Închide

Bugetul de investiții pe 2021 e aproape egal cu cel de funcționare la Primăria Cluj. Orașul mizează pe mai mulți bani decât în 2020, peste 433 de milioane de euro, creșterea venind și datorită banilor europeni

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - mart. 22, 2021 1 837

Proiectul de buget al municipiului pentru 2021 e gata și e lansat în dezbatere publică. Primarul Emil Boc a anunțat că anul acesta mizează pe un buget cu peste 22% mai mare decât în 2020, creșterea fiind generată atât de fondurile europene atrase, cât și din veniturile proprii, ca urmare a unor venituri mai mari alocate din cotele defalcate, de la bugetul central. Dacă în 2020, la fiecare leu plătit de clujeni ca taxe și impozite locale, administrația locală atrăgea 2,5 lei din fonduri europene, acum, la fiecare leu Primăria atrage 3 lei, după cum a anunțat Boc. Bugetul orașului va fi aprobat în luna aprilie.

Bugetul municipiului Cluj-Napoca pe anul 2021 este de peste 433 de milioane de euro, mai mare decât în 2020, cu 22,88 %. Creșterea vine, după cum a explicat primarul, atât datorită fondurilor europene cât și a veniturilor proprii ale instituției din cotele defalcate, alocate de la bugetul național.

Este primul an când în cadrul bugetului secțiunea de funcționare este aproape la același nivel cu cea de dezvoltare pentru investiții. Din total, 50,70% din sumă va fi destinată secțiunii de funcționare – 219.648.907 euro și 49,30% vor merge pe dezvoltare – 213.576.720 euro.

Primarul Emil Boc a prezentat un grafic privind investițiile pe 2021 și modul de repartizare a miliardului de lei disponibil în buget la capitolul dezvoltare. El a prezentat și prioritățile pentru 2021, așa cum a spus că i-a informat pe clujeni asupra lor și în scrisoarea primarului.

De asemenea, a prezentat o listă cu proiectele care vor fi terminate în 2021, cu cele care au șanse mari să înceapă anul acesta și cu cele care sunt la faza de studii și vor fi licitate abia începând cu 2022. Dacă în 2020, la fiecare 1 leu plătit de clujeni ca taxe și impozite locale, administrația locală atrăgea 2,5 lei din fonduri europene, acum, la fiecare 1 leu Primăria atrage 3 lei, după cum a anunțat Boc.

Boc a mai spus că finanțările nerambursabile de la bugetul local vor fi acordate în continuare organizațiilor non-guvernamentale clujene. De asemenea, sănătatea va fi o prioritate și anul acesta și va fi susținut atât spitalul Clujana cât și celelalte unități medicale din oraș. Dacă în 2020 nu s-au alocat bani pentru cultele religioase, în 2021 Boc a spus că se vor acorda fonduri, sumele fiind decise după discuțiile pe care le va avea cu reprezentanții cultelor religioase din Cluj-Napoca.

Primarul a mai spus că e convins că din 1 iunie greul pandemiei va fi depășit și a făcut un apel la clujeni să aibă răbdare și să respecte în continuare regulile.

”La data de 1 iunie ar trebui să trecem vârful de sarcină al pandemiei. Fac apel acum la clujeni să nu cedeze tentației de a renunța la reguli. Alternativa este carantina. Nu ne permitem o relaxare. Obiectul principal este necarantinarea Clujului. Am reușit alături de clujeni și le solicit să dea dovadă de responsabilitate și să respecte regulile”, a mai transmis Boc.

 

 

 

 

 

Un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare