Închide

Inițiatorul protestului din Hoia plătește amenda. S-au făcut și donații. Vor urma proteste mai mici pentru salvarea pădurii

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - apr. 06, 2021 0 305

Activiști din Cluj care au participat la protestul Marșul haosului imobiliar inițiat de fostul deputat Adrian Dohotaru împotriva dezvoltărilor imobiliare acceptate în comuna Florești, lângă pădure, au anunțat că au făcut donații modice în contul asociației SOS condusă de acesta. Recent Dohotaru a anunțat că a fost sfătuit să plătească amenda de 4000 lei pe care a primit-o deoarece n-a anunțat acțiunea și deoarece la marș au participat mai mult de 100 de persoane, numărul maxim permis momentan de legislație pentru adunările publice, având în vedere pandemia.
Dohotaru a mai anunțat că acțiunile împotriva dezvoltărilor imobiliare haotice din Florești, de lângă pădurea Hoia, vor continua, dar că ele trebuie de acum să se deruleze pe grupuri specializate de participanți, în așa fel încât să se respecte restricțiile: grupuri de bicicliști, grupuri de alergători, grupuri de mărsăluitori etc. În paralel cu aceste acțiuni, s-au inițiat și demersuri legislative pentru crearea de arii naturale urbane protejate care să vizează și pădurea Hoia.
Prefectul Tasnadi Szilard spune că deocamdată nu are o rezoluție privind cererile formulate de activiștii din Cluj pentru suspendarea autorizațiilor de construire pentru cele două ansambluri imobiliare de lângă pădure de peste 1.000 de apartamente ale constructorului Vasile Salanță arătând că instituțiile interpelate nu au transmis încă răspunsuri Prefecturii.
„Trebuie să fim mai mulți alergători, mai mulți mărșăluitori, ca data trecută, deși în următoarele săptămâni ne vom aduna grupuri distincte (alergători, cicliști, mărșăluitori etc), ca să fim fiecare grup sub 100. Pentru că am protestat la adresa drumurilor ilegale și la adresa ansamblurilor imobiliare sesizate cu suspiciuni mari de autorizare ilegală am luat amendă. Am luat amendă pentru că nu mă așteptam că vom fi atât de mulți clujeni care ne solidarizăm cu cauza pădurii și care protestăm la adresa haosului urbanistic din zona metropolitană Cluj. Sfătuindu-mă cu avocați, mi-au zis să nu contest și mai bine plătesc amenda repede. Dacă amenda e plătită în primele două săptămâni, e 2.000 de lei. Mi se pare nedrept atâta timp cât amenda pentru un drum asfaltat ilegal spre un viitor ansamblu imobiliar este de doar 1.500 de lei, dar mă conformez. Cine vrea să doneze, o poate face în contul Asociației Societatea Organizată Sustenabil. Voi anunța suma donată și, dacă această cauză a conservării pădurii va aduce mai mulți bani, vom decide împreună pe ce merg sumele, de la expertiză juridică și de mediu, la advocacy (bannere, evenimente, pliante etc.)”, a anunțat Dohotaru.
Aceasta după ce a fost alături de deputatul Csoma Botond și de ecologul Tibor Hartel la o tură de alergare/plimbare în pădurea Hoia, înainte de Paștele Catolic. Botond susține în continuare inițiativa legislativă privind crearea de arii naturale urbane protejate, pornită în parteneriat cu Dohotaru.
Fostul deputat a cerut prefectului Clujului să suspende autorizațiile de construire pentru cele două ansambluri imobiliare de lângă pădure de peste 1.000 de apartamente ale constructorului Vasile Salanță, arătând că sunt probleme cu documentațiile de urbanism care au stat la baza acestora.
Aceasta cu aproximativ o săptămâna înainte de Marșul haosului imobiliar organizat în 20 martie. Prefectul Tasnadi Szilard a spus atunci pentru Actualdecluj.ro că nu poate formula un punct de vedere deoarece sesizarea este în lucru, nu a ajuns la el și că „pentru a nu plana un indiciu de lipsă de imparțialitate, sesizările își încep cursul la compartimentele de specialitate, iar la conducere ajung la final și nu invers”.
Acum, Tasnadi Szilard a afirmat că „nu au venit răspunsurile de la  instituțiile interpelate”, așa că tot nu poate formula un punct de vedere în acest caz.
Între timp, consilierii USR au inițiat demersuri pentru protejarea Pădurii Hoia și vor ca, în parteneriat cu Primăriile din Cluj-Napoca, Florești sau Baciu, să realizeze un studiu științific în baza căruia să fie protejată pădurea. În demers este implicat și ecologul Tibor Hartel care a fost și la proteste și care militează pentru protejarea serviiciilor eco-sistemice oferite de pădurea Hoia.
Vezi si:
Vor transformarea zonei Hoia în zonă cu un grad sporit de protecție
Ce spune prefectul despre imobiliarii din Hoia reclamați de civicii din Cluj că s-au apucat să betoneze drumurile din pădure ca să deservească traficul auto de la viitoarele blocuri autorizate de Primăria Florești în zonă
FOTO/VIDEO. Marșul haosului imobiliar. Universitar din Cluj: „Spațiile verzi vor fi considerate ca parte a sănătății publice. Medicii o să vorbească despre asta. Copiii trebuie să își facă o imagine asupra a ceea ce e natural. O plantație de pini nu e natură, Hoia e natură”

Nici un comentariu

Scrie un comentariu