Închide

Maraton de spectacole în această săptămână la Operă: 4 în 7 zile

Cultură by Actual de Cluj - mai 19, 2014 0 387

Opera națională din Cluj promite un „buchet operistic deosebit” în această săptămână, cu patru spectacole preferate de clujeni: ”My Fair Lady” miercuri, ”Carmen”, seară de operă, vineri  şi dublul-spectacol mozartian al proaspăt lansatului Studio de Operă, ”Bastien şi Bastienne” şi ”Impresarul”, sâmbătă.

 ”My Fair Lady”, cel mai iubit musical al tuturor timpurilor, înseninează din nou scena Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca, miercuri la ora 18.30.  Inspirat de faimoasa piesă ”Pygmalion”, de George Bernard Shaw, cu un libret de Alan Jay Lerner, My Fair Lady este cel mai cunoscut şi iubit musical realizat vreodată, spun reprezentanții instituției clujene de cultură.

Musicalul vorbește despre povestea de dragoste a stângacei florărese Eliza Doolittle şi a ilustrului profesor Henry Higgins, care îşi propune să o transforme într-o veritabilă lady. Lansarea de pe Broadway în anul 1956 a operetei în  3 acte şi 17 tablouri, a marcat un succes răsunător, înregistrând la acel moment recordul în preferinţele publicului pentru acest gen de spectacole.

Reuşita l-a plasat de îndată în repertoriul celor mai mari teatre lirice ale lumii, fiind urmat de o reprezentaţie la fel de monumentală la Londra. Aprecierea faţă de creaţia lui Loewe a fost apoi reactualizată de lansarea în anul 1964 a filmul omonim, un fenomen al artei cinematografice, care i-a adus în lumina reflectoarelor pe şarmantul Rex Harrison şi inconfundabila Audrey Hepburn, producţie distinsă cu opt premii Oscar şi savurată de generaţii întregi.

Spectacolul e pus în scenă de soliştii Daniela Mureşan Chişbora, Florin Sâmpelean, Simonfi Sandor, Iulian Ioan Sandu (invitat), Lucia Bulucz, Samuel Druhora (invitat), Elena Potopea, Liliana Neciu, Radu Pintea, Călin Niţulescu, Florin Pop, Nicuşor Crăciun, Ramona Bolojan şi Anca Aluaş, alături de Corpul de balet şi Orchestra Operei Naţionale Române clujene, aflată sub bagheta distinsului dirijor Gheorghe Victor Dumănescu. Regia artistică este semnată de George Zaharescu.
Pasionala Carmen, de Georges Bizet, va fermeca publicul vineri,  sub bagheta dirijorului austriac invitat Friedrich Pfeiffer. Piesa a avut premiera la „Opéra Comique” din Paris, în 3 martie 1875. Opera în trei acte compusă de Georges Bizet pe un libret de Henri Meilhac s-a constituit într-un spectacol de vastă adresabilitate pentru publicul din întreaga lume. Piesa aduce pe scena Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca o distribuţie importantă, formată din Veress Orsolya (invitată), Hector Lopez, Fülöp Martin, Silvana Coltor, Daniela Mureşan Chişbora, Liliana Neciu, Bogdan Nistor, Florin Pop, Simonfi Sandor şi Sándor Csaba (invitat), acompaniaţi de Corpul de balet şi Orchestra Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca, coordonată de apreciatul dirijor austriac Friedrich Pfeiffer. Regia artistică este realizată de Emil Strugaru.

 

Primul Studio de Operă al oraşului îşi redeschide cortina pentru cea de-a doua reprezentaţie, sâmbătă, 24 mai, cu punerea în operă a două creații semnate de W.A. Mozart. Născut din nevoia de afirmare a tinerelor talente ale artei lirice, Studioul de Operă este un deziderat mai vechi al Clujului  muzical, care a luat fiinţă în acest an, în cadrul instituţiei Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca. Studioul va dezvolta o agendă proprie de spectacole destinate adulţilor dar şi copiilor, ce vor fi jucate în special în program matineu, dorinţa conducerii Studioului şi directorului Marius Vlad Budoiu fiind aceea de a relua tradiţia clujenilor de a-şi umple dimineţile de sâmbăta cu un program de operă.

Cel dintâi spectacol al matineului de sâmbătă, 24 mai este ”Bastien şi Bastienne”, o operă comică într-un act ce îi va avea ca protagonişti pe Livia Chiuariu, Ruslan Bârlea, Zoltán Molnár, Timea Fülöp Gergely şi Alina Maria Grigore. ”Impresarul” (Der Schauspieldirektor), de asemenea un spectacol liric plin de umor, va continua programul dimineţii cu soliştii Cristina Oltean, Zsuzsa Jakacs, Ştefan Korch, Ruslan Bârlea, Zoltán Molnár, Barbu-Sebastian Sofron, Alexandra Maria Topan, Loredana Florentina Puican, Giampaolo Picucci şi Adriana Tidor.

Biletele tuturor celor trei spectacole sunt puse în vânzare la Agenţia Teatrală din Piaţa Ştefan cel Mare, deschisă de luni până vineri între orele 11-17 şi cu 30 de minute înainte de începerea reprezentaţiei, la caseria din holul Operei Naţionale Române Cluj-Napoca. Sâmbăta şi duminica Agenţia este închisă, cu excepţia zilelor în care este programat spectacol.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare