Închide

„Cu drag, din Oslo”. Românii au ieşit în stradă în Norvegia, să îi susţină pe cei de acasă: „Astăzi am vrut să lupt cu munţii”

ActualitateTop News by Kristina Reştea - feb. 05, 2017 0 608

E duminică, poate că ninge (sau plouă mărunt), îţi iei pancarta pe care scrie „Stop Corupţia” sau drapelul şi ieşi la protest. Dacă am fi în România, imaginea de mai sus ar fi una deja obişnuită. Dar bannerele şi drapelele de care vă vorbim acum nu se postează în decor de Cluj, Timişoara, Bucureşti sau chiar Teleorman. Sunt în capătul nordic al continentului. Peste 100 de persoane s-au adunat azi la Oslo, pentru a-i susţine, şi de acolo, pe protestatarii care ies în stradă de câteva zile în oraşele României.

Printre ei şi o tânără clujeancă stabilită în Norvegia, care a descris pentru Actualdecluj.ro atmosfera de protest nordic.

 

Foto: Alexandra Mihaltean

Foto: Alexandra Mihaltean

 

„Ştiam ce urma să fac între orele 14-15, intervalul în care Ambasada României la Oslo primise aprobare de la poliţie pentru protestul de astăzi. Mă aşteptam să nu găsesc mai mult de 20 de oameni adunaţi în faţa clădirii ambasadei. Dar au fost puţin mai mulţi, poate în jur de 120. Şi aveau cu toţii ceva în comun, spirit de susţinere, solidaritate şi multe gânduri bune pentru cei din România care în ultimele zile îşi petrec serile pe străzi”, spune Alexandra Mihaltean, profesoară. S-a cântat imnul României şi ´Ţara mea´ de Ioan Nenitescu. Apoi încă o data imnul României. „Am mai fi stat, însă ştiam cu toţii că dupa ora 15.00 nu am mai fi avut susţinerea patrulei de poliţie norvegiene care se afla în apropiere”, completează protestatara din Norvegia.

Atmosfera de pe străzile marilor oraşe din România i-a impresionat pe cei de „dincolo”. „Urmăresc ştirile cu sufletul la gură, în ultimele zile şi văzând pozele şi filmuleţele din Cluj mi se face pielea de găină. Tare aş fi vrut să fiu şi eu acolo”, spune tânăra din Oslo.

Ordonanţa a fost doar „cireaşa de pe tort”, explică Alexandra ca răspuns la întrebarea „de ce ai ieşit în stradă?”. „Am ieşit pentru că vreau să mă întorc în România, vreau să îmi cresc familia acolo. Simt că e nevoie de o resetare în multe din instituţiile statului, iar corupţia şi nesimţirea politicienilor au atins un punct alarmant. Când vorbeşti de politica din România din ultima vreme vorbeşti de totalitarism, abuzuri de putere, lipsă de transparenţă. Şi toate astea se reflectă mai jos, în multe alte instituţii ale statutlui şi ne afectează pe cei mai mici dintre noi. Prea puţin funcţionează cum ar trebui să funcţioneze şi nu ne mai miră – „doar suntem în România`. Mă înarmez întotdeauna cu multă răbdare când vin în România şi vin cu dor şi drag şi cu inima strânsă şi plec tot aşa. „Ce oameni faini”, mă gândesc, „de ce am plecat din România?” Pentru că uneori ai impresia că nu e în puterile tale să faci nimic, că mai bine încerci să te adaptezi într-o ţară străină şi să iei totul de la zero, decât să lupţi cu munţii şi impotriva curentului. Dar astăzi am vrut să lupt cu munţii şi cei 100 şi ceva care s-au adunat în faţa ambasadei cred că au vrut şi ei acelaşi lucru”, a constatat Alexandra.

Zile cu proteste

Românii scandează de câteva zile împotriva guvernului, cu mesaje anti-corupţie. Amintim că Guvernul a abrogat în şedinţa de azi celebra Ordonanţă 13 prin care se dorea modificarea Codului Penal şi a celui de Procedura Penală. Noua ordonanţă e însă doar parţial constituţională, au sesizat specialiştii în Drept. Lumea din stradă nu a fost convinsă că măsura de azi e suficientă şi oamenii arată că nu mai au încredere în actualul guvern; protestatarii vor anularea ordonanţei şi demisia Guvernului. Şi azi se iese în stradă:

Protestele continuă în ţară. Mii de oameni anunţă că ies în stradă în Cluj, la chemarea: “Rezist. Nu mă las amăgit”

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare