ul Primăriei se anunță care sunt blocurile unde se va face dezinfecția. Dezinfecția se va face pe casa scărilor, lifturi și în alte spații comune, în intervalul orar 9.00-17.00, potrivit site-ului Primăriei.

De fapt, Primăria a fost cea care a cerut afișe lipite la intrările în bloc după acțiune și nu înainte, așa cum ar fi normal, tocmai ca toată lumea să fie informată cu privire la acțiuni, la substanțele folosite și la obligațiile pe care le au pentru ca acținile să fie eficinte. .„De asemenea, conducerea asociațiilor de proprietari unde se vor desfășura aceste acțiuni va fi anunțată cu o zi înainte cu privire la intervalul orar, modul de desfășurare a acțiunii, date referitoare la substanța folosită etc. Asociaţiile de proprietari vor comunica tuturor locatarilor informaţiile transmise de către reprezentanţii Primăriei. După realizarea acţiunilor de dezinfecţie, prestatorul de servicii va afişa la intrarea în bloc un anunţ care cuprinde tipul de acţiuni desfăşurate şi instrucţiunile de urmat după încheierea acestora. Monitorizarea desfășurării acestei activități se va face de către reprezentanți ai Primăriei, care vor însoți echipele prestatorului de servicii și vor efectua recepția lucrărilor”, se  arată pe site-ul Primăriei.

Citește și: Începe marea dezinfectare a blocurilor din oraș. Ce a anunțat Boc

Primăria plătește aproape 8 milioane de euro pentru „țânțarii, șobolanii și căpușele” Clujului

Pe repede înainte. Dezinfecție de mântuială în Cluj?

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.