Închide

Proprietarii de apartamente din Cluj cresc prețurile pe final de an. Care sunt cele mai căutate zone?

EconomieTop News by Kristina Reştea - dec. 02, 2021 0 3274

Prețurile cerute piața imobiliară din Cluj-Napoca continuă să crească pe final de an: în luna noiembrie s-a înregistrat cea mai mare creștere la 12 luni din 2021, arată datele portalului CompariImobiliare.ro. În această lună, s-a schimbat și topul zonelor preferate de către cei aflați în căutarea unei noi locuinț: pe podium a urcat localitatea Florești, alături de cartierele clasice ale municipiului Mănăștur și Mărăști.

Conform ofertelor intermediate de portal, în luna noiembrie, preţul mediu cerut pe metru pătrat util al apartamentelor de vânzare în Cluj-Napoca a fost de 1.974 euro/mp, cu 260 de euro/mp peste cel de anul trecut. Spre comparație, luna precedentă diferența era de 210 euro, iar în septembrie de 170 de euro.

În ceea ce privește dimensiunea apartamentelor, cele mai căutate sunt în continuare cele cu două camere (48% din căutări) și locuințele cu 3 camere (33%). Doar 9% dintre căutări au vizat apartamente cu patru camere și 10% s-au referit la garsoniere.

În noiembrie, cel mai căutat cartier a fost Mănășturul (14%), iar o altă zonă populară a fost de această dată Floreștiul (12%), localitatea satelit de lângă municipiu. Potențialii cumpărători au fost interesați și de Mărăști (8%) și de Gheorgheni (6%).

Există în Cluj-Napoca o serie de zone unde proprietarii și agențiile cer prețuri de peste 2000 de euro/mp: în centru, dar și în Andrei Mureșanu, Bună Ziua, Calea Turzii, Europa, Gheorgheni, Grigorescu, Hașdeu, Horea, Între Lacuri, Mărăști, Plopilor, Sopor.

Mii de clujeni s-au mutat de la oraș la sat anul trecut, în pandemie, arată o analiză a companiei de consultanță Collier’s. E vorba de o scădere cu 4.800 a numărului de locuitori din mediul urban din Cluj și o creștere de 5.600 de locuitori în mediul rural, doar anul trecut și doar în Cluj. Și în restul orașelor mari din țară s-au înregistrat tendințe comparabile.

În Cluj, beneficiara acestor migrări a fost mai ales cea mai mare comună din țară, Florești. Astăzi numărul locuitorilor de aici e de 48.153 persoane, mai mare decât toate orașele din Cluj exceptând reședința de județ și, la mică distanță cu aproximativ 7.000 de rezidenți, după orașul Turda. În aprilie în Florești figurau 46.535 rezidenți – doar în aceste câteva luni populația a crescut cu peste 1.600 de persoane. Din 2018 încoace populația a crescut cu peste 9.000 de persoane. Mai multe aici:

Mii de clujeni s-au mutat de la oraș la sat anul trecut, în pandemie. Cea mai mare comună din țară a crescut cu 9.000 de rezidenți în 3 ani

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare