Coral rămâne firma Primăriei Boc și după expirarea contractului prelungit fără licitație. Societatea se bate în instanță să ”își rezolve” documentația pentru noua licitație
ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - feb. 04, 2019 0 1008
Un nou contract pentru activitatea de dezinsecție, dezinfecție și deratizare a domeniului public din Cluj-Napoca a fost scos la licitație de Primăria clujeană. În ultimii 13 ani de această activitate s-a ocupat pentru administrația locală societatea Coral Impex pe baza unui contract încheiat în 2006 și prelungit în 2011, fără licitație pe baza căruia a încasat milioane de euro de la bugetul local. Aceeași firmă contesta caietul de sarcini al licitației și se războiește cu Primăria și Consiliul pentru Soluționarea Contestațiilor în instanță. Până la o soluție definitivă, noua licitație este suspendată iar consilierii locali vor să prelungească vechiul contract cu cei de la Coral până la desemnarea unui nou operator.
Noul contract pentru delegarea gestiunii activității de dezinsecție, dezinfecție și deratizare de pe domeniul public este evaluat la peste 72 de milioane lei (peste 15 milioane de euro) și va fi încheiat pe o perioadă de 8 ani de zile. Suma și perioada a fost agreată de Consiliul Local în toamna anului trecut, după un studiu de oportunitate solicitat Primărie și făcut de EPMC Consulting SRL.
Licitația urma să se deruleze în luna ianuarie 2019, însă caietul de sarcini a fost contestat de actualul operator aflat în contract cu Primăria Cluj pentru această activitate, societatea Coral Impex. Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor a admis în parte o serie dintre obiecții și a dispus corectarea documentației, fără anularea licitației. Coral n-a fost satisfăcută de rezultat și a contestat decizia în instanță. Primăria a ținut cont de decizia CNSC și a modificat anul acesta documentația de licitație, însă Coral a contestat și această măsură. În urma noii contestații, CNSC a dispus suspendarea noii licitații. Coral e reprezentată de “Moscovits Șteopan Ilian Lascău”, societate ruptă din Lăpușan și partenerii.
La depunerea primei contestații de către Coral împotriva caietului de sarcini al Primăriei Cluj a depus cerere de intervenție pentru menținerea documentației o firmă din Hunedoara, DD Chim SRL.
Cele două firme au fost în concurență la Alba, unde au partivipat la o licitație similară a primăriei Alba Iulia. Contractul de peste 2 milioane lei licitat fusese atribuit anul trecut de către municipalitate către societatea din Deva, administrată de Csaba Vereș. Coral a contestat rezultatul în instanță și a pierdut printr-o decizie din 16 ianuarie, după cum informează adevărul.ro. Aceeași sursa a mai arătat că cei de la Coral Impex au contestat și documentația de licitație la CNSC și au obținut remedieri și completări ale caietului de sarcini, a anexelor şi centralizatorului de preţuri din documentaţie.
DD Chim a concurat societatea Coral chiar la ea acasă în Ploiești. La o licitație organizată de Primăria Ploiești, DD Chim a ofertat în asociere cu Allchim CO SA din Bucureşti, DD Chim SRL şi societatea Apolimantiki AE, înregistrată în Grecia. Despre compania din Deva, Actualitatea Prahoveană nota că l-a avut angajat ca director tehnic actualul parlamentar PSD Ilie Toma, că Allchim Co SA este controlată de generalul de brigadă cu două stele Mihai Florin Şucată, fost SPP-ist şi fost şef al Corpului de Control al Serviciului de Protecţie şi Pază, până când a fost dat afară din instituţie, pentru implicarea sa în scandalul “Ţigareta II”.
De asemenea, sursa citată spunea că Allchim a mai participat, împreună cu grecii de la Apolimantiki AE, la un contract încheiat cu Metrorex SA, având ca obiect serviciile de deratizare și că societatea a derulat un contract important cu Primăria Constanţa.
Coral a concurat-o și ea pe DD Chim ”acasă” la o licitație a primăriei Deva despre care presa prahoveană a scris că a fost anulată până la urmă tocmai de comisia de licitație care a fost supărată ca a fost nevoită să excludă din procedură tocmai firma cu care avea contract, DD Chim.
Până se lămurește și la Cluj situația caietului de sarcini și a noii licitații, Primăria vrea să prelungească actualul contract cu cei de la Coral ( contractul expiră în 12 februarie 2019), până la încheierea unui contract cu operatorul desemnat în urma noii licitații. Solicitarea se află pe ordinea de zi a ședinței din 6 februarie a Consiliul Local. Intenția este ca prelungirea să nu se facă mai mult de trei luni în condițiile vechiului contract.
Pe fondul conflictului cu Primăria, Coral a ținut să anunțe anul acesta prin intermediul presei că a câștigat un proces în instanță la Timișoara împotriva Primăriei și a reușit să întoarcă rezultatul unei licitații similare (10 milioane lei, 4 ani, deratizare, dezinsecție și dezinfecție) și să și-o adjudece.
În 2006, în primul mandat a lui Emil Boc, Primăria a concesionat societăţii Coral Impex prin licitaţie serviciul de deratizare, dezinfecţie şi dezinsecţie a municipiului, la o redevenţă de 5.000 de euro pe an, pe o perioadă de cinci ani. Contractul cu Coral urma să expire în 2011, însă administrația locală în mandatul fostului primar Sorin Apostu, condamnat pentru fapte de corupție, s-a grăbit să-l prelungească în 2010 cu încă 7,7 ani cu o motivație de domeniul fantasticului, după cum atrăgea atenția opoziția din Consiliul Local de la acea vreme. Și anume că operatorul ar fi făcut o serie de investiţii şi ar fi achiziţionat utilaje pentru a face faţă cerinţelor primăriei, dar nu a reuşit să le amortizeze pe parcursul celor patru ani de contract deja scurşi la momentul 2010.
Potrivit datelor furnzate de Primărie, în 9 ani de contract Coral încasase deja de la bugetul local peste 15 milioane de euro. Spre exemplu în raportul Curții de Conturi privind finațele publice locale din 2016 s-a evidențiat prejudicierea cu milioane de lei a bugetului local prin decontarea unor sume mai mari către Coral decât cele real datorate cauzate de creșterea frecvenței de execuție a tratamentelor de dezinsecție, de majorarea artificială a suprafețelor prevăzute în contract.
Activitatea Coral a făcut obiectul și a unei anchete DNA în 2015, cu percheziții în 5 județe, printre care și la Primăria Cluj. În dosar s-a reușit doar prindearea unor”pești mici”. Spre exemplu, la Cluj două funcționare responsabile pentru verificarea activității Coral au fost trimise în judecată pentru că au primit atenții de Paște și de Crăciun de la un angajat al firmei.
Revenim pe tema nemulțumirilor Coral cu privire la documentația de la noua licitație a Primăriei Cluj.