Închide

Update Patru „pirpirei” stau între Boc și noul său stadion. Răspunsul primarului: „dacă vă abțineți sunteți groparii clujenilor”

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - aug. 04, 2016 2 948

Propunerea de trecere a stadionului Cluj Arena în proprietatea primăriei clujene a picat astăzi la vot în Consiliul Local, întrunit în ședință ordinară, cu 17 voturi pentru. Avea nevoie de 18 voturi ca să fie adoptată. Stadionul rămâne deocamdată în proprietatea județului. Grupul PSD a anunțat că se va abține de la vot asumându-și o victorie politică împotriva majorității covârșitoare pe care primarul o are în forul deliberativ local, profitând că trei consilieri PNL lipsesc, iar doi dintre cei prezenți la ședință nu pot vota, au trântit inițiativa de preluare a stadionului Cluj Arena de către oraș.

 

Edilul Emil Boc a dat toate încurajările consilierilor locali că preluarea stadionului este un semn de normalitate și va scuti județul de a plăti impozit pentru acest obiectiv, 1,5 milioane lei pe an cât ar trebui plătiți fiind foarte mult pentru buna administrare a respectivului obiectiv. Mai mult, preluarea stadionului în proprietatea orașului care îl deținea până în 2002 înseamnă că acesta poate fi folosit de toți clujenii în cadrul unei inițiative de încurajare a sportului de masă care va fi susținută de municipalitate. Mai mult, edilul a menționat că formare de administrarea a Cluj Arena va fi stabilită ulterior (fie societatea, fie printr-un serviciu public – care permite neplata impozitului), însă construcția trebuie gândită în așa fel încât stadionul și polivalenta să fie administrate la pachet.

Consilierii PSD-PC-UNPR, adică Tothfalusi Andras, Horia Nasra, Dan Morar și Adrian Mureșan, au pus în discuție lipsa de predictibilitate a proiectului de preluarea a stadionului, mai ales că din datele actuale (pierdere de 12 milioane de euro), ar rezulta că Cluj Arena ar fi o gaură neagră pentru primăriei în condițiile în care nu s-au făcut calculele pentru susținerea administrării acestuia.

Anticipând, cel puțin așa a părut de pe margine, strategia PSD, primarul a mai spus că cei care se vor abține sunt groparii stadionului și îi privează pe clujeni de a utiliza acest obiectiv. Cu mențiunea că primăria are fonduri să susțină funcționarea stadionului și că stadionul nu e un obiectiv din care se pot îmbogăți cei care îl administează ci unul de care trebuie să beneficieze comunitatea.

La vot, proiectul de preluarea a stadionului a întrunit 17 voturi pentru și patru abțineri ale consilierilor menționați. De la ședință lipsind trei consilieri ai PNL (Florin Stamatian, Gabriela Mureșan și Bashar Moldem) și unul de la PSD (Corina Croitoru).

Absența celor trei consileiri PNL au pus în dificultate pentru prima dată în acest mandat proiectele primarului Emil Boc, în ciuda majorității pe care o are în Consiliul Local.

„Nu credem că nu se va vota. Se pare că nu mai am nici eu experiență politică”, a spus primarul.

Oameni prezenți la ședință au opinat că, de fapt, cei de la PSD nu și-au dat nici măcar seama că abținându-se, proiectul de preluarea a stadionului nu va trece.

Consilierul local Horia Nasra, de altfel și președinte al PSD Cluj, nu a dorit să comenteze decizia. „Nu e o victorie. Veți primi în scurt timp un comunicat în care vom explica”, a spus Nasra.

Președintele Consiliul Județean Alin Tișe anunța ieri că, în condițiile în care consilierii locali vor aproba cererea de preluare a stadionului, un proiect similar privind transferul stadionului către primărie va fi supus atenției și consilierilor județeni. „În funcție de rezultatul votului în plen, se vor discuta variantele juridice legale de administrarea acestui obiectiv, varianta optimă fiind apreciată aceea a administrării în comun a Cluj Arena şi a Sălii Polivalente”, anunța Tișe.

COMUNICATUL PSD REMIS DUPĂ ȘEDINȚA DE CONSILIU LOCAL DE ASTĂZI

2 comentarii

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.