Închide

Ioan Galgoczy – artistul din Gherla care impresionează cu operele sale din lemn – FOTO/VIDEO

CulturăDin județ by Actual de Cluj - mai 19, 2014 0 1023

Ioan Galgoczy este un tâmplar de meserie din Gherla care şi-a descoperit talentul în arta lemnului în urmă cu doar câţiva ani. Născut în 1954 în Gherla, Ioan Galgoczy a fost de mic copil pasionat de natură şi de minunile ei. De-a lungul anilor a devenit pasionat de vânătoare, pescuit, canoe şi a devenit un expert în mânuirea arcului. Practic, Ioan Galgoczy a acumulat cunoştinţe din toate domeniile care au o legătură strânsă cu natura.


În combinaţie cu o altă meserie pe care a practicat-o şi anume, taxidermia, Ioan Galgoczy a reuşit să creeze adevărate opere de artă, nemaivăzute în zona noastră, arată gherleanul.ro.

 

“Tâmplar de meserie, am îmbrățișat cu drag sculptura în lemn și sculptura ca mijloc de relaxare. Mă declar mândrul proprietar al unui set excepțional și rar de piese de sculptură” a declarat artistul Ioan Galgoczy.

sculptor gherla

Gherleanul realizează cu precădere exponate din lumea animalelor cum ar elefanţi, fazani, porci mistreţi, lebede, căprioare, dar şi piese de mobilier unice cu diferite forme.

“În pădure găseşti orice formă. Trebuie doar să le vezi. Asta e toată treaba. Natura face 90% din treaba, iar 10% este aportul meu“, povesteşte Ioan Galgoczy.

Modest din fire, Ioan Galgoczy recunoaşte ca acel aport de 10% se traduce în 3-4 luni de muncă pentru a realiza şi finisa o singură piesă. Operele din lemn ale artistului sunt realizate din una sau mai multe bucăţi de lemn. Ioan Galgoczy încearcă, însă, să păstreze cât mai mult posibil, structura şi forma iniţială a lemnului, aşa cum natura ni-l oferă.

“În această artă trebuie să ai ochiul format ca să distingi anumite modele pe care natura le-a creat“, mai spune artistul din Gherla.

Textura suprafeţei poate fi manipulată prin şlefuire, răzuire, pârjolire, intemperii, iar aspectul de lemn natural este îmbunătăţit şi conservat de către Ioan Galgoczy prin acoperirea corespunzătoare, fie transparentă cum ar fi lacul, sau opacă folosind vopseaua. Cele două straturi de finisare ajută operele din lemn să reziste în timp prin reducerea efectelor umidităţii sau ale razelor soarelui.

https://www.youtube.com/watch?v=Ke-BWgUSllI&hd=1

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare