Închide

Lanțul slăbiciunilor

OpinieSport by Catalin Suciu - iun. 10, 2019 4 900

Superbă atmosfera pe Cluj Arena la meciul cu Sibiul. 23.550 de spectatori plătitori, plus încă 1000 de invitați, o asistență record de la inaugurarea arenei în 2011. Cu mici excepții, publicul a fost la înălțime. Peluza Univeristății la fel. Totul s-a năruit la final.

În minutul 88 un suporter  din nucleul dur al galeriei Universității – cu antecedente pe stadioanele din România-   pătrunde pe suprafața de joc, pe care o traversează de la un capăt la celălalt sub privirile stewarzilor total nepregătiți. E prima greșeală mare de organizare.

Câțiva stewarzi o iau la fugă, în reluare, să-l prindă. Fanul merge să salute Peluza și e pus la pământ, finalmente, de oamenii de ordine. Iar de aici se greșește în continuare. În toate privințele.

Un steward angajat de club îl lovește cu piciorul pe suporterul pus la pământ. Ultrașii cu nervii întinși la maximum, coboară cu lejeritate din peluză și intră pe pista de atletism. O altă eroare impardonabilă de organizare a meciului, fiindcă în mod normal sub nici o formă, nici un suporter n-ar fi trebuit să aibă posibilitatea de a intra pe teren.

Jandarmeria intervine direct cu buteliile cu gaz lacrimogen -iarăși, o greșeală, fiindcă se putea aplana o eventuală escaladare a evenimentelor cunoscându-i pe cei din fața lor, fără să se intre direct cu gaz. Un angajat MAI primește un scaun în cap și cade inconștient la pământ, într-o baltă de sânge. Tensiunea atinge cote maxime, iar șirul dezastruos al evenimentelor continuă cu intervenția jandarmilor care nu fac diferențieri, par că intră fără discernământ în mulțime, în cazul de față în partea de jos a peluzei și apoi pe lateral. Iar aici sunt și oameni nevinovați, fără nici o legătură cu incidentele.  Dacă pici la mijloc că așa ți-a fost dat locul,  îți iei lacrimogene sau bastoane, mai ales când jandarmii își văd un coleg lovit în cap de un scaun și luat de ambulanță.

Regretabil final de meci. Un spectacol distrus în primul rând de greșeli elementare care țin de organizare. Societatea funcționează simplist, iar în memoria colectivă galeria Universității Cluj va fi trimisă din nou în colțul rușinii din cauza câtorva nelegiuiți înfierbântați care nu-și pot stăpâni furia. Păcat de toți ceilalți care au fost la meci. De cei peste 23.000 care-au venit să-și susțină echipa.

PS: Nu există nici o scuză pentru lovirea jandarmului. Nu există cauzalitate. Să sperăm că Poliția își va face meseria, iar agresorul va fi prins și dus în fața instanței. 

 

 • author photo two

  Catalin Suciu

  Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.

  4 comentarii

  1. Si inca o mare greseala: jandarmul NU avea echipament de protectie.. s-a vazut clar ca in acea zona se aruncau obiecte si cu toate acestea a intervenit fara casca!

  Scrie un comentariu

  Articole similare