Închide

Protestele continuă în ţară. Mii de oameni anunţă că ies în stradă în Cluj, la chemarea: „Rezist. Nu mă las amăgit”

ActualitateTop News by Actual de Cluj - feb. 05, 2017 0 547

Guvernul a aprobat în şedinţa de azi abrogarea celebrei Ordonanţe 13 prin care se dorea modificarea Codului Penal şi a celui de Procedura Penală. Noua ordonanță, cea de abrogare, intră în vigoare din momentul publicării în Monitorul Oficial. Lumea din stradă nu a fost însă convinsă că măsura de azi e suficientă şi oamenii arată că nu mai au încredere în actualul guvern. Proteste sunt anunţate azi în toată ţara, iar la Bucureşti se aşteaptă record de participanţi, mai ales că înspre capitală s-au deplasat grupuri de manifestanţi din toată ţara. Studenţii de la Cluj au fost conduşi aseară la gară de ceilalţi protestatari. La Cluj, evenimentul din această seară are titlu sugestiv contextului actual: „Rezist. Nu mă las amăgit”. Până la această oră şi-au anunţat prezenţa 5.200 de persoane.
„Solidaritatea începe în cartier. Mâine după-amiază mergem în piață împreună. Ne adunăm prietenii și vecinii în cartier, în punctele de întâlnire de mai jos și mergem împreună în centru. Nu ne lăsăm amăgiți. Vrem anularea ordonanței, apoi demisia Guvernului și demisiile persoanelor condamnate penal din Parlament„, susţin iniţiatorii evenimentului de pe pagina de Facebook lansată de gruparea „Corupţia Ucide”.
Iată şi programul anunţat:
Puncte de întâlnire în cartiere, unde lumea se strânge începând cu 18.00 urmând ca în jur de 18.30 oamenii să pornească spre Pța Unirii: Mărăști – în fața Pieței Mărăști, Mănăștur – în față la Mc Donald’s, Zorilor – în zona cantinei studențești, vis-à-vis de Sigma Center, Grigorescu – Piața 14 Iulie, Gheorgheni – Interservisan, statia de pe Titulescu.

Urmează întâlnirea din Piața Unirii, la ora 19.00. „Stăm în piață, discutăm, (vor fi, sperăm, şi proiectii laser pe clădiri) și la 20.00 plecăm într-un tur al centrului (sugestie: Piaţaa Unirii, Eroilor, Pța Avram Iancu, întoarcere pe 21 Decembrie, Memo, Moţilor, Piaţa lucian Blaga și înapoi în Piaţa Unirii). E important să ne conservăm energia. S-ar putea să fie un proces de durată”, arată iniţiatorii adunării.

 UPDATE:
Ordonanţa s-a publicat şi în Monitorul Oficial. Dar se pare că există o „portiţă” lăsată de guvern.
Judecătorul Cristi Danileţ explică:
„Și totuși este o problemă: art. 25 alin 5 C.proc.pen. respecta cerința impusă de CCR în OUG apărut marți noaptea, dar nu mai respectă această cerință în OUG 14/2017, care o înlocuiește. Aș vrea să cred că este o eroare a Guvernului. Oricum, ea va putea fi corectată de Parlament în procedura de aprobare a OUG.
Încerc să explic: acel articol din C.proc.pen. spune că dacă un dosar se prescrie, instanța nu ar trebui să soluționeze chestiunea prejudiciului. Prin decizia 586/2047 CCR a spus că trebuie să fie soluționată această chestiune, chiar dacă dosarul se închide. Prin OUG 13 de marți noaptea a fost corectat în acest sens textul. Dar prin OUG 14 se reia forma veche, care cuprinde acest viciu de neconstiționalitate.
Ca să fiu mai direct, OUG 14 e parțial neconstituțională, cu privire la un articol, și anume art 25 alin 5 C.proc.pen. Dosarele nu sunt afectate, întrucât judecătorii aplică direct deciziile CCR”, scrie Cristi Danileţ într-o postare pe Facebook.

Vezi şi:

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare