Închide

Invitaţie în Piaţa Unirii: vineri aflăm, împreună, dacă avem sau nu „Cluj Capitală Culturală Europeană”

ActualitateAdministrațieCulturăDezvoltareTop News by Kristina Reştea - sept. 13, 2016 0 1398

Trei zile. În trei zile aflăm dacă Clujul obţine sau nu titlul de Capitală Culturală Europeană, despre care unii vorbesc sau pentru care unii muncesc de luni bune. Cu o oră înainte de anunţarea rezultatului, clujenii sunt invitaţi în Piaţa Unirii. Ca să aflăm, împreună, dacă suntem sau nu „Capitală Culturală” în 2021.

Am trecut prin câteva luni în care toată lumea s-a raportat la mult râvnitul titlu – „nu avem Centru Cultural şi ne vrem Capitala Culturală”, „avem festivaluri putem fi Capitală Culturală”, „nu avem străzi şi centru de depozitare a gunoaielor şi vrem să fim Capitală Culturală Europeană”, „avem Fabrica de Pensule şi pe Ghenie, deci putem fi Capitală Culturală”, „nu avem centru de artă contemporană şi spaţii de expoziţii, deşi vrem să fim Capitală Culturală Europeană”. Am rămas, după un proces de selecţie, patru în competiţia românească – Cluj, Timişoara, Baia Mare şi Bucureşti şi vineri aflăm care dintre oraşe e „Capitala” 2021.

„Vino vineri, 16 septembrie, la ora 16:00 în Piața Unirii pentru a aștepta împreună timp de o oră decizia juriului privind decernarea titlului de Capitală Culturală Europeană!”. Aceasta e invitaţia lansată pe pagina de eveniment creată în acest scop. „Vino să fim împreună, în centrul orașului care ne aparține, români, maghiari, germani, evrei, romi, ortodocși, catolici, reformați, bogați, săraci – toți cetățenii Clujului! Dacă câștigăm, câștigăm împreună. Dacă pierdem, pierdem împreună. E un moment unic de a spune: suntem împreună”, spun iniţiatorii „adunării”

În urmă cu câteva zile (vineri, 9 septembrie), juriul care decide „Capitala” a fost în vizită la Cluj. Alături de echipa asociaţiei care gestionează candidatura Clujului s-au marcat câteva locuri ale oraşuliu, printre care Fabrica de Pensule, Muzeul de Artă sau cel Etnografic. Cu toate că pe reţeaua de socializare Facebook au postat câteva poze legate chiar de această vizită, cei implicaţi au preferat apoi să nu zică mare lucru despre asta cât timp procesul e în desfăşurare. „Juriul este în vizită în cele patru oraşe. Nu vom spune nimic despre vizita juriului în Cluj tocmai pentru că detaliile vizitei contează mult. Vineri, după anunţarea rezultatului, vom comunica mai multe. Până atunci  ne concentrăm pe ultima prezentare de vineri”, a fost răspunsul președintelui Asociației Cluj-Napoca 2021, Florin Moroşanu, cu privire la vizita juriului.

Zilele următoare – joi si vineri – sunt programate audierile finale şi vineri la ora 17.00 se anunţă rezultatul.

Printre proiectele din dosarul Clujului se afla Centrul de Artă Contemporană pe care orașul vrea să-l facă sub bagheta lui Adrian Ghenie, dar și parcul de etnografie intergalactivă din zona pădurii Hoia, sau o re-creare în Cluj-Napoca a proiectelor valoaroase aduse de celelalte orașe europene foste Capitale Culturale Europene, plus un musical Dracula creat de toți actorii culturali din domeniul muzical.

Ne vedem vineri în Piaţa Unirii să aflăm rezultatul.

Până atunci, puteţi citi şi:

Ce nu are Clujul care vrea să fie Capitală Culturală Europeană? Centru de artă contemporană

şi

Anul acesta atacăm Capitala Culturală Europeană. Metafora copacului a la Cluj, banii și cei zece clujeni care ne vor reprezenta în fața juriului

şi

S-a decis: Dracula pe “stema” Capitalei Culturale Europene Cluj

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.