Închide

Cea mai nouă și haotică dezvoltare căreia i se zice „prelungirea cartierului Grigorescu”

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - mai 23, 2020 2 2594

Niște fotografii frumoase făcute cu drona arată cea mai haotică și criticată dezvoltare imobiliară din ultimii ani. A luat numele unei străzi din cartierul Grigorescu, Donath, și a devenit Donath Park pentru ca investitorul să vândă mai bine. În realitate e un deal din comuna Florești pe care s-a permis construirea de blocuri și pe unde e direcționat tot traficul din comună după redeschiderea unui culoar de circulație prin asfaltarea unor drumuri existente de pământ de pe dealuri, ca alternativă de accesare a orașului pentru cei peste 50.000 de locuitori care se blocau pe drumul național dintre comună și municipiu, cel mai aglomerat din România. De la 2 blocuri, câteva case cuplate, pe deal, lângă oraș s-au construit peste 30 de blocuri. Și se mai construiește.

O filmare cu drona arată zona de pe deal cu un nou nume de botez, “Grigorescu Vest”, iar internauții ridiculizează asocierea spunând că e Florești, nu Cluj- Napoca.

Specialiștii urbaniști din Cluj au criticat această dezvoltare, având în vedere că e o zonă periurbană de grădini, care a fost transformată în zonă rezidențială pe o potecă unde astăzi nu ai trotuare și te calcă mașinile dacă alegi să te plimbi prin grădinile orașului ca să savurezi pădurea Hoia.

În lipsa unui for metropolitan care să păstorească ca în străinătate neajunsurile urbanistice din zona periurbană, responsabilitatea morală le aparține arhitecților care ar trebui să se coalizeze și să semnaleze ce se întâmplă acum în Donath Park, spunea arhitectul Szabolcs Guttmann.

U Cluj a plantat o pădure memorială pe unul dintre dealurile cu vedere la acest nou dezastru urbanistic.

Guttmann a declarat public de multe ori că în ultimii 30 de ani nu se poate ceva mai rău decât Floreștiul, dezvoltat ca infrastructură urbană pe una de tip rural, dar a găsit recent un nou exemplu și mai rău: Donath Park, dezvoltat pe poteci montane, fără trotuare într-o zonă periurbană de grădini ale orașului. „Facem pe proștii că nu există porcăria Donath Park, alături de două Primării și de Județ. Cum putem spune că orașul se dezvoltă cu un cartier  de genul Donath Park  aflat în Florești?

Dacă mergeți acum prin grădinile de la marginea orașului să savurați Hoia, vă calcă mașinile. Când ați parcurs grădinile Clujului din Hoia, imediat apare Florești și răsare un nou cartier pe poteci montane. Am zis că în ultimii 30 de ani, mai rău decât Floreștiul nu se poate. Garantăm de azi încolo că cel puțin în zece ani de acum încolo există mai rău. Acest deal se va dezvolta ca un cartier pe o potecă urbană în văzul tuturor și suntem peste 700 de arhitecți în Cluj care facem pe proștii că nu există acest teritoriu periurban”, semnala Guttmann.

El a mai spus că e cu atât mai grav cu cât nici autoritățile din Cluj-Napoca, nici cele din Florești nu fac nimic și se spală pe mâini cu privire la dezastrul urbanistic Donath Park, Primăria din Cluj pentru că nu e teritoriul său, cea din Florești că e totul cu acte în regulă, pe lege.

În schimb, Florești a ajuns o comună mamut ce depășește deja populația unor localități urbane și mai dezvoltă și un cartier nou pe dealuri, deservit de poteci, alipit de Cluj și prin denumirea furată de la o stradă în prelungirea căreia s-a realizat (Donath Park -n.r.) tocmai pentru a se vinde locuințe presupuse a fi în oraș, în cartierul Grigorescu.

Dezvoltarea crează deja probleme de trafic municipiului. Unul dintre cele mai privilegiate și frumoase cartiere din Cluj-Napoca a ajuns în ultimii ani sufocat de traficul din și dinspre acest deal imobiliar al Floreștiului.

Din dronă, haosul arată cam așa:

Foto: Sergiu Răzvan (Facebook), Nicolae Marcu

 

2 comentarii

  1. Arată foarte bine.

    Lipsește infrastructura… primăriile și guvernul să facă infrastructura de transport iar dezvoltatorii străzile adiacente.

    Dacă primăria Cluj refuză să urbanizeze terenuri unde rahat să se mute românii pentru o viață mai bună?

    În Londra și Paris probabil pentru că aici suntem prea snobi.

  2. Ce porcărie de știre. Cu siguranță nu e ideal ca s-a construit pe grădinile de care ziceți voi, dar arata mai bine ca majoritatea cartierelor clujene, e mai aerisit și exista trotuare. Jurnalism de doi bani care doar vrea sa facă din țânțar armăsar. Mai bine va uitați la cartierele bună ziua, Europa și altele în care e construit cu adevărat haotic, înghesuit.
    Da, e în floresti dar e mai aproape de Cluj. Care e problema?
    Cică „Asa arata dezastrul din drona”. Și apoi puneți o poza superba cu cu un cartier modern în mijlocul naturii. Sunteți varza…

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.