Închide

IT-iştii din diaspora, cu gândul acasă: ce planuri are Romanian IT

EconomieTop News by Kristina Reştea - feb. 11, 2017 0 863

În noiembrie anul trecut, un comunicat anunţa că IT-iștii români din diaspora se întâlnesc la Cluj-Napoca cu ocazia lansării Romanian IT – o comunitate globală a românilor din tech, o rețea de comunități de români specialiști în IT. În agitatul început de an, printre multele mesaje de susţinere ale românilor „de dincolo” pentru comunitatea care iese în stradă în marile oraşe ale ţării (şi nu doar în cele mari), am găsit şi o imagine din Paris: „Cu gândul la Cluj” – scrie mare pe o pancartă ţinută de o tânără ce are în fundal o mulţime cu drapel tricolor. Şi acum: ce legătură e între prima parte a acestei introduceri şi a doua? Tânăra din imagine e vicepreşedintele Romanian IT. Am vrut să aflăm ce se întâmplă, de fapt, când IT-iştii „de dincolo” sunt cu gândul acasă, aşa că am întrebat-o pe Oana Bouraoui ce face Romanian IT, care sunt proiectele în lucru şi cum se vede de acolo piaţa locală de IT. Şi, desigur: de ce a ieşit în stradă?

Oana e freelancer, lucrează ca designer şi developer, locuieşte în Paris („deocamdată”, după cum spune ea) şi e unul dintre co-fondatorii Romanian IT. A plecat spre Franţa acum doi ani. „Am simţit că am nevoie să fac o schimbare, că am nevoie de un challenge, așa că am hotărât să plec pentru o vreme din țară. Am ales Parisul pentru că aveam deja un job care mă aștepta aici. De patru ani am ales să lucrez în freelance pentru că la toate job-urile clasice pe care le-am avut mi-am pierdut foarte repede interesul, nu era suficient pentru mine să am un job tradițional. Aveam nevoie de mai mult, ca munca mea să aibă însemnătate și să știu că eforturile mele sunt pentru a construi ceva mai mare, care sa aibă un impact pozitiv. De când lucrez ca designer și developer am avut ocazia să lucrez cu firme și startup-uri din 5 țări, de pe două continente. Acest lucru mi-a permis să îmi dezvolt o imagine globală asupra mediului IT și m-a învățat cât de important este să cunoști persoanele potrivite. Network-ul meu s-a dovedit a fi cea mai profitabilă investiție pe care am făcut-o”, spune Oana.

Şi tocmai ideea de „reţea” e una din bazele noii comunităţi care se conturează în jurul Romanian IT. Tânăra clujeancă e vicepreședinte în cadrul Romanian IT, cu activitate principală de a dezvolta comunitatea. „Îmi place foarte mult să lucrez cu oamenii, să învăţ şi să ma inspir de la ei. Sunt foarte recunoascătoare deoarece munca mea în acest proiect mi-a oferit cadrul perfect în care să intru în contact cu persoane excepţionale, lideri în comunităţile din care fac parte şi modele de români de succes . Asta m-a ajutat să mă dezvolt extrem de mult”, subliniază Oana. Ca mulţi alţi români care au decis la un moment dat să plece, şi ea se gândeşte la întoarcere. „Plănuiesc să mă întorc acasă în viitorul apropiat, însă aştept momentul şi contextul oportun. Deocamdată simt că mai am multe de înăţat aici. De asemenea, am planificat multe călătorii anul acesta, consider că este cea mai puternică formă de educaţie, de a te conecta la realitate, de a ieşi din bula de confort în care trăim”, consideră Oana.

Până una alta, câţiva dintre românii plecaţi au pus la cale un proiect care leagă cumva lumile (acasă şi noul „acasă”), dar şi afacerile. Misiunea declarată a noii ascoieri: „crearea unui ecosistem mondial al IT-ului românesc care să promoveze creativitatea, talentul și spiritul antreprenorial al acestui sector în lume și să îl aplice în folosul membrilor ecosistemului și al Romaniei în general”. S-au creat mai multe centre: în România, Franţa, Marea Britanie şi SUA. În România, trei oraşe sunt deja pe hartă: Bucureşti (cu 179 de membri), Cluj (144) şi Timişoara (35).

Am întrebat-o pe Oana, vicepreşedinte Romanian IT, despre proiecte şi planuri, dar şi despre cum se vede piaţa locală.

 

Actualdecluj.ro: Cum  a apărut ideea Romanian IT? Cine sunt iniţiatorii asocierii?  

Romanian IT este rezultatul muncii pe durata ultimului an în care am dezbătut şi adaptat în repetate rânduri misiunea cu care am pornit la drum. Totul a pornit de la o nevoie reală pe care am resimţit-o la nivel personal atât eu cât şi Valentin (Valentin Maior, n.red.), colegul meu, în momentul în care am plecat din ţară. Ideea originară a fost aceea de a crea o comunitate de IT-işti români la Paris, idee care, în urma dicuţiilor cu persoane din network-ul nostru la nivel global, ne-am dat seama că se poate transforma în ceva mai mare. Ne-am dat seama foarte rapid în urma numeroaselor discuţii purtate că deşi există un număr mare de români care lucreaza în sectorul tehnic în afara ţării nu sunt omogenizaţi în jurul unor comunităţi. Această dispersie face ca IT-ul românesc să îşi piardă din imagine, putere şi din vizibilitate. La nivel individual ne sunt recunoscute meritele în cadrul companiilor în care activăm, dar asta nu ajută la promovarea mediului IT românesc în general. Cam aceeaşi situaţie există în orice domeniu. Putem să facem comparaţie cu o echipă de fotbal. Fiecare individ este cunoscut, dar rezultatele le sunt recunoscute şi promovate ca echipă. Romanian IT îşi doreşte să devină această echipă.

 

Actualdecluj.ro: Ce înseamnă, din punct de vedere financiar, Romanian IT? Există un buget, un fond de proiecte? Există „investitori”?

Demararea proiectului şi susţinerea activităţilor din cadrul asociaţiei, până în prezent, au fost realizate prin implicarea la nivel de timp, energie şi financiar în mod voluntar din partea membrilor. Datorită faptului că proiectele au crescut în amploare şi impact, anul acesta ne concentrăm pe crearea unor surse de venit care să permită autosusţinerea iniţiativelor. Avem însă convingerea, datorită modului în care am gândit proiectele şi a valorii adăugate pe care acestea o vor aduce, că aspectele financiare nu vor fi cele care vor bloca implementarea şi finalizarea acestora. Mediul IT este unul generos mai ales când vine vorba de inovaţie, educaţie şi business development. În săptămânile ce urmează vom lansa şi pagina de donaţii de pe website-ul nostru, unde membrii comunităţii şi oricine doreşte va avea posibilitatea să ne susţină.

 

Actualdecluj.ro: Aţi postat pe site câte ceva despre intenţiile voastre; poţi să ne zici mai multe lucruri concrete despre proiectele în derulare? Care sunt proiectele acum în lucru, cele deja activate?

Oana Bouraoui: Dacă anul trecut focusul nostru a fost pe validarea ideii noastre, anul aceste ne concentrăm pe dezvoltarea şi consolidarea comunităţii şi pe construirea de parteneriate strategice. În ceea ce priveste dezvoltarea comunităţii, motorul principal este Campania ” IT Fără frontiere”. Această campanie are la baza o serie de evenimente în oraşele în care există comunităţi de români care lucrează în tech. Evenimentul pilot, IT fără frontiere 1.0 a avut loc la Cluj anul trecut în noiembrie şi a a avut un mare succes.

 

Foto: Romanian IT

Foto: Romanian IT

 

Scopul acestora este de a stabili un prim contact cu comunitatea în plan local şi de a le prezenta proiectul nostru. În fiecare oraş avem speakeri din comunitatea respectivă, persoane cu experienţă în domeniul IT şi reprezentnţi ai celor trei categorii care compun acest ecosistem: studenţi, antreprenori şi specialişti. Este foarte important să vedem care sunt provocările pe care fiecare le are şi cum putem, cu ajutorul unei comunităţi internaţionale de IT românesc să găsim soluţii pentru acestea şi cum se pot corela cu obiectivele la nivel global. Săptămâna trecută a avut loc IT fără frontiere San Francisco şi în februarie urmează IT fără frontiere 1.1 London, 1.2 Manchester şi 1.3 Munchen. Ne-am propus să lansăm minim 10 centre în 2017 şi target-ul de membri pentru acest an este de cel puţin 2.500.

Una dintre direcţiile pe care mergem sunt proiectele cu impact social care să ajute la dezvoltarea spiritului civic în rândul membrilor comunităţii. În acest sens am încheiat un parteneriat cu un ONG din Cluj, cu Beard Brothers, care în acest moment se află în proces de extidere la nivel naţional. În colaborare cu ei vom dezvolta un proiect în care vor fi implicaţi specialişti atât din ţară, cât şi din diaspora, aşadar Romanian IT devine un cadru care permite colaborarea între mediul IT românesc şi mediul IT din diaspora şi o modalitate prin care români din afară au şansa de a întreprinde acţiuni cu impact pozitiv acasă chiar daca nu sunt în ţară”.

 

Pauză de completare. Actualdecluj.ro i-a însoţit pe „bărboşii” ONG-işti într-o misiune, aşa că despre acţiunile Beard Brothers şi planurile de colaborare puteţi citi şi aici:

Dar din dar. Povestea “Mașinii Bărboase” care îi duce, gratis, pe clujenii cu dizabilități și pe cei nevoiași

O lăsăm pe Oana să continue: „De asemenea, membrii Romanian IT susţin şi dezvolta un proiect ce are ca scop promovarea culturii româneşti în străinătate, proiect pentru care ne bucurăm să avem susţinerea ambasadei României la Paris. Am avut plăcerea de a-l cunoaşte pe domnul ambasador Luca Niculescu şi am avut ocazia să iî prezentam proiectul nostru. Ne-a fost din nou confirmat interesul foarte mare faţă de iniţiativa noastră şi avem validarea susţinerii proiectului de catre Ambasadă. Nu în ultimul rând, la nivel global în comunitate au loc webinarii cu tematică tehnică, podcasturi şi am lansat un blog. Am pornit de asemenea şi Startup Feedback Sessions, sesiuni în care startup-uri româneşti pot să prezinte în pitch-uri ideile lor comunităţii şi să primească feedback la nivel global. Acestea sunt deja la a 5-a ediţie şi se bucură de mare succes.

Actualdecluj.ro: Cum arată comunitatea de specialişti IT români din Franţa, din afara României? Sunt mulţi, puţini? Au firmele lor, sunt angajaţi? Există gânduri de proiecte în România iniţiate de ei?

Oana Bouraoui: E cunoscut faptul că specialiştii români în IT sunt printre cei mai apreciaţi în străinătate. Toate firmele cu care am lucrat sau în care lucrează alte persoane pe care le cunosc aici în Franţa, dar şi în UK şi Germania, Olanda, US, angajează cu ochii închişi programatori români. Avem o reputaţie foarte bună, ca fiind harnici, serioşi şi foarte talentaţi ca profesionişti. Cunosc multe persoane care sunt curtate de multă vreme de companii mari precum Miscrosoft, Facebook, IBM şi sunt priviţi ca o resursă foarte valoroasă.

Membrii de la Paris au profil mixt: antreprenori, cu business atât în Franţa, cât şi în România, consultanţi, freelanceri, angajaţi. Toţi au păstrat într-o forma sau alta contactul cu România, fie la nivel personal, fie profesional. Avem deja şi cazuri de persoane care au decis să revină în ţara şi prin intermediul Romanian IT au beneficiat de experienţa membrilor pentru a accelera instalarea şi a se acomoda mai uşor.

Parteneriatul nostru cu RePatriot a pornit în momentul în care am fost invitaţi la Summit-ul lor. (RePatriot – proiect de repatriere prin antreprenoriat, adresat românilor din Diaspora, lansat de Romanian Business Leaders, fundație care reunește antreprenori și lideri din mediul de afaceri românesc, contribuitori importanți la bugetele locale și la bugetul național, n.red.). Am realizat rapid că împărtăşim o serie de valori, şi anume cele de susţinere şi promovare a potenţialului uman românesc, repatriere prin antreprenoriat şi implicare civică. În măsura iî care se iveşte ocazia, vom alege să colaborăm pe proiecte cu potenţial de promovare a aspectelor anterior menţionate.

 

IT-ul de Cluj.

Actualdecluj.ro: Cum se vede, de la voi, piaţa locală de IT? Aici se vorbeşte despre outsourcing vs Inovaţie, despre „bula” IT. Care sunt perspectivele pieţei locale? Am văzut în ultima vreme multe companii noi, multe start-up-uri, salarii în creştere. Mai ţin toate astea?

Oana Bouraoui: Clujul este cunoscut internaţional ca un HUB de IT şi atrage în permanenţă companii noi. It-ul reprezintă un segment foarte important, piaţa clujeană se află pe locul doi la nivel naţional, are cei mai mulţi specialişti IT la nivelul întregii populaţii a oraşului – 1 dintre 25 de clujeni lucrează în acest domeniu. Facilităţile fiscale existente, masa crită de specialişti, peste 12.000, şi existenţa universităţilor suport vor păstra oraşul atractiv când vine vorba de IT. Deocamdată însă suntem încă priviţi mai mult ca o piaţă de desfacere, Clujul este pe primul loc la valoarea exporturilor de servicii IT. Ne îndreptăm totuşi în direcţia potrivită, acum câţiva ani puţine companii erau interesate să dezvolte produse proprii, iar azi sunt puţine cele care nu fac investiţii în produse inovative. De asemenea, este încurajator de văzut că s-a format tipologia expertul IT care o parte din timp lucrează la o firmă şi în paralel dezvoltă proiecte personale sau un startup, specialistul IT care face pasul către antreprenoriat. Un model de firmă românescă de succes pentru mine este compania domnului Talpeş, care după parerea mea reprezintă ceea ce cred că trebuie să se întâmple pentru ca IT-ul românesc să treacă la următorul nivel. Bitdefender a achiziţionat recent o firmă franceză care controlează o treime din piaţa soluţiilor antivirus care sunt achiziţionate în magazine de consumatorii francezi. De asta cred că are nevoie acum It-ul românesc: să dezvoltam mai multe produse cu proprietate intelectuală românească şi să învăţăm să ne folosim la maxim de avan­ta­jele globalizării. Da, am convingerea că IT-ul va continua să susţină economia clujeană şi să fie un angajator de top şi va rămâne un domeniu esenţial pentru dezvoltarea oraşului.

 

La începutul anului, Actualdecluj.ro i-a invitat pe câţiva dintre jucătorii din piaţă să îşi împărtăşească previziunile şi estimările pentru 2017. Vă invităm să recitiţi:

Previziuni în IT 2017. “Prezentul și viitorul IT-ului clujean vor fi determinate de focusul pe calitate și nu pe cantitate”

Previziuni din IT 2017. “La nivel înalt este o presiune foarte mare pe rezultate. La nivel mic este o efervescență îmbucurătoare”

Previziuni în IT. “România va pierde din business-ul de outsourcing în favoarea Bulgariei şi a ţărilor din Balcani, dar va câştiga la numărul de business-uri bazate pe inovare”

Previziuni în IT. “Vom avea firme noi care vor intra în piață. Multe firme mici vor dispărea”

Previziuni în IT 2017. “Dezvoltarea pieței IT din România, mai ales cea de Cluj-Napoca, nu poate avea altă direcție decât înspre inovare”

 

 

Despre proteste. „Ne-am trezit”

De câteva zile, mii de români ies în stradă, seară de seară, după lansarea celebrelor de acum ordonanţe cu efecte în domeniul Justiţiei. Oamenii vor luptă anti-corupţie şi guvernanţi care să muncească în interesul cetăţenilor, iar nemulţumirile merg dincolo de ordonanţe. Imaginile au devenit virale şi în afara ţării, iar o parte dintre românii plecaţi s-au solidarizat cu cei de aici. Câţiva au ieşit în stradă şi în Paris. Oana e una din mulţime. De ce?  „Motivul pentru care am ieşit în stradă este foarte simplu. Îmi iubesc ţara şi, acum mai mult ca niciodată, sunt foarte mândră că sunt româncă. Am simţit, ca restul românilor, că ceva trebuie să se schimbe. Romanian IT este dovada faptului că soarta şi imaginea României este o preocupare constantă pentru mine şi colegii mei, şi prin tot ceea ce facem încercăm să devenim vectori de imagine pozitivă. Mi-aş fi dorit foarte mult să fiu acasă, alături de prieteni şi de familie, în aceste momente cruciale pentru ţara noastră. Orice s-ar întâmpla în continuare, nimeni nu poate contesta faptul că a avut loc o schimbare fundamentală, cred că am devenit în sfârşit un popor unit. Ne-am trezit”, crede Oana.

Vezi şi:

“Cu drag, din Oslo”. Românii au ieşit în stradă în Norvegia, să îi susţină pe cei de acasă: “Astăzi am vrut să lupt cu munţii”

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.