Închide

Ce spune președinta Filialei Transilvania a Ordinului Arhitecților din România despre masacrarea pădurii Hoia

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - mart. 22, 2021 5 974

În 2019, fostul președinte al Ordinuului Arhitecților din România, arhitectul Szabolcs Guttmann, critica public dezvoltările imobiliare permise în Florești, în zona periurbană a Clujului, în prelungirea străzii Donath din Cluj-Napoca, blocuri încetățenite ca Donath Park, de la numele unuia dintre ansambluri, botezat astfel probabil din rațiuni de a vinde mai bine apartamentele prin aparenta conectare la cartierul Grigorescu și la Cluj-Napoca, și nu la comuna Florești, dată exemplu negativ pentru felul în care s-a dezvoltat.

Acum, președinta Filialei Transilvania a Ordinului Arhitecților din România, Daniela Maier, spune că nu a luat vreo decizie dacă va face vreun demers pe linia organizației profesionale a arhitecților pe care o reprezintă. În calitatea de clujean, ea spune însă că „este trist și revoltător să asist la atitudinea plină de aroganță cu care se distrug zone atât de importante pentru foarte mulți clujeni”.

„Din păcate îmi este mult mai ușor să răspund la această întrebare în calitate de clujean decât în cea de arhitect. Am crescut exact în acea zonă. Pădurea Hoia era locul magic în care evadam la ski sau în lungi plimbări prin pădure. Este trist și revoltător să asist la atitudinea plină de aroganță cu care se distrug zone atât de importante pentru foarte mulți clujeni. Indiferent dacă suntem sau nu conectați emoțional la acest spațiu, nu putem ignora dezideratul tuturor pentru zone verzi de amploare, sănătate, natură etc. Îmi doresc să nu ne trezim mult prea târziu în a identifica și aprecia oportunitatea pe care acest areal o reprezintă pentru oraș.Ne dorim și conștientizăm necesitatea dezvoltării orașului și știu ca a identifica soluții în viziune, strategie, pluridisciplinaritate, implicare, bun simț, educație,sport, comunitate pare demodat și inutil dar sunt convinsă că este singura variantă pentru a evita viitoare situații similare. Greșim din nou ducând exclusiv în zona politică aceste discuții și acuzații. Ceea ce se întâmplă este rezultatul ignoranței multor specialiști și avizatori, dar și a noastră, a comunității”, a spus pentru Actualdecluj.ro arhitecta Daniela Maier în legătură cu pădurea Hoia și noile dezvoltări imobiliare permise de Primăria Florești în această zonă.

Ea a mai spus că, în calitate de președinte a OAR-T nu a luat încă o decizie dacă va face vreun demers legat de dezvoltările imobiliare din zona Donath Park – Hoia.

În lipsa unui for metropolitan care să păstorească ca în străinătate neajunsurile urbanistice din zona periurbană, responsabilitatea morală le aparține arhitecților care ar trebui să se coalizeze și să semnaleze ce se întâmplă acum în Donath Park, spunea în 2019  arhitectul Szabolcs Guttmann, fost președinte al OAR-T.

Guttmann a declarat public de multe ori că în ultimii 30 de ani nu se poate ceva mai rău decât Floreștiul, dezvoltat ca infrastructură urbană pe una de tip rural, dar a găsit recent un nou exemplu și mai rău: Donath Park, dezvoltat pe poteci montane, fără trotuare într-o zonă periurbană de grădini ale orașului. „Facem pe proștii că nu există porcăria Donath Park, alături de două Primării și de Județ. Cum putem spune că orașul se dezvoltă cu un cartier  de genul Donath Park  aflat în Florești? Dacă mergeți acum prin grădinile de la marginea orașului să savurați Hoia, vă calcă mașinile. Când ați parcurs grădinile Clujului din Hoia, imediat apare Florești și răsare un nou cartier pe poteci montane. Am zis că în ultimii 30 de ani, mai rău decât Floreștiul nu se poate. Garantăm de azi încolo că cel puțin în zece ani de acum încolo există mai rău. Acest deal se va dezvolta ca un cartier pe o potecă urbană în văzul tuturor și suntem peste 700 de arhitecți în Cluj care facem pe proștii că nu există acest teritoriu periurban”, semnala Guttmann. El mai arăta că e cu atât mai grav cu cât nici autoritățile din Cluj-Napoca, nici cele din Florești nu fac nimic și se spală pe mâini cu privire la dezastrul urbanistic Donath Park, Primăria din Cluj pentru că nu e teritoriul său, cea din Florești că e totul cu acte în regulă, pe lege.

Detalii: Arhitect: „Suntem 700 de arhitecți la Cluj și facem pe proștii că nu există porcăria Donath Park, alături de două Primării și de Județ”

În 2019, Donath Park arăta așa:

(sursă foto Nicolae Marcu)
În 2020, Sergiu Răzvan a filmat zona cu Drona, chiar după ce s-au tăiat alunii și s-a pregătit amplasamentul pentru un proiect imobiliar.
(sursă foto: Sergiu Răzvan)
Acum, în 2021, zona arată așa:
sursă foto: Primăria Cluj – Centru de Inovare și Imaginatie Civica CIIC Facebook

5 comentarii

  1. Cu buldozerele pe ei, fraților, nu pe păduri! Demolate toate aceste cutii de chibrituri, așa-zise „unități locative” pentru legarea de glie a robilor la multinaționale, ridicate de către așa-ziși „dezvoltatori” care nu dezvoltă nimic ci doar ne afundă în ruina urbană.

    Toți proprietarii afectați relocați în locuințe ridicate la standarde umane în zone desemnate de arhitecți responsabili.

    Ce facem, tăiem toată Hoia ca să stăm între betoane și când ieșim pe balcon să-l salutăm pe vecinul de la blocul de vizavi aflat la câțiva metri de noi? Ne-am tâmpit de tot?

  2. Apartamentele actuale din DONATH Parc sunt frumoase, spațioase, mai mari ca în Cluj. Și clădirile majoritatea sunt parter plus 3 nivele. Dar cele noi, proiectate pt. liziera pădurii sunt proiectate cu 8 nivele (plus garage la parter sau demisol. Exagerat. Și întradevăr strada DONATH în zonă nu are trotuare. Și constrtorii doreau să folosească pt.transportul materialelor drumul din Hoia pornind din Tăietura Turcului.

  3. Va meritati soarta ca sunteti un neam de prost xenofob si lingau, apalaudati me nemernicul de boc ca va festit trei strazi si a a strangulat circulatia. bra vo prostilor bravo, na acuma mucles.

  4. Va meritati soarta ca sunteti un neam de prost xenofob si lingau, apalaudati pe nemernicul de boc ca va festit trei strazi si a a strangulat circulatia. bra vo prostilor bravo, na acuma mucles.

Scrie un comentariu