Închide

Inițiatorul Marșului haosului imobiliar din Cluj, amendat cu 4000 lei. „Cel mai probabil voi contesta sancțiunea”

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - mart. 22, 2021 2 344

Circa 200-300, poate și mai multe persoane, au participat la Marșul haosului imobiliar în Cluj la finalul săptămânii trecute pentru a trage în semnal de alarmă împotriva dezvoltărilor imobiliare din comuna Florești, autorizate lângă pădurea Hoia, dar și a faptului că se forțează deschiderea unui nou drum de circulație prin pădure pentru a lega aceste ansambluri de Cluj-Napoca, prin zona Tăietura Turcului. Protestul a avut loc în 20 martie, a durat circa 2 ore, timp în care participanții s-au plimbat prin pădurea Hoia, cu măști, escortați de jandarmi, poliția județeană și cea locală, până aproape de zona unde s-au autorizat blocurile cu 8 etaje de către administrația din Florești.

Inițiatorul, activistul Adrian Dohotaru, a primit o amendă de 4000 de lei pentru că a chemat oamenii în pădurea Hoia să protesteze. Inițial, Jandarmii îl informaseră că sancțiunile sunt până la 17.000 de lei. „Încă nu am primit oficial procesul verbal, dar am înțeles că sancțiunea este de 4000 lei. 1000 lei deoarece nu au fost notificate autoritățile și 3000 de lei deoarce la marș s-a depășit sunate de oameni, având în vedere condițiile impuse de starea de alertă și pandemie. Contestație voi face sigur. Eu am și mers din prima la ei și le-am dat date de buletin ca să mă asigur că nu vor cere altor participanți”, a explicat Dohotaru.

Peste 200 de oameni au răspuns că vor să protejeze pădurea Hoia și au venit la Marșul Haosului Imobiliar, în 20 martie, de la ora 11.00, la Parcul Etnografic din Cluj ca să susțină demersul inițiat de activistul Adrian Dototaru. La protest, Dohotaru a anunțat că a cerut blocarea accesului auto pe drumul prin pădure și formarea unui grup de lucru la nivel de autorități locale pentru protejarea acestei zone. În paralel, oamenii au fost informați și asupra cererii făcute prefectului ca să stopeze dezvoltările imobiliare de la capătul celălalt al pădurii Hoia, în Florești, deasupra Donath Park, unde dezvoltatorii imobiliari s-au apucat de un șantier autorizat pentru 8 blocuri.

Participanții au pornit prin pădure, după jumătate de oră numărul acestora fiind de peste 300. În jur orei 13:00, o parte dintre participanți au ajuns la finiș, pe pajiștea din capătul străzii Uliului, aproape de zona unde imobiliarii pregătesc blocurile cu 8 etaje. Au venit mulți universitari din Cluj, activiști, pensionari, oamenii cu copii, cu căței, toți supărați că interesele și autoritățile permit distrugerea pădurii Hoia. O zonă naturală unică, mai ales că e la un pas de Cluj-Napoca, după cum a spus ecologul Tibor Hartel din cadrul UBB, la începutul marșului. Și una în pericol să fie distrusă dacă se autorizează și se fac în continuare blocuri până la marginea pădurii. Peste o lună se va mai iniția o acțiune similară. Petiția pentru stoparea tăierii pădurii Hoia a juns la peste 12.000 de semnături, a mai fost o altă chestiune asupra căreia au fost notificați participanții.

DETALII: FOTO/VIDEO. Marșul haosului imobiliar. Universitar din Cluj: „Spațiile verzi vor fi considerate ca parte a sănătății publice. Medicii o să vorbească despre asta. Copiii trebuie să își facă o imagine asupra a ceea ce e natural. O plantație de pini nu e natură, Hoia e natură”

 

2 comentarii

  1. ce e 4000 lei pentru Adi Dohotaru? o treime din salarul de deputat pe o luna. Adi Dohotaru in mod constient a incalcat legea, organizand o manifestatie in plina pandemie, cu pancarde, mesaje si presa dupa el.

  2. A anunțat din timp. Păcat că sunt f. în vârstă. Aș fi participat și eu. Au purtat mască, numai la interviu a pus-o sub bărbie. În copilărie mergeam cu părinții în pădure. La 1 Mai ieșeau mulți clujeni din zonă acolo. Îmi amintesc cu plăcere. Și acum să meargă camioane cu pietriș, beton, cărămizi, etc.? Să distrugă și să polueze zona?

Scrie un comentariu

Articole similare