Închide

Cel mai lăudat proiect propus de Primărie într-un cartier. Reamenajarea pieței Karl Liebknecht din Iris aduce mai multă liniște riveranilor. Oamenii au cerut doar schimbarea numelui pieței: „Să revină la denumirea Sf. Treime”

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - mart. 26, 2021 1 3889

Propunerea de transformare a pieței Karl Liebknecht și a străzilor din proximitate făcută de proiectanții de la Planwerk a fost prezentată public în cadrul unei dezbateri. Proiectul propus în cartierul Iris pe circa 2,5 hectare a fost extrem de apreciat de riverani, care au arătat că propunerea încurajează dorința lor de a avea mai multă liniște și spații unde să socializeze. Singurele propuneri făcute la capitolul îmbunătățire a proiectului, nu s-au legat de acesta, ci de nevoia ca traficul greu să nu mai circule pe strada Oașului, Nadășul și Someșul să fie legate de proiect prin trasee pietonale sau piața Liebknecht să își schimbe denumirea în Piața Sf Treime, așa cum s-a numit în trecut. Oamenii au vrut să se asigure că în noile zone pietonale propuse vor avea și tradiționalele aparate de fitness care există deja în parcurile din Cluj-Napoca. Directorul din Primărie, Ovidiu Cîmpean, a arătat că se ia în calcul schimbarea numelui, dar și că Primăria își dorește să obțină fonduri europene pentru a realiza transformările propuse în cartierul Iris. Ca un calendar al proiectului, Cîmpean a spus că în vara acestui an se termină studiul de fezabilitate, după care Primăria va lansa licitația de proiectare și execuție. El a estimat că șantierul ar putea începe în 2022.

Modernizările pe care Primăria și le-a propus să le facă în cartierul Iris vizează o suprafață de peste 2,5 hectare situată în domeniul public care însumează Piața Karl Liebknecht, strada Războieni, strada Puieților, strada Gheorghe Asachi, strada Spiru Haret, strada Postăvarul, strada Nicolae Românul, strada Iris (parțial), Parcul Iris. Conceptul de amenajare a fost realizat de proiectanții de la Planwerk și mizează pe optimizarea rețelei de spații publice și spații verzi prin instituirea de sensuri unice, aplicarea conceptului de shared-space prin coborârea trotuarelor la nivelul carosabilului, plantări de copaci sau reconfigurarea unui circuit de piste de biciclete cu un singur sens. Spațiile publice vor fi pavate cu piatră, de maniera celor deja configurate în centrul orașului, se va moderniza rețeaua de iluminat public, zona va fi dotată cu mobielier urban modern, va avea puncte îngropate pentru gunoi, dar și o componentă tehnologică – stații de încărcare pentru vehicule electrice, sisteme wi-fi etc.

Amenajările propuse au ținut cont că zona este una rezidențială, iar toate reorganizările sunt gândite să dea prioritate deplasărilor pietonale, velo, fără să pericliteze traficul și legăturile auto din zonă. Peste 200 de copaci vor fi plantați în zonă prin acest proiect, după cum a anunțat arhitectul Tiberiu Ciolacu de la Planwerk, în cadrul dezbaterii publice online organziate de Primărie în 25 martie în cadrul Centrului de Inovare și Imaginație Civică. Prin proiect vor fi configurate și circa 90 de locuri de parcare, mai ales că acum se parchează haotic pe toate arterele din zonă.

Dezbaterea a durat o oră și a fost urmărită în medie de peste 15 persoane. Ciolacu a prezentat propunerile de amenajare pe fiecare stradă în parte și a prezentat imagini cu situația existentă dar și simulări cu zona după implementarea propunerilor făcute de ei. Despre problemele din Iris, felul în care arată spațiu public și felul în care este folosit, Ciolacu a spus că toată lumea cunoaște problemele și e familiarizat cu imaginea dezolantă. În simulările făcute, proiectanții au fost și vizionari și le-au arătat oamenilor din cartier cum ar trebui să arate și gardurile lor după ce zona va fi modernizată de Primărie.

„În ceea ce privește calendarul acestui proiect, ne propunem ca în vara acestui an să finalizăm studiul de fezabilitate și ulterior să lansăm licitația de proiectare și execuție. Dacă nu vor fi contestații, există posibilitatea ca de anul viitor să începem lucrările la reamenajarea acestor spații publice din cartierul Iris, cu mențiunea că ne dorim ca acest proiect să fie finanțat din fonduri europene, pe noile programe pregătite de la nivel european sau național”, a explicat Ovidiu Cîmpean, coordonatorul CIIC și director de dezvoltare în cadrul Primăriei Cluj-Napoca.

Înainte de prezentarea conceptului de amenajare a zonei piaței  Karl Liebknecht care ar urma să preia rolul de centru de cartier în Iris, primarul Emil Boc a ținut să facă o prezentare a proiectelor publice ale Primăriei care vor fi susținute anul acesta în cartierul Iris – zona gării și Dâmbul Rotund.

La dezbatere au participat câțiva riverani care au apreciat că proiectul răspunde în totalitate dorinței lor de a avea mai multă liniște în cartier, dar și zone unde să se plimbe, să facă mișcare sau să socializeze.

Răzvan Petriș a  propus includerea în proiect a terenului liber de pe strada Jan Hus, teren despre care a spus că s-a îngrădit acum prin îngustarea trotuarului și că a fost oferit de Primărie unei biserici care nu s-a mai construit. De asemenea, el a propus ca și strada Alexandru Sahia care leagă zona parcului Iris de Someș să facă parte din acest proiect. Cîmpean a arătat că Primăria pregătește tema de concurs pentru un alt proiect care vizează Someșul în cartier, care va include și strada A. Sahia, strada Nădășel, malurile râului și chiar pârâul Chinteni din zona străzii Oașului. Despre terenul cu biserica neconstruită, directorul din Primărie a promis că va verifica situația.

O altă riverană, Anna Katona, a spus că proiectul răspunde tuturor cerințelor pe care și oamenii din cartier voiau să le adreseze Primăriei. Ea a cerut limitarea traficului cu mașini grele pe Oașului și  a întrebat dacă vor fi aparate de fitness și la ei în cartier. Ovidiu Cîmpean a spus că există prevăzute dotări de practicare a sportului în aer liber și a cerut proiectanților măsuri suplimentare pentru a crește siguranța din zonă, având în vedere traficul greu, arătând că Primăria are proiecte pentru a-l scoate din oraș.

Alexandru Bocuș a cerut legături mai bune cu pârâul Nadăș, coridoare pietonale de promenadă la apele din cartier și a vrut să se asigure că blocurile nu vor veni în zona de case din Iris. Bucuș a mai spus că ar fi fost mai nimerit mai mult verde în piața Liebknecht, însă proiectanții au arătat că o piață urbană se susține mai bine în zonă având în vedere și prezența primăriei de cartier aici.

Anna Katona a mai recomandat Primăriei să schimbe numele pieței Karl Liebknech și aceasta să fie redenumită cu numele vechi, Piața Sf Treime, arătând că numele german n-are nicio legătură cu zona și nu poate fi pronunțat de nimeni niciodată. Cîmpean a spus că e la curent cu dezbaterea și dorința exprimată deja în mediul online de riverani. „Am verificat și sunt undeva la 80 de persoane care au în buletin adresă pe Karl Liebknecht. Cred că putem lua în calcul această propunere de a schimba numele pieței”, a promis Cîmpean.

Conceptul de amenajare propus este explicat pe larg în broșura proiectului, care poate fi consultată pe site-ul Primăriei Cluj-Napoca, AICI.

Înregistrarea dezbaterii publice pote fi urmărită pe paginile de Facebook Municipiul Cluj-Napoca și CIIC – Centrul de Inovare și Imaginație Civică.

Dezbaterea dedicată cartierului Iris a fost parte a proiectului ,,Creșterea transparenței decizionale și simplificarea procedurilor administrative pentru cetățeni – ANTO – CIIC’’, finanțat prin Programul Operaţional Capacitate Administrativă 2014 -2020 (POCA).

210325_Amenajare-Karl-Liebknecht_broșura-faza-1.pdf (primariaclujnapoca.ro)

Cum va arăta zona din cartierul Iris. Situație înainte și după proiect

susă fotografii: Planwerk

Un comentariu

  1. Dupa suferintele prin care am trecut in aproape jumatate de secol de comunism si stangism este absolut grotesc sa lasi o piata din cluj denumita de catre si dupa un comunist chiar si din neglijenta sau nestiinta.

Scrie un comentariu