Închide

Țânțarii, șobolanii și căpușele Clujului cedați fără licitație firmei Coral Impex: o afacere de peste 1,6 milioane de euro pe an

AdministrațieTop NewsUncategorized by Luminiţa Silea - feb. 22, 2015 3 2412

Cea mai longevivă firmă „abonată” la banii primăriei pe partea de dezinsecție, dezinfecție și deratizare a domeniului public, Coral Impex, a încasat în 9 ani peste 15 milioane de euro de la bugetul local. Politicienii clujeni au contestat pomparea banului public către societate, mai ales că din iulie 2011, sumele se plătesc pe prelungire de contract fără licitație. Însă acum, cei din PNL au uitat  ce au promis public – renegocierea contractului – mai ales că din 2014 au fuzionat cu PDL-ul pe care îl acuzau în trecut că direcționează banul public către sponsorii de partid.

Vorbim de societatea Coral Impex din Ploiești căreia i s-a prelungit contractul cu primăria fără licitației din 2011 cu încă 7,7 ani printr-o hotărâre a Consiliul Local și de o firmă care obișnuiește să sponsorizere diverse activități ale primăriei clujene – de la Zilele Municipiului la iluminatul festiv, dar și a cărei activitate este criticată frecvent de clujeni. Cu toate acestea doar în ultimii doi ani primăria a pompat peste 20,7 milioane lei societății. Ba mai mult, Curtea Conturi a României a stabilit că în 2012 primăria a efectuat și plăți nelegale către societate de 279.000 lei și a obligat administrația locală să recupereze prejudiciul. Deși a contestat decizia, cu Coral parte la proces, primăria a pierdut în 2014 procesul.

În 2006, primăria a concesionat societăţii Coral Impex prin licitaţie serviciul de deratizare, dezinfecţie şi dezinsecţie a municipiului, la o redevenţă de 5.000 de euro pe an, pe o perioadă de cinci ani. Contractul cu Coral urma să expire în 2011, însă administrația locală în mandatul fostului primar Sorin Apostu, condamnat pentru fapte de corupție, s-a grăbit să-l prelungească în 2010 cu încă 7,7 ani cu o motivație de domeniul fantasticului, după cum atrăgea atenția opoziția din Consiliul Local (CL) de la acea vreme. Și anume că operatorul ar fi făcut o serie de investiţii şi ar fi achiziţionat utilaje pentru a face faţă cerinţelor primăriei, dar nu a reuşit să le amortizeze pe parcursul celor patru ani de contract deja scurşi la momentul 2010.

Fostul primar condamnat a deschis cutia pantodei. Cu voia Consiliul Local

Adică, dacă CL nu aproba prelungirea contractului, firma urma ca în ultimul an de contract cu primăria – 2011 -să-și majoreze tarifele iar prelungind contractul practic primăria ar fi avut de câștigat deoarece Coral ar lucra la un preț neindexat anual cu rata inflației. Adică din iulie 2011, când expiră cei cinci ani de contract, şi până în 2016 municipalitatea va plăti Coral activitățile prestate la tarifele aprobate de Consiliul Local în 2008. Acestea sunt calculate pe metru pătrat, în funcţie de activitate şi de tipul zonei pe care se efectuază serviciul, şi pornesc de la 0,0029 de lei/mp. La momentul 2010, Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice a dat avizul de prelungirea contractului cu 7,7 ani, “în condiţiile în care datele şi documentele prezentate de operator sunt conforme cu datele contabile şi tehnice realizate”. Analiza respectiva nu a fost prezentată public și nici consilierii locali nu o cunoșteau la momentul 2010. Opoziția din CL (grupul PNL) sublinia însă că o nouă licitație pe criteriul prețului cel mai scăzut organizată după expirarea contractului cu Coral ar aduce numai bine pentru primăriei și poate ar garanta și obținerea unor prețuri mai mici. În plus, oficialii primăriei motivau că administrația locală va avea controlul banilor din acest contrat și că, dacă va da comenzi mai puține, va plăt mai puțin. Cu toate acestea primarul de la acea vreme Sorina Apostu, cu ajutorul coaliției PDL-UDMR din CL a obținut prelungirea contractului.

Criticau în 2010. În 2014 au uitat ce-au promis

Cu toate acestea, în contractul inițial din 2006 cu societatea Coral la capitolul obiective economice este prevăzut faptul că firma “va urmări să realizeze un raport calitate/cost cât mai bun pentru perioada derulării contractului şi un echilibru între riscurile şi beneficiile asumate”, deci nu ar justifica investițiile făcute fără a avea garanția amortizării lor, invocate de societate și acceptate de Consiliul Local de la momentul 2010. Acest fapt a fost invocat de consilierii PSD şi PNL din Consiliul Local care au criticat decizia primăriei de a prelungi contractul, în loc să organizeze o nouă licitaţie, motivând că suportarea din bani publici a amortizării unor costuri pentru o firmă privată care avea nişte obligaţii asumate prin contract licitat este nejustificată. Mai mult, aceștia spuneau că firma are contracte cu foarte multe primării din țară și e lider în respectivul domeniu de activitate.

În 2012, noii consilieri PNL atrăgeau atenția că contractul cu Coral Impex este unul păgubos pentru primăria clujeană și că, de fapt, s-a încetățenit la Cluj practica de a întoarce fără licitației unei firme, susținerea din campania electorală pentru PDL. Consilierii propuneau chiar renegocierea lui, într-o conferință publică, printre susținători fiind Doru Stoica sau Ovidiu Florian. Însă acest lucru nu s-a mai întâmplat. Nici consilierii PNL care acuzau public la conferințe de presă nu au mai făcut vorbire despre acest subiect și nu s-a mai întâmplat nici o renegociere. Dacă în 2010, PNL era în opoziție, acum a fuzionat cu PNL și sunt o mare “familie” în consiliul local.

Încasări de peste 30 de milioane lei în anii de prelungire fără licitație

Administrația locală nu respectat nici politica deținerii controluluia banilor către Coral. După prelungirea contractului în 2011 și 2012, administrația locală a plătit firmei Coral peste 8,3 milioane lei, respectiv peste 9,9 milioane de lei, după cum a informat Biroul Mass media al primăriei. În 2013 și în 2014, primăria a fost și mai generosă plătind pentru acțiunile de deratizare și dezinsecție peste 10,4 milioane lei, respectiv peste 10,2 milioane lei. Potrvit administrației locale, în 9 ani de contract, Coral Impex a încasat de la bugetul local al primăriei peste 66 de milioane lei, însemnând 15 milioane de euro, din care jumătate s-au plătit în trei ani de contract prelungit fără licitație.

Sursa plăților: Biroul Mass media al Primăriei Cluj-Ncapoca

Sursa plăților: Biroul Mass media al Primăriei Cluj-Ncapoca

Plăți nelegale în 2012 către Coral descoperite de Curtea de Conturi

În urma controalelor din 2012 ale Curții de Conturi la primăria Cluj s-a stabilit, printre altele că administrația locală a plătit nejustificat societății Coral Impex, 279.000 lei. 2012 a fost anul cu alegeri locale. Deși primăria a contestat decizia Curții de Conturi, cu Coral parte la proces, în 2014 a pierdut acțiunea. Așa că trebuie să recupereze sumele. De altfel, a devenit o parcică în Cluj-Napoca ca firma Coral Impez să se afla pe lista sponsorilor de evenimente organizate de administrația locală, exemple în acest sens fiind Zilele Municipiului sau iluminatul de sărbători. Despre sumele cu care Coral contribuie la aceste evenimente, primăria a evitat să le facă publice.

coral 4

Raport Curtea de Conturi - captură

Raport Curtea de Conturi – captură

coral 3

Curtea de Apel decizie – captură

 

Clujenii – cetățeni sau politicieni – nemulțumiți de activitatea Coral

În raportul de activitate al TNL Cluj-Napoca condus de consilierul local Ioan Bîldea, raport pe 2014, se arată la punctul 10 pe luna martie că „am atras atenția, împreună cu colegii mei consilieri din partea PNL Cluj-Napoca, asupra dezinsecției ineficiente realizate de firma Coral. Contractul dintre primărie și firma Coral a fost prelungit, fără respectarea normelor legale, la sfârșitul anului 2010”.
„De câteva zile, pâlcuri de musculițe și insecte au invadat străzile orașului, fără ca cineva din Primărie să ia vreo măsură. Mai mulți cetățeni ne-au sesizat că după orele 17.00, musculițele roiesc nestingherite deranjându-i în special pe cei care așteaptă în stațiile de autobuz. Grupul consilierilor PNL îi reamintește primarului Emil Boc că municipalitatea are în derulare un contract cu firma Coral Impex, pentru serviciul de deratizare, dezinsecție și dezinfecție. Această firmă încasează enorm de la bugetul local prin urmare nu înțelegem de ce mai este nevoie de intervenția noastră pentru a o determina sa-și facă treaba!? Coral ar trebui să fie ultima firmă care să aibă nevoie de invitație specială, dacă e să ne aducem aminte de modul dubios prin care a reușit să obțină prelungirea contractului cu încă șapte ani. De altfel, consilierii PNL au mai semnalat și cu alte ocazii modul în care Primăria a încălcat legislația, favorizând această societate”, se arata într-un comunicat de pesă al TNL din martie 2014.

De altfel și clujenii au făcut în anii trecuți foarte multe sesizări la primăriei cu privire la ineficiența activităților presate de Coral. Ultimele chiar din 2014.

coral 1

Monopolul Coral în Cluj-Napoca. Ce are în concesiune de la primăre

Deratizare:

Parcuri şi spaţii verzi întreţinute – 289,2 ha
Alte spaţii verzi – 267 ha
Cimitire – 46,0 ha
Poduri, străzi şi intersecţii – 82,2 ha
Parcări şi alei – 46,6 ha
Unităţi de învăţământ – terenuri 84,0 ha, construcţii 43,7 ha
Maluri şi pâraie – 700 ha
Total – 1.558,7 ha

Dezinsecţie:

Maluri şi pâraie – 700 ha
Lacuri şi zone adiacente – 10 ha
Unităţi de învăţământ – terenuri 84 ha,
construcţii 43,7 ha
Total – 837,7 ha

sursa foto cover: www.coraimpex.ro

3 comentarii

  1. […] Coral este cea mai longevivă firmă „abonată” la banii primăriei pe partea de dezinsecție, dezinfecție și deratizare a domeniului public și a încasat în 9 ani peste 15 milioane de euro de la bugetul local. Actualdecluj.ro a relatat despre relația fără licitație pe care firma o are în prezent cu primăria di Cluj-Napoca. Mai multe DETALII aici.  […]

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare