Închide

Primăria plătește aproape 8 milioane de euro pentru „țânțarii, șobolanii și căpușele” Clujului

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - dec. 23, 2019 1 370

Coral a fost desemnată câștigătoarea licitației pentru dezinsecția, deratizarea și dezinfecția Clujului pentru următorii 8 ani. Prețul de contract este de peste 30,2 milioane lei, fără TVA, adică aproape 8 milioane de euro cu TVA. Consilierii locali au fost chemați la ședință chiar în ajun de Crăciun pentru a parafa contractul. Societatea Coral este cea mai longevivă abonată a Primăriei din Cluj, ocupându-se încă din 2006 de această activitate. Este și unul dintre sponsorii evenimentelor organizare de instituție. În 2011 a fost  cadorisită cu o prelungire de contact, fără licitație, pe 7,7 ani. Afacerea Coral însemna pe vechiul contract, încasări de 1,6 milioane de euro pe an, potrivit datelor furnizate de Primărie.

Noul contract pentru delegarea gestiunii activității de dezinsecție, dezinfecție și deratizare de pe domeniul public fusese evaluat la peste 72 de milioane lei (peste 15 milioane de euro) și va fi încheiat pe o perioadă de 8 ani de zile. Suma și perioada au fost agreate de Consiliul Local în toamna lui 2018, după un studiu de oportunitate solicitat Primărie și făcut de EPMC Consulting SRL.

Licitația pentru delegarea gestiunii serviciului de dezinsecție, dezinfecție și deratizare al orașului pe 8 ani a avut loc la începutul anului. Coral a și contestat documentația de licitație, conflictul ajungând până în instanță, iar procedura a fost o perioadă suspendată. Ulterior, licitația a avut loc în primăvară iar municipalitatea a primit două oferte, de la Coral și de la socitatea din Deva, DD Chim, abonată a administrației Falcă. Ultima este un competitor al Coral, cele două având deja obiceiul să se concureze și să se conteste la licitații.

Vezi și: Coral rămâne firma Primăriei Boc și după expirarea contractului prelungit fără licitație. Societatea se bate în instanță să ”își rezolve” documentația pentru noua licitație

Licitația a fost atribuită în 5 decembrie, cu o zi înainte de Miculaș, către Coral.

Potrivit contractului, tarifele Coral sunt următoarele:

 

Consilierii locali se vor întruni în 24 decembrie în cadrul unei ședințe extraordinare la care au fost chemați pentru a-și da votul de intare în vigoare a noului contract cu cei de la Coral Impex.

Primăria a concesionat în 2006 societăţii Coral Impex prin licitaţie serviciul de deratizare, dezinfecţie şi dezinsecţie a municipiului, la o redevenţă de 5.000 de euro pe an, pe o perioadă de cinci ani. Contractul cu Coral urma să expire în 2011, însă administrația locală în mandatul fostului primar Sorin Apostu, condamnat pentru fapte de corupție, s-a grăbit să-l prelungească în 2010 cu încă 7,7 ani cu o motivație de domeniul fantasticului, după cum atrăgea atenția opoziția din Consiliul Local (CL) de la acea vreme. Și anume că operatorul ar fi făcut o serie de investiţii şi ar fi achiziţionat utilaje pentru a face faţă cerinţelor primăriei, dar nu a reuşit să le amortizeze pe parcursul celor patru ani de contract deja scurşi la momentul 2010.

Vezi și:

Țânțarii, șobolanii și căpușele Clujului cedați fără licitație firmei Coral Impex: o afacere de peste 1,6 milioane de euro pe an

Un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.