Închide

„Să vă fie frică, studenții se ridică!” Zeci de tineri s-au îmbarcat pe trenul din Cluj spre Capitală ca să protesteze

ActualitateTop News by Actual de Cluj - feb. 04, 2017 0 604

Câteva zeci de studenți s-au îmbarcat în această seară în lungul drum spre Capitală, cu trenul, într-o demonstrație în care vor să arate că au forța de a schimba lucrurile direct în București.

Manifestație neobișnuită nu doar prin amploare, în această seară la Cluj: s-au estimat 30.000 de protestatari în oraș, ceea ce face din mitingul de azi cel mai de amploare din istorie – dar nu doar aceasta: aflând că grupuri de studenți vor să meargă în București și să protesteze mâine acolo, masa mare și eterogenă de protestatari i-a condus la gară. Pe drum au fost întâmpinați cu ceai cald și mere gratis.

Mitingul din această seară a fost decalat cu o oră față de cele din serile trecute: în loc de ora 19 manifestanții s-au organizat pentru ora 18 – ceea ce a făcut ca la această oră masa de protestatari să fie răsfirată în toată piața Unirii, pentru ca până la ora 19 să crească în amploare, la ora 20 să capete proporții și, în drum spre gară – e pentru prima dată când protestele cuprind și această oră a orașului – să ajungă să numere zeci de mii de oameni.

Din grupul de manifestanți s-a desprins un grup modest de tineri – sunt cei care în această noapte parcurg lungul drum de peste opt ore spre Capitală, pentru ca protestul programat mâine seară în piața Victoriei să-i găsească aici. În fața gării câțiva tineri au înjghebat un stand cu ceai gratuit: au turnat în zeci de pahare ceai cald și bun și le-au strigat manifestanților să se apropie să se servească.

Din grupul de tineri am vorbit cu doi – o tânără de 21 de ani din Mediaș studentă la două facultăți și un tânăr din Cluj-Napoca, masterand și el la două facultăți. Viața nu e ușoară pentru cei doi, în aceste zile – îi pasc multe examene, căci e sesiune, dar ridică din umeri: chiar și dacă vor avea restanțe, le vor trece și oricum e mai important ca în această seară la Cluj și mâine la București să fie prezenți în stradă.

Am vorbit cu Alexandru – care, să adăugăm, a fost unul dintre liderii protestului din această seară, a dat tonul la scandări și a dat indicații de la megafon, și a ghidat mulțimea pe traseu până la gară. Ajuns aici, grupul de studenți a scandat minute bune încurajați de o mulțime de cinci ori mai numeroasă până când în final s-au îmbarcat pe trenul Satu Mare – București, în lungul drum spre capitală.

Sabina Duma are 21 de ani, vine din Mediaș și e și ea studentă – la două facultăți. E în sesiune și are de susținut, la cele două facultăți, 21 de examene.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu