Închide

A dărui nu este o datorie, ci un privilegiu (P)

ActualitateSocial by Actual de Cluj - dec. 23, 2019 0 1800

Se încheie un nou an în care lumea își răstoarnă cu nonșalanță valorile. Devenim tot mai reci, mai indiferenți, întoarcem capul cu nepăsare când vedem nevoi și tristețe. Bunătatea de care ne tot place să vorbim a ajuns, mai degrabă, o vorbă goală. Cândva, aceasta era percepută drept o calitate, ba chiar una supremă. Nici nu știi de unde să începi când te gândești la motivele care au făcut ca astăzi generozitatea să fie înțeleasă ca o slăbiciune, să fie percepută drept o inadaptare la haosul de acum, ba chiar să fie batjocorită de ”omul modern” al zilelor noastre.

Nu, bunătatea sau generozitatea există, nu e ceva atât de complex precum pare. Încă mai avem ceea ce se cheamă conștiință. Mai sunt printre noi oameni capabili să facă diferența dintre rău și bine, dornici să redea libertatea acestor noțiuni dosite pe te miri unde, în umbra tumultului și indiferenței cotidiene. A fi bun e o atitudine, o trăsătură de caracter prezentă în fiecare dintre noi, prin care, până la urmă, nu facem decât să ajungem să fim buni cu noi înșine.

Dificultatea stă însă tocmai în putința de a redeveni generoși în vitregia vremurilor de astăzi. Pentru unii e mai simplu, sunt oameni care au știut mereu cum să desfacă lacătele și să rupă lanțurile indiferenței, și aceștia nu sunt neapărat niște ființe superioare, ci mai degrabă niște spirite luminoase pentru negura și nevoile în care trăiesc mulți dintre noi. Dincolo de toate însă, oamenii buni sunt înțelepții care percep generozitatea ca toleranță, dar și modestia drept o calitate strâns legată de conceptul de bunătate, caractere nobile asociate în cele din urmă cu iubirea și vindecarea sufletului.

A dărui nu este o datorie, ci un privilegiu, spun oamenii înțelepți. Generozitatea nu se măsoară, nu e la kilogram, ci constă în a face ceva atunci când trebuie. Nu e prea greu să faci asta. E chiar simplu. Fă din a dărui o obișnuință, dăruiește ce prisosește, ce îți permiteți și ceea ce crezi că ajută, că aduce bucurie, dăruiește celor care vă iubesc sau nu. Astfel, îți dăruiești și ție, pentru că generozitatea este o stare a sufletului, și odată dobândită această stare vei dărui mereu.

A fi generos înseamnă a gândi cu respect, a iubi cu inima și a dărui cu suflet. Înseamnă să devii tu însuți un om frumos, unul care știe deja drumul ce te va ține mereu tânăr înlăuntrul tău.

Și pentru că acum e momentul, împarte gânduri frumoase și, negreșit, deschide ușa colindătorilor, urătorilor și copilului din tine.

La mulți ani!

Camelia Lung,

manager IC Consulting Cluj

 

Acest text are caracter de ADVERTORIAL

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare