Închide

TIFF.13, ediție cu „hazard” în buget. Ce și pe cine vezi la Festival în 2014

ActualitateCulturăTop News by Kristina Reştea - mai 19, 2014 0 339

 

 

Cel mai mare festival de film din țară are pentru ediția din 2014 un program cu 217 filme din 55 de țări, 700 de invitați și un buget încă deschis, în așteptarea unei hotărâri de guvern care să parafeze alocarea de bani din bugetul central.

TIFF conferinta

 

E o ediție ambițioasă, cum încercăm să facem în fiecare an, dacă nu chiar mai ambițioasă. Marea provocare a fost să mergem înainte, să avansăm, să confirmăm invitații și evenimente fără să știm ce buget avem. Kelemen Hunor a moștenit o situație nemaiîntâlnită la Ministerul Culturii, de a nu avea bani în buget pentru evenimentele mari. Săptămâna aceasta vom vedea dacă primim sau nu finanțare, dacă se va reuși promovarea unei hotărâri de guvern în acest sens. Noi în paralel ne-am făcut temele, avem sponsori și parteneri privați noi, am încercat să prevenim un eventual ghinion la ediția cu numărul 13. Ne bazăm pe hazard, pe noroc și pe cifra 13 și sperăm ca această situație să se rezolve”, a spus Tudor Giurgiu, directorul festivalului.

Bugetul estimat pe care lucreză organizatorii este de aproximativ 1,5 milioane de euro, iar alocarea solicitată Ministerului Culturii este de 2 milioane de lei.

Ediția din acest an se va desfășura între 30 mai și 8 iunie, și are în program proiecții, concerte, expoziții, masterclass-uri, dezbateri și petreceri. 217 filme din 55 de țări vor rula pe ecrane, și circa 700 de invitați români și străini vor ajunge în oraș în perioada festivalului, au anunțat organizatorii.

 

Ce și pe cine vezi la TIFF.13

Organizatorii TIFF au anunțat agenda:

Invitați

Pe covorul roșu la TIFF ajunge Debra Winger, actrița de Oscar distinsă cu Premiul pentru întreaga carieră, Anamaria Marinca, protagonistă în SF-ul Europa Report, Olimpia Melinte, una dintre revelațiile anului în Spania, pentru rolul din Canibal, sau Cristina Flutur, membră a juriului competiției. Actrița din După dealuri va juriza alături de Nik Powell, directorul National Film & Television School din Londra, Michael Kutza, directorul Festivalului Internațional de Film de la Chicago, János Szász, regizorul lui The Notebook, aflat pe lista scurtă la Oscar și distins cu Globul de Cristal la Karlovy Vary, precum și directorul de imagine Giora Bejach, multi-premiat pentru Lebanon, au anunțat organizatorii.

Cineastul polonez Krzysztof Zanussi va fi premiat pentru întreaga carieră, iar actorul Florin Zamfirescu va primi Premiul de excelență. Printre invitații speciali se numără Nicolas Philibert, regizorul francez de documentare onorat în secțiunea 3X3, Peter Webber, nominalizat la Oscar, Globul de Aur şi BAFTA pentru Girl with a Pearl Earring, spaniolul Albert Serra, premiat cu Leopardul de Aur la Locarno pentru The Story of My Death, cineastul și artistul vizual Karim Ainouz, unul dintre autorii lui Cathedrals of Culture 3D, Christoph Terhechte, directorul secțiunii Forum a Festivalului de la Berlin, Grainne Humphreys, directorul Festivalului Internațional de Film de la Dublin.

Vin la Cluj și regizoarea finlandeză multi-premiată Pirjo Honkasalo, producătorul francez Cedomir Kolar (Oscar pentru No Man’s Land), regizorul și actorul american Scott Cofey (Mulholland Drive), regizorul kazah Emir Baigazin (Harmony Lessons, Ursul de Argint pentru imagine, Berlin 2013), Dimitri Eipides, directorul Festivalului de la Salonic, regizorul și producătorul Uberto Pasolini (Full Monty), Katriel Schory, directorul Israel Film Fund, Alexandre Tchernookov – directorul Europa Cinemas, muzicianul Alexander Bălănescu, actorul Vlad Ivanov, regizorii Nae Caranfil, Corneliu Porumboiu, Stere Gulea, Nicolae Mărgineanu.

Secțiuni

Răzbunarea e motorul secțiunii tematice de anul acesta, Ochi pentru Ochi. Organizatorii au introdus în acest an o secțiune nouă, Suspecții de serviciu, reunește filmele unor foști concurenți ai TIFF, iar Midnight Delirium vine cu filme horror, la miezul nopții. Programul Cinema, mon amour va fi dedicat filmelor despre inițiativele de a salva cinematografe, în cadrul campaniei „Salvați Marele Ecran!”. Revin secțiunile tradiționale Competiție, Supernova, Umbre, Fără limită, Ce se întâmplă, documentarule?, Zilele Filmului Românesc, Ziua Maghiară, EcoTIFF. Continuă Ziua HBO, partener de lungă durată al TIFF-ului, cu un program care include proiecția-maraton a multi-premiatului Burning Bush. În Focus, accentul cade pe Noul Film German și cinematografiile din Cehia și Irlanda, iar în secțiunea 3X3, spectatorii sunt invitați să (re)descopere filmele lui Nicolas Philibert, Peter Solan și Iulian Mihu.

Proiecții Speciale

TIFF se va deschide pe 30 mai, ora 20.45, în Piața Unirii Open Air, cu premiera națională a filmului nominalizat la Oscar Philomena, cu Judi Dench și Steve Coogan, și se va închide oficial pe 8 iunie, în același loc, de la 21.45, cu experimentul Boyhood, al lui Richard Linklater. De proiecție specială va avea parte și Canibal, nominalizat la opt Premii Goya, în prezența actriței Olimpia Melinte și a regizorului Manuel Martín Cuenca. În prezența regizorului Karim Ainouz, va fi arătat în premieră proiectul Cathedrals of Culture 3D, inițiat de Wim Wenders și proiectat la Berlin 2014.

În onoarea actriței Debra Winger vor fi proiectate filmele An Officer and a Gentleman, o poveste de dragoste cu Richard Gere, și The Sheltering Sky. Krzysztof Zanussi își va introduce personal debutul multi-premiat Structura cristalului, iar Florin Zamfirescu se va întâlni cu publicul la proiecția Năpasta (1982), în care face un rol memorabil. Versiunea restaurată a „Trilogiei ardelenilor”, a regizorilor Dan Pița și Mircea Veroiu, foarte populară în comunism, va prilejui un maraton special.

 

Evenimente speciale

Evenimente muzicale vor fi găzduite la Casa de Cultură a Studenților și Casa TIFF. Trupa austriacă Russkaja vine cu un show exploziv, un mix de metal, polka, jazz și rock, ca acompaniament live pe Crucișătorul Potiomkin, britanicii de la Teeth of The Sea aduc „The Last Man”, o reinterpretare muzicală și vizuală, originală, a capodoperei „1984”, Bălănescu Quartet va prezenta „Maria T”, spectacol inspirat de melodiile Mariei Tănase, ca și „Hai Iu Iu NU Hi You You”, un concert de remix-uri cu 13 actori, marca Radu Afrim și Vlaicu Golcea. În Biserica Evanghelică-Luterană din Cluj, Martin Schemding, unul dintre cei mai apreciați și influenți cântăreți la orgă, va acompania imaginile din filmul mut Faust, iar artistul Tony Berchmans îi va însoți la pian pe Charlie Chaplin, Stan și Bran și Buster Keaton, în spectacolul Cinepiano. La instrumente bizare, improvizate, vor cânta polonezii de la Male Instrumenty. Fascinantă va fi și prezentarea istoriei 3D, „The Short Story of 3D Film”, susținută de Stefan Droessler, directorul Munich Filmmuseum. Vor cânta la TIFF și Teodora Enache, Marius Mihalache și trupa clujeană Theory of Mind.

Expoziții

Fotograful Vlad Petri își va prezenta la Muzeul de Artă Cluj expoziția „Stat / Cetățean”, cu imagini din timpul mișcărilor de stradă recente din Capitală. Regizorul vine la TIFF cu documentarul „București, unde ești?”, despre protestele din Piața Universității, din 2012. La Casa Tranzit, vor fi expuse lucrări ale faimosului fotograf Josef Koudelka, în expoziţia „Invazie 68 Praga”, creată cu ocazia comemorării, anul trecut, a 45 de ani de la invazia Pragăi de către trupele sovietice. La Chaos Club, Galeriile Ferdinand, artistul grafic Costin Chioreanu, membru al juriului Shadows Shorts, va prezenta „Insights”, o selecție de lucrări realizate pentru trupe și evenimente din sfera metal. Extrem de apreciat, fondatorul studioului Twilight13Media a realizat, printre altele, coperta ultimului album al trupei metal Arch Enemy.

Două expoziții vor fi legate de campania „Salvați Marele Ecran!”: „Cinematografe, filme și reclame” (Casa TIFF), cu imagini remarcabile de pe vremea când publicitatea la filme se făcea pe cărți poștale și cutii de chibrituri, și „Film Poster is Not Dead” (Muzeul de Artă Cluj-Napoca), cu 42 de postere create de studenți români și cehi, pornind de la tradiția celebrului afiș ceh.

Proiecte

TIFF a inițiat anul acesta două proiecte care își propun să descopere talente și să sprijine cineaștii. Transilvania Film Festival Fund (TFFF) este un fond care va oferi sprijin financiar pentru producția de scurtmetraje și documentare cineaștilor din zona Transilvaniei, iar Transilvania Pitch Stop (TPS) e o platformă prin care cineaști aflați la început de drum, din orice colț al țării, au șansa de a-și dezvolta și prezenta proiectele de lungmetraj în fața unor potențiali producători și finanțatori români și străini. Proiectul instituirii fondului de film este încă în lucru, a explicat Cristian Hordilă, manager TIFF, care a precizat că e nevoie de stabilirea unei formule juridice în care acesta să funcționeze. Fondul, gândit și pregătit alături de primărie, ar putea fi lansat înainte de ediția de anul viitor a festivalului, estimează Tudor Girugiu.

La ediția 13 continuă EducaTIFF, programul de educație media și cinematografică adresat elevilor și aflat la a 6-a edițe, cu proiecții urmate de dezbateri și ateliere de film și Let’s Go Digital, ajuns la a 12-a ediție și adresat tinerilor cu vârste între 14 şi 18 ani, pasionaţi de film, fotografie, editare video. În al treilea an de Transilvania Talent Lab, 15 pasionaţi de film şi new media vor parcurge etapele realizării unui film și a unui eveniment cinematografic, vor lua parte la proiecții și masterclass-uri, între 1 și 5 iunie. În programul 10 pentru FILM, zece dintre cei mai talentați actori de pe scenele din țară, care nu au avut până acum șansa afirmării pe marele ecran, vor fi avea parte de expunere, de întâlniri cu publicul și profesioniștii din cinematografie, între 5 și 7 iunie, în cadrul Zilelor Filmului Românesc.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare