Închide

S-a decis: Dracula pe „stema” Capitalei Culturale Europene Cluj

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - aug. 04, 2016 1 698

Aplicația finală a orașului pentru a câștiga competiția națională și a deveni Capitală Culturală Europeană a fost asumată astăzi de Consiliul Local. Întreg dosarul de candidatură a fost rescris, la recomandarea juriului, cu focus pe o serie de proiecte noi – a fost inclus „Dracula” și mai multe proiecte pentru comunitatea romă sau pentru tineri. Bugetul Clujului -Capitală este de 1 milion de euro, iar aplicația trebuie depusă la Ministerul Culturii până în 12 august.

Un proiect al comunității, pentru comunitate, început în 2010 și susținut de toți factorii administrativi și politici din oraș, de la momentul debutului până în prezent, așa a fost catalogat de primarul Emil Boc dosarul Clujului pentru titlul de Capitală Culturală Europeană în 2021, cu mențiunea că „unde se muncește mult, cuvintele-s de prisos”.

Aplicația finală a Clujului are sute de pagini și a fost prezentată pe scurt și consilierilor locali. Aceasta urmează să fie depusă la Ministerul Culturii până în 12 august. Orașul finalist din România va fi stabilit în luna octombrie. În cursă sunt Timișoara, Baia Mare, București și Cluj, dintr-un total de 14 orașe înscrise în competiție.

„Dacă în primă fază am avut mai mult timp pentru scrierea proiectului, acum am reușit în cinci luni să rescriem aplicația la recomandarea juriului, ținând cont de criterii stricte care au fost fixate pentru toate orașele participante. 70% e conținut nou. Aplicația prezintă strategia culturală a orașului, o viziune artistică și are obiective clare. Să devenim oraș de referință, să acționăm ca o comunitate, iar cultura să devină un factor de dezvoltare durabilă.  Juriul a recomandat să dezvoltăm programul cultural și să punen accent pe excelență și să scoatem ce a drăguț și concret din dosar. De asemenea, pentru că Clujul este poarta de intrare în Transilvania, iar Transilvania pentru turiști înseamnă Dracula, atunci acesta nu trebuie să lipsească din dosarul de candidatură. Așa că l-am inclus. Nimeni nu își dorea să facă proiecte cu Dracula, însă până la urmă am reușit să îl avem în proiectul musicalului susținut de toate instituțiile muzicale din oraș sau în parcul intergalactic. A fost o cerință a juriului să-l avem. La fel cum am primit recomandare să nu ignorăm și să ascundem proiectele comunității rome. De asemenea, ne-am focusat focus pe proiecte pentru elevi, publicul nostru din 2021 și pe  modalități de implicare concretă a universităților din oraș în proiecte”, a explicat Florin Moroșanu, președintele Asociației Cluj-Napoca 2021, cea care pregătește dosarul Clujului.

Există și un Plan B în cazul în care Clujul nu câștigă care stipulează modalitățile prin care proiectele din dosar să poată totuși fi realizate.

Directorul Asociației, Ștefan Teișanu, a prezentat și direcția artistică a programului Clujului dar și proiectele din dosar.

Printre acestea se afla Centrul de Artă Contemporană pe care orașul vrea să-l facă sub bagheta lui Adrian Ghenie, dar și parcul de etnografie intergalactivă din zona pădurii Hoia, sau o recrearea în Cluj-Napoca a proiectelor valoaroase aduse de celelalte orașe europene foste Capitale Culturale Europene, plus un musical Dracula creat de toți actorii culturali din domeniul muzical.

IMG_4684

 

IMG_4683

IMG_4705

IMG_4704

PROIECTE DIN DOSAR:

IMG_4694

IMG_4693

IMG_4692

IMG_4691

IMG_4690

IMG_4689

IMG_4687

IMG_4686

IMG_4685

 

 

IMG_4703

IMG_4701

IMG_4702

 • author photo two

  Luminiţa Silea

  Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

  Un comentariu

  Scrie un comentariu

  Articole similare