Închide

Manager la Google, despre educaţia pentru job-urile viitorului: „Lecţia la clasă poate fi făcută diferit, astfel încât să nu mai vorbim de analfabetism funcţional, de abandon şcolar”

EconomieTop News by Kristina Reştea - mart. 24, 2018 0 473

 

Noile atribute pe care la caută angajatorii atunci când au nevoie de oameni în echipă: creativitate, putere de decizie, abilitatea de a rezolva probleme. O spune un manager din cadrul Google România. „Aceste criterii trebuie să se regăsească în felul în care suntem educaţi”, atrage atenţia Elisabeta Moraru, country business development manager în România pentru gigantul american din domeniul Tehnologiei. Aceasta a vorbit despre IT şi viitorul educaţiei la conferinţa The Woman, organizată miercuri la Cluj, unde au venit 600 de participante.

Citeşte şi:

Luptele femeilor în carieră: atacuri pe Facebook pentru o triplă campioană olimpică , mitul „asistenta cară servieta şefului” sau meseriile dedicate bărbaţilor

 

 

„În educaţia de masă, nu e vina elevilor şi nici a studenţlor că nu se foloseşte tehnologia adecvată”, menţionează ea. Dar tehnologie există. „Decât să îi araţi copilului o hartă, poţi să faci lucrurile altfel: printr-un joc, copilul e aruncat virtual într-o parte a lumii şi el trebuie să ghicească unde este. Pentru asta, copilul trebuie să îşi pună întrebări: e deşert? e o zonă cu zăpadă? Ce faună, ce floră avem? Trebuie să ia decizii folosindu-se de cunoştinţe. E importantă o astfel de abordare într-o lume în care acum tehnologia poate răspunde la orice întrebare. Lecţia la clasă poate fi făcută diferit, astfel încât să nu mai vorbim de analfabetism funcţional, de abandon şcolar”, spune Moraru, cu referire la nişte indicatori la care România stă foarte slab. IT&C-ul trebuie predat la şcoală, din gimnaziu şi liceu, spune ea. Google a lansat proiecte în domeniul educaţiei, printre care şi programul Atelierul Digital, unde studenţii învaţă despre marketingul digital. Au lansat şi traininguri pentru profesori din mediul preuniversitar. „Profesorii au venit, voluntar, sâmbetele şi duminicile ca să înveţe să  schimbe felul în care predau”, spune şefa Google. Compania a lansat în România şase hub-uri în universităţi, unde se face consiliere pentru crearea de startup-uri. Unul dintre ele este la Cluj, în cadrul UBB. Aceste hub-uri ar avea ca scop conectarea mediului universitar cu cel de business, oferind studenţilor pregătirea practică în antreprenoriat şi marketing digital. De asemenea, IMM-urile pot cere prin intermediul acestor hub-uri consultanţă în domeniul online. „România nu duce lipsă de IT-işti şi totuşi angajatorii au ajuns să nu mai găsească oameni”, a amintit Moraru, vorbind despre hub-urile tehnice lansate de Google.

Evoluţia rapidă a tehnologiei şi schimbările din piaţa muncii îi lasă pe părinţii generaţiei actuale cu multe nedumeriri. Cam 60% dintre job-urile pentru care sunt pregătiţi acum elevii nu vor exista în viitor, citise una dintre mamele din sală şi e îngrijorată de cum să îşi îndrume copiii. Cum răspunde o mamă care lucrează în domeniul Tehnologiei. „Pot să spun ceea ce încerc să fac eu. Copiii trebuie încurajaţi să fie creativi, să citească, să se joace împreună, să aibă activităţi, să îşi folosească abilităţile native, nu neaparat tastatura şi ecranul. Şi ei cresc frumos”, crede Moraru.

 

Sursa foto: The Woman

 

Citeşte şi:

 

În contratimp: unu din doi copii români riscă să aibă acces numai la job-uri cu valoare adăugată mică

 

Vezi şi:

 

Dezvoltator de centru tehnologic cu accelerator de startup-uri la Cluj: „În cinci ani, va dispărea nevoia de aproximativ 90 la sută din joburile actuale din IT”

 

 

 

 

 

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.