Închide

România, în stradă de câteva zile. Premierul Grindeanu: ordonanţa va fi abrogată

ActualitateTop News by Actual de Cluj - feb. 04, 2017 0 261

În timp ce zeci de mii de oameni sunt pe străzile oraşelor României (140.000 estimaţi în Bucureşti), premierul Sorin Grindeanu a ieşit cu o declaraţie de presă: urmează şedinţă de guvern pentru abrogarea ordonanţei nr.13. Nu e foarte clar, însă, din anunţul premierului dacă va fi vorba despre o abrogare sau o altă formulă prin care să se renunţe la controversata ordonanţă. De câteva zile, zeci de mii de oameni protestează seară de seară împotriva măsurilor anunţate, a felului în care acestea au fost promovate, dar şi cerând demisia Guvernului. Clujul e în stradă, protestatarii îi conduc la gară pe cei care iau drumul Bucureştiului pentru manifestarea de mâine. Oamenii sunt sceptici în ceea ce priveşte declaraţia de la guvern, nu mai au încredere şi ţin sus hashtagul „Rezistăm”.

„Am ascultat şi am văzut şi am auzit în aceste zile foarte multe opinii, venite din partea colegilor mei de partid, din coaliţie, colegi de politică, de la partide de opoziţie, de la oameni simpli, am auzit vocea străzii. Vin azi să vă spun decizia mea ca prim ministru. Nu vreau să dezbinăm România, România nu poate fi ruptă în două”, a spus Grindeanu. Acesta a subliniat însă că toate deciziile pe care Cutea Constituţională le-a luat pe acest subiect ar trebui să îşi găsească transpunerea în cadru legal, în cel mai scurt timp. Grindeanu a precizat că a urmărit ce s-a întâmplat pe străzile României. „Am văzut poziţiile oamenilor, multe argumentate, dar şi altele care nu transmiteau realitatea, s-a creat un clivaj. Membrii şi susţinătorii noştri ne îndeamnă să continuăm în acest demers”, a susţinut Grindeanu.

„Mâine vom face în regim de urgenţă o şedinţă de guvern pentru abrogarea ordonanţei. Am văzut dezbateri pe tema asta, folosesc acest termen, e termenul folosit de administraţia prezidenţială când ne-a cerut să abrogăm ordonanţa. Vom găsi calea legală ca să nu intre în vigoare această ordonanţă – abrogare, prorograre. E nevoie de a avea concordanţă între deciziile Curţii Constituţionale şi cadrul legal, voi demara o consultare cu toate celelalte partide, pornind de la deciziile Curţii Consituţionale şi de la forma pe care o avem, exluzând poate acel prag de 200.000 de lei, astfel încât după un dialog, în cel mai scurt timp să trimitem proiectul de lege în parlament, pentru punerea în concordanţă cu ceea ce spune Curtea Constituţională”, a spus Grindeanu. „Doresc să punem în practică programul pentru care am fost votaţi”, a ţinut să mai spună premierul.

În aceste momente şi Clujul e în stradă. Formularea şi promisiunea lui Grindeanu nu i-au convins pe oameni. Mulţi spun că urmăresc ceea ce se va întâmpla în continuare şi ţin sus hashtagul „Rezistăm”.

Ziua 5 de proteste. Clujul rezista. E din nou în stradă. Studenții s-au alăturat protestului

UPDATE:

Efectele anunţului, potrivit judecătorului Cristi Danileţ, într-o postare publică pe Facebook:
„Premierul a anunțat: mâine se va ABROGA ordonanța de urgență de marți noaptea de către Guvern. A făcut, într-adevăr, și o referire la PROROGARE (adică „amânare”), dar cred că e doar o eroare.
Atenție! Ea însă trebuie publicată în M.Of. pentru a produce efecte. Ca urmare se va reveni în întregime la situația anterioară zilei de marți, iar dosarele în derulare nu sunt afectate.
PS: Am învățat să mă duc direct la sursă. Așadar…eu nu cred până nu văd.
PPS: Pentru a aduce modificările la coduri impuse de câteva decizii ale CCR, ele se pot face fără nicio problemă prin lege. Până atunci, magistrații sunt obligați să aplice direct acele decizii, ca și până acum. Și să sperăm că în acel proiect de lege care se va trimite la Parlament nu vor fi iar reduceri de pedepse sau eliminări de infracțiuni…”

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare