Închide

Economia Clujului, după 1 an de pandemie: Construcțiile și IT-ul țin PIB-ul sus

EconomieTop News by Kristina Reştea - mart. 22, 2021 0 930

 

Cu o economie lovită de efectele pandemiei COVID-19, România are totuși și câteva sectoare care au trecut cu plus prin aceste luni dificile: Construcțiile și IT-ul. Adică exact două domenii care contribuie puternic la economia Clujului. Cum arată economia locală, după 1 an de pandemie și cum susține IT-ul „motorul” Transilvaniei?

Economia României a scăzut cu 3,9% în 2020, înregistrând în mod poate surprinzător un declin mai blând decât cel marcat de zona euro, iar în 2021 țara noastră poate atinge un ritm de creștere de peste 5%. Recuperarea rapidă preconizată va avea și costuri: o creștere “explozivă” în datoria publică a României. Industria ospitalieră, transporturile aeriene și sectorul cultural s-au prăbușit, dar există și două sectoare care au trecut cu plus prin criză: IT-ul și Construcțiile, notează Economedia.ro. Acestea sunt câteva dintre datele sintetizate la 1 an de pandemie de echipa de cercetători de la Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Adacerilor a UBB, care a monitorizat efectele COVID-19 în economia locală, încă de la izbucnirea primelor focare.

Sectoarele care au traversat cu bine anul de pandemie au o pondere relativ ridicată în activitatea economică a Clujului, subliniază Szász Levente, prodecan FSEGA și coordonator al proiectului de cercetare. „La fel ca la nivel național, și în Cluj au fost câteva sectoare grav afectate din punct de vedere economic și alte sectoare care au reușit să capitalizeze pe timpul pandemiei. Sectorul turismului și ospitalității sau serviciile de cultură, arte și divertisment au avut mult de suferit în ultimul an, însă aceste evoluții negative au fost contracarate de evoluțiile neașteptat de bune ale sectorului IT și al construcțiilor. Aceste două sectoare din urmă au o pondere relativ ridicată în toată activitatea economică a Clujului, ceea ce indică faptul că orașul Cluj-Napoca și județul Cluj se află într-o situație economică generala relativ mai bună față de alte regiuni ale țării, cu un potențial promițător de relansare economică în anul 2021”, a menționat Szász Levente.

Cu un oraș în care 1 din 11 angajați lucrează în IT, Clujul a trecut ceva mai ușor prin sincopele aduse de pandemie. Bianca Muntean, manager Transilvania IT Cluster, ne face un portret al sectorului, în vremuri de criză economică și sanitară. „Sectorul IT din Cluj-Napoca este cel mai internaționalizat dintre toate orașele românești, face parte din circuitele globale de capital, iar angajații din acest domeniu sunt foarte mobili și sunt în contact continuu cu marile centre de producție de software europene și americane. Unul din 11 angajați lucrează în domeniul IT la Cluj-Napoca, iar numărul lor crește. Avem o forță de muncă foarte pregătită și apreciată de angajatorii internaționali. Am văzut o creștere spectaculoasă în ultimul deceniu”, subliniază Muntean. În cifre: dacă în 2016 aveam peste 1200 de companii de IT în Cluj-Napoca, numărul lor a crescut cu aproximativ 20%. Clujul contabilizează peste 25.000 de angajați în acest domeniu, iar municipiul este în momentul de față a doua cea mai importantă piață IT din România, după București, unde sunt localizate marile companii din domeniu – big tech. „Piața este în continuă expansiune. Ceea ce este diferit este gradul de sofisticare și de complexitate a proiectelor și serviciilor în domeniul IT. Cele două universități care pregătesc oameni în domeniu – UBB prin Facultatea de Matematică și Informatică și UTCN – aduc un mare plus datorită educației de calitate și a colaborării strânse cu mediul de afaceri”, consideră Muntean.

De asemenea, sectorul construcțiilor e în continuare foarte dinamic. Clujul concentrează cele mai multe proiecte de locuințe private din țară, după zona București-Ilfov: în județ s-au contabilizat peste 400 de șantiere doar în ultima jumătate de an, arată datele centralizate pentru Actualdecluj.ro de către compania de consultanță IBC Focus, care monitorizează construcțiile la nivel național. Șantiere se pregătesc în continuare: datele Direcției Județene de Statistică arată că în luna ianuarie au fost eliberate în județul Cluj un număr de 144 autorizații de construcție, cu 15 mai multe decât în luna corespunzătoare a anului precedent.

Citește AICI analiza economiștilor de la FSEGA-UBB, la un an de pandemie.

Datele privind evoluția pandemiei și efectele sale sunt actualizate zilnic pe platforma lansată de echipa de proiect

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.