Închide

Investiții de peste 16 milioane de euro pentru modernizarea centrelor de cartier din Iris și Grigorescu

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - dec. 02, 2021 0 1077

Proiectele de amenajare a centrelor de cartier din Grigorescu și Iris prezentate public la nivel de concept de către Primărie presupun investiții de peste 78,4 milioane lei (cu TVA, circa 16 milioane de euro). Planwerk a finalizat studiile de fezabilitate pentru aceste proiecte iar consilierii locali urmează să aprobe indicatorii tehnico-economici la ședința ordinară din 6 decembrie. Ambele proiecte își propus să accesibilizeze zona Pieței 14 Iulie (plus străzile adiacente) dar și Piața Karl Liebknechd (plus străzile adiacente) pentru pietoni prin reorganizarea circulației, să extindă pistele de bicicliști, să reabiliteze spațiile plantate sau să eficientizeze iluminatul public. Pentru a pune în practică aceste proiecte, municipalitatea vrea să acceseze finanțări europene și urmează să lanseze licitațiile de proiectare și execuție.

 

 

În cazul cartierului Iris, se intenționează modernizarea unei zone de peste 2,3 hectare care cuprinde Piața Liebknechht, parcul Iris, parcul Liebknecht și străzile Războieni, Puieților, Gheroghe Asachi, Spiru Haret, Postăvarul, Nicolae Românul, Iris. Conform devizului întocmit de proiectanții contractați de municipalitate (biroul Planwerk), investiția necesară modernizării este estimată la peste 32,8 milioane lei (cu TVA) din care construcțiile și montajul sunt estimate la peste 27,5 milioane lei (cu TVA)  iar termenul de execuție necesar este 15 luni.

Propunerea de transformare a pieței Karl Liebknecht și a străzilor din proximitate făcută de proiectanții de la Planwerk a fost prezentată public în cadrul unei dezbateri în luna martie. Proiectul propus în cartierul Iris  a fost extrem de apreciat de riverani, care au arătat că propunerea încurajează dorința lor de a avea mai multă liniște și spații unde să socializeze. Singurele propuneri făcute la capitolul îmbunătățire a proiectului, nu s-au legat de acesta, ci de nevoia ca traficul greu să nu mai circule pe strada Oașului, Nadășul și Someșul să fie legate de proiect prin trasee pietonale sau piața Liebknecht să își schimbe denumirea în Piața Sf Treime, așa cum s-a numit în trecut. Oamenii au vrut să se asigure că în noile zone pietonale propuse vor avea și tradiționalele aparate de fitness care există deja în parcurile din Cluj-Napoca. Directorul din Primărie, Ovidiu Cîmpean, a arătat că se ia în calcul schimbarea numelui, dar și că Primăria își dorește să obțină fonduri europene pentru a realiza transformările propuse în cartierul Iris. Ca un calendar al proiectului, Cîmpean a estimat că șantierul ar putea începe în 2022, dacă Primăria va finaliza licitația de proiectare și execuție, după aprobarea studiului de fezabilitate.

Detalii: Cel mai lăudat proiect propus de Primărie într-un cartier. Reamenajarea pieței Karl Liebknecht din Iris aduce mai multă liniște riveranilor. Oamenii au cerut doar schimbarea numelui pieței: „Să revină la denumirea Sf. Treime”

 

(sursa: primariaclujnapoca.ro, studiu fezabilitate amenajarea zonei Piața Liebknechht, Planwerk)

 

În cazul cartierului Grigorescu (în zona de case), se intenționează modernizarea unei zone de peste 3,5 hectare care cuprinde Piața 14 iulie (fără actualul parc) plus străzile Garibaldi, Sigismund Toduță, Traian Grozăvescu, Milcov, O. Goga și George Enescu. Conform devizului întocmit de proiectanții contractați de municipalitate (biroul Planwerk), investiția necesară modernizării este estimată la peste 45,6 milioane lei (cu TVA) din care  construcțiile și montajul presupun peste 29,9 milioane lei (cu TVA). Termenul de realizare e estimat la 15 luni. Reamenajarea presupune și exproprieri.

Proiectul pornit în cartierul Grigorescu din zona Pieței 14 Iulie va aduce îmbunătățirea calității vieții locuitorilor și va genera un centru liniștit al cartierulului, cu zone pietonale, mici locuri de joacă, vegetație sau parcări reorganizate, după cum au spus public autorii conceptului, proiectanții de la Planwerk. Cei din cartier vor avea șansa să se bucure de străzile rezidențiale, concept de artere care în afară se utilizează din anii 70, dar și de o zonă centrală pietonală cu o terasă de tip pergolă sau o zonă de fântâni cu apă. Conceptul de amenajare a zonei zona Piața 14 Iulie (fără parcul verde actual), str. Garibaldi, str. S. Toduță, str. T Grozăvescu, str. Milcov, str. Octavian Goga, str. G. Enescu a fost prezentat de Planwerk în cadrul unei dezbateri publice on-line organizate în cadrul Centrului de Inovare și Imaginație Civică în 28 iulie. 

Oameni din cartier sau alți clujeni interesați de proiect au intervenit în cadrul dezbaterii sau au transmis comentarii on-line în care și-au exprimat îngrijorările cu privire la faptul că proiectul va bloca traficul din cartierul Grigorescu sau că va lăsa riveranii în imposibilitatea de a-și parca mașinile undeva. Mai mult, un proprietar privat a zonei propuse spre a deveni pietonală în Piața 14 iulie spune că lui i s-a refuzat dreptul să facă o terasă de tip pergolă iar acum Primăria vine cu un proiect similar. În ceea ce privește infrastructura de biciclete, propunerea a fost felicitată și s-a cerut mai multă siguranță pentru pistele de biciclete, în așa fel încât ele să poată fi folosite și de copii, chiar dacă circulația celor sub 14 ani este interzisă în prezent în România pe alei sau piste de biciclete. Principala propunere venită de la specialiști a vizat renunțarea la traficul auto și cel al mijloacelor de transport în comun între parcul verde și noua piațetă propusă în 14 iulie, tocmai pentru a creea un spațiu unitar și a crește calitatea lui.

Vezi și: Revolta din Grigorescu. Ce au cerut riveranii de la proiectul Primăriei din zona Pieței 14 Iulie

Detalii despre propunere: Cum arată centrul liniștit propus pentru cartierul Grigorescu și care este calendarul pentru realizarea sa

 

 

((sursa: primariaclujnapoca.ro, studiu fezabilitate amenajarea zonei Piața 14 iulie, Planwerk)

sursă foto: simulare modernizare Piața 14 Iulie / Piața Liebknecht – biroul Planwerk

Nici un comentariu

Scrie un comentariu