Închide

Judecătorii de la Curtea de Apel Cluj nu vor eliminarea pensiilor speciale, tăierea lor ”contravine principiului independenţei justiţiei”, până găsesc cum protestează pun lacăt pe sălile de judecată

Actualitate by Actual de Cluj - dec. 23, 2019 0 258

Judecătorii de la Curtea de Apel Cluj s-au adunat azi ca să vadă ce pot face ca să nu rămână fără pensii speciale și, până decid, au pus lacăt pe instituție.

Judecătorii de la Curtea de Apel Cluj s-au adunat azi în adunare generală extraordinară ”în scopul analizării efectelor preconizatelor modificări legislative cu privire diminuarea sporului pentru desfăşurarea activităţii în condiţii grele si vătămătoare, precum şi pentru eliminarea pensiilor de serviciu ale magistraţilor”. ”Adunarea generală a judecătorilor constată cu îngrijorare faptul că, în ultimul timp, s-au acumulat luări de poziţie ale unor exponenţi ai autorităţilor publice legislative şi executive, denigratoare la adresa sistemului judiciar şi a componentelor fundamentale ale statutului judecătorilor. Analizând proiectele legislative referitoare la diminuarea sporului pentru desfăşurarea activităţii în condiţii grele şi vătămătoare, precum şi cele referitoare la eliminarea pensiilor de serviciu ale magistraţilor şi grefierilor, Adunarea generală a judecătorilor Curţii de Apel Cluj a apreciat că ele, prin soluţiile propuse, sunt susceptibile a afecta în mod grav independenţa judecătorului, ca şi componentă fundamentală a statutului acestuia, implicit a independenţei sistemului judiciar”, arată judecătorii într-o informare. ”În raport cu cele statuate în jurisprudenţa pertinentă şi obligatorie a Curţii Constituţionale, pensiile de serviciu ale judecătorilor se bucură de un regim juridic diferit de pensiile din sistemul public de pensii. Ele sunt compuse din două elemente, şi anume: pensia contributivă şi un supliment din partea statului, apreciat a fi o compensaţie parţială a inconvenientelor ce rezultă din rigoarea statutului şi a incompatibilităţilor specifice acestei profesii. Pe cale de consecinţă, eliminarea pensiilor speciale ale judecătorilor contravine principiului independenţei justiţiei, fiind o măsură neconstituţională”.

Astfel, judecătorii de la CA Cluj spun că luările de poziție publice din mediul politic ”justificate de maniera ”dacă nu vă convine puteţi părăsi sistemul” sunt de natură să afecteze în mod grav demnitatea şi onoarea profesiei de magistrat”.

În consecinţă, Adunarea generală a Judecătorilor Curţii de Apel Cluj a decis să solicite Consiliului Superior al Magistraturii convocarea de urgenţă a adunărilor generale a judecătorilor la nivel naţional pentru a dezbate propunerile de modificare legislativă care afectează în substanţa sa statutul judecătorilor. Totodată, ca urmare, judecătorii au decis suspendarea activităţii instanţei, până în data de 13 ianuarie 2020, inclusiv, cu excepţia cauzelor cu măsuri preventive în materie penală.

Suspendarea activității instanței e o decizie cu totul excepțională: la Cluj în acest an s-a mai întâmplat o dată, pentru câteva zile, la sfârșitul lunii februarie.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu