Închide

Luptele femeilor în carieră: atacuri pe Facebook pentru o triplă campioană olimpică , mitul „asistenta cară servieta şefului” sau meseriile dedicate bărbaţilor

ActualitateTop News by Kristina Reştea - mart. 21, 2018 0 711

Sursa foto: The Woman

 

„Gimnastica pare un sport elegant şi frumos. În spate e muncă asiduă”, spune campioana olimpică Cătălina Ponor, arătând imagini cu palmele sale muncite (şi rănite). Actriţa Maia Morgenstern vorbeşte despre fiica sa – acum studentă la Cluj – şi meseria care la începuturi era rezervată bărbaţilor şi cheamă pe scenă o mămică ce şi-a adus copilul la conferinţă. O şefă de companie cu CV trecut prin multe ţări nu vrea să fie feministă, dar împărtăşeşte din întâmplările care au învăţat-o că e mai greu să răzbeşti în business ca femeie. Sunt trei dintre participantele care au fost azi la Cluj, să povestească despre cariere şi experienţe, la conferinţa The Woman, într-o sală plină de femei (organizatorii anunţau în jur de 600 de participante).

Tripla campioană olimpică Cătălina Ponor a fost una dintre primele vorbitoare şi şi-a povestit la Cluj traseul profesional: de la intrarea în  2002 în lotul de gimnastică al României şi primele restricţii pentru tânăra adolescentă la participare la campionate mondiale, medalii de argint şi de aur. „2004 a fost un an forte. Am câştigat 3 medalii de aur, am început să gust succesul. Aveam o „foame” de medalii, am dorit tot mai mult, voiam să mă văd cu medalia de gât şi să cânte imnul. Apoi a devenit ceva normal să urc pe prima treaptă a podiumului. Dacă nu ieşeam pe locul 1, plângeam. Pentru că munca era foarte grea. Locul doi deja era prea puţin”, spune Ponor. A urmat retragerea, din cauza unor probleme de sănătate. Şi reîntoarcerea în sală. Mai precis: prima dintre reîntoarceri. „După 4 ani am spus că mi-e dor. Mi-e dor de oameni, de sală, de atmosfera de concurs. În 2011 m-am întors. Am avut parte de multe critici, lumea spunea tot felul de lucruri: Ponor are o vârstă, şi-a schimbat organismul, cum poate să ajute echipa? Am muncit atât de mult până am arătat că se poate. Am ajutat echipa să ia locul 3. Demonstrasem tot ce se putea şi m-am retras. Apoi am revenit din nou”, povesteşte gimnasta. După o ruptură de tendon, o operaţie şi o recuperare de câteva luni, Cătălina a revenit la muncă. „Am făcut prostia să mă uit pe reţelele de socializare, unde primeam multe critici. Nu am făcut faţă acelui stres, lucrurile nu au ieşit exact cum am dorit”, spune gimnasta. În 2016, după ce s-a clasat pe locul 7 în finala la bârnă, gimnasta Cătălina Ponor a publicat pe pagina personală de Facebook o scrisoare deschisă în care a povestit cât de afectată s-a simțit de comentariile negative primite în acea perioadă. „Am vrut să scriu acea scrisoare deschisă. Să nu lovesc în nimeni, dar să îmi exprim ideea. Am făcut-o pentru  că aşa am vrut”, spune acum Cătălina Ponor, care ulterior a mai avut încă ceva de demonstrat. „Clujul pentru mine înseamnă mult, o experienţă frumoasă – aurul la Cluj la campionatul european de gimnastică. Am reuşit să mă adun, după acele critici, să muncesc. Această victorie a însemnat mai mult decât medaliile din 2004. Campionatul acesta a fost câştigat cu ideea de a arăta că nu am murit, că nu am plecat din ce am fost, nu am renunţat la mine şi la dorinţa de a câştiga. Aici am reuşit să demonstrez acest lucru”, a încheiat gimnasta. Cătălina Ponor a câștigat pentru a cincea oară aurul european la bârnă, fiind lider absolut din acest punct de vedere – a reuşit performanţa la Cluj, la Europenele găzduite de țara noastră anul trecut.

 

Eticheta „asistenta cară servieta şefului”

Olga Melihov, country head la BNP Paribas Real Estate România, vine din lumea de afaceri şi a vorbit la Cluj despre alt fel de piedici. Drumul spre cariera actuală a început pentru ea după plecarea din oraşul natal, a trecut printr-un divorţ şi „o perioadă zbuciumată”. Copilul a fost mereu „motor al înaintării”, mai spune ea. „De multe ori mi-am pus această întrebare: mă voi descurca, voi reuşi? Da, există variante. Eu eram profesoară de limba română în oraşul meu natal, în Feteşti, făceam o meserie pe care am adorat-o; dar trebuia să fac ceva pentru noi. Am plecat la Bucureşti pentru un interviu de asistent manager. Aici a început frumuseţea şi greul. Am lucrat în foarte multe ţări – Lituania, Ucraina, Turcia, Franţa. Cel mai mare impact l-a avut Rusia, unde am lucrat 3 ani şi Polonia, unde am stat 5 ani. De 4 ani sunt înapoi acasă şi mă bucur că e aşa. Au fost multe situaţii în care am simţit diferenţe între felul în care eram tratată eu faţă de colegii bărbaţi. Doar acceptându-ne calităţile unii altora vom reuşi. Eu nu vreau să fiu feministă. Dar pot să spun că m-am confruntat cu situaţii în care diferenţele erau evidente”, spune Melihov. Aceasta a dat ca exemplu o întâmplare de la Kiev. „După întâlnirea cu şeful în holul hotelului a trebuit să ne grăbim să continuăm întâlnirile. El şi-a uitat servieta. Urmând simţul practic, ca să rezolvăm rapid problema, am luat eu servieta, am alergat după el şi am încercat să i-o înmânez. Ca să constat că pe el nu îl interesa prea tare să o recuperze, ci credea că eu trebuie să preiau „sarcina” asta, să port sservieta. A fost frustrant. Am înţeles atunci că lupta nu e uşoară, deşi eu nu căutam nicio luptă. Când sunt asemenea limite, nu poţi intra în competiţie firească şi să învingi. Am lăsat servieta pe bancheta din spate şi nu m-am ocupat decât de lucrurile mele, dar gustul acela amar mi-a rămas. Lucrurile sunt cam peste tot la fel, nu vreau să zic că doar la Kiev s-ar întâmpla aşa ceva. În Moscova, am avut foarte clar dovada că un bărbat convinge foarte uşor, doar intrând pe uşă, îmbrăcat în costum. Eu, indiferent cât de bine mă îmbrăcam, eram asistenta cuiva. Primul meu job ăsta a fost, nu vreau să zic că ar fi ceva rău în a fi asistentă. Dar voiam să evoluez. A fost mai greu să conving. Trebuia să conving prin argumente. În cadrul unei întâlniri, era uneori nevoie ca un coleg bărbat să facă introducerea. Nu zic că femeile sunt mai bune sau mai isteţe, dar pot să spun că am trăit pe propria piele diferenţe de tratament. În România, în Polonia, lucrurile au stat cam la fel. Nu mi-am dorit să fiu femeie de carieră, să fiu manager, am reuşit să mă descurc învăţând foarte mult. Mi-a luat mult mai mult timp să conving”, spune Olga.

Meserii „rezervate” bărbaţilor

Actriţa Maia Morgenstern a revenit pe scena de la Cluj, oraş de care de ceva vreme e legată şi mai personal. „Aici, la Cluj, se află la studii fiica mea. A decis să vină aici, să fie departe de „balaurul” care devine din când în când mama. Am înţeles-o. Desprea ea vreau să vorbesc. A decis la 17-18 ani că vrea să devină actriţă. Aoleo, ce bucurie! A urmat un liceu de mate-info, a luat super-note la BAC la aceste materii. Şi apoi a decis să fie actriţă şi să studieze la Cluj, pentru a-şi desface aripile”, a povestit actriţa. „Înţeleg adolescenţa, încăpăţânările; sunt etape, anotimpuri, momente când suntem propriii noştri duşmani. Când ceva – inerţia, teama, nevoia de echilibru – ne fac să ezităm, să rămânem în zona de confort. Îţi trebuie curaj, orizont, ai nevoie să gândeşti în perspectivă. Nimeni nu îţi garantează succesul, poţi să îţi oferi tu nişte lucruri: determinarea, respectul de sine”, spune Maia Morgenstern, care a vorbit şi despre profesia aleasă nu doar de ea, ci şi de fiica sa. „Meseria de actriţă e relativ nouă. Teatrul, arta erau în trecut rezervate domnilor. Chiar şi rolurile de femei, până destul târziu. Poveştile şi arta teatrului  erau rezervate bărbaţilor. În momenul în care actriţa, femeia a venit pe scenă s-a întâmplat o mutaţie. Apariţia femeii pe scenă a fost însoţită de multe prejudecăţi. A produs un cutremur, a  fost primită cu ostilitate. Azi, femeia în teatru nu mai e doar suprafaţă, coajă, înveliş”, a spus Maia Morgenstern, care e şi director al Teatrului Evreiesc de Stat din Bucureşti.

 

Sursa foto: The Woman

 

„Înarmate” cu agende şi telefoane, alături de prietene, colege de birou ori chiar cu micuţii, doamnele şi domnişoarele din Cluj s-au adunat miercuri să asculte poveştile antreprenoarelor, artistelor şi sportivelor. Actualdecluj.ro va reveni pe parcursul zilelor următoare cu alte experienţe împărtăşte de femeile din business.

Până atunci, vă lăsăm câteva imagini de atmosferă:

 

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare