Închide

UPDATE Probleme la preluarea deșeurilor din construcții. Centrele gratuite ale Primăriei nu funcționează de 2 săptămâni. Consilieri locali cer Primăriei să ofere mai multe soluții clujenilor

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - apr. 06, 2021 0 1428

Cluj-Napoca are o problemă serioasă cu deșeurile din construcții sau amenajări interioare care sunt în continuare depozitate clandestin în păduri, lângă Someș sau în alte zone din oraș, deși Primăria a pus la punct mecanisme pentru colectarea acestui tip de gunoi. Deșeurile din construcții nu mai sunt preluate nici la punctele de colectare din Mănăștur și Mărăști deschise gratuit pentru clujeni iar situația durează de două săptămâni, a semnalat consilierul USR PLUS Radu Boloveschi. El a spus că a semnalat problema administratorului public al Primăriei care ar fi promis că, până la finalul săptămânii, va fi rezolvată această problemă. Boloveschi a mai arătat că e nevoie și de alte alternative pentru ca în Cluj-Napoca oamenii să nu mai arunce gunoiul din construcții în locuri interzise.
UPDATE: Primăria a transmis prin Biroul Mass media că centrul de colectare a deșeurilor din construcții situat în cartierul Mărăști (strada Fabricii, f.n. – sub Pod Terapia) este funcțional. În plus, reprezentanții instituției au mai arătat că, de fapt, la aceste centre ale Primăriei limita maximă de deșeuri care poate fi preluată gratuit este de 1 metru cub/persoană fizică. Ca alternative pentru deșeurile din construcții există varianta colectării lor contracost de companiile Brantner și Rosal plus de către alte 4 firme care și-au exprimat intenția să colaboreze cu municipalitatea- BS Recyclin, Eco Dif Solution, Martemi Logistic, Campeador, firme care pot fi contactate de clujeni, a mai informat Primăria.
„Problema deșeurilor dă bătăi de cap autorităților orașului și celor județene. Paralel cu această problemă există și cea a deșeurilor provenite din activitățile de construcție la scară mică. Dacă constructorii se mai descurcă cu debarasarea, persoanele fizice sau cei care execută intervenții mai mici la casele sau apartamentele lor se confruntă cu o dilemă serioasă. Ei sunt puși în fața unei alegeri nefericite, prin care deșeurile provenite din activitățile lor sunt inserate în containerele de deșeuri menajere/selective sau apelează la rampe ilegale în pădurile din jurul orașului. Anual în Cluj-Napoca se construiesc și amenajează locuințe la scară mică însă autoritățile locale nu realizează că aceste activități produc resturi materiale care sub o formă sau alta necesită depozitare. Constatările autorităților locale conform căreia în jurul Clujului s-au depistat câteva sute de depozite ilegale de gunoi nu rezolvă însă situația în fața căruia este pus cetățeanul. Soluțiile în această situație trebuie să fie extinse și accesibile oricui, altfel numărul rampelor ilegale va crește. Pe scurt, trebuie să avem mai multe opțiuni pentru strângerea deșeurilor: amenajarea unor depozite de tranzit, unde deșeurile voluminoase să fie colectate și dotate corespunzător, cele două puncte din Mănăștur, respectiv Mărăști nefiind  suficiente, extinderea controlului și a colectării, precum și a activităților de sancționare pentru cei care depozitează ilegal pe teren viran aceste materiale, înlocuirea sistemului de închiriat containere pentru moloz, cu unul de închiriere saci speciali de 3 tone”, a arătat consilierul local USR PLUS Radu Boloveschi.
El a ținut să amitească că, de două spătămâni, nici actualul sistem cu cele două puncte gratuite de colectare deschise în Mănăștur și Mărăști pentru gunoiul din construcții este funcțional, dar că are asigurări de la oficialii Primăriei că situația se va rezolva până la finalul acestei săptămâni.
Recent, viceprimarul Clujului, Dan Tarcea deplângea situația ingrată a orașului în ceea ce privește depozitările ilegale de gunoi arătând că într-un an de zile  au fost descoperite aproape 700 de rampe de deșeuri clandestine și peste 981 de tone de deșeuri abandonate. În toate aceste cazuri, pe lângă amenzile aplicate, s-a dispus de fiecare dată igienizarea zonelor afectate, pe cheltuiala persoanelor responsabile. Potrivit lui Tarcea s-au aplicat peste 944 de sancțiuni în valoare de 968.000 lei în urma acțiunilor poliției locale din ianuarie 2010 – final de ianuarie 2021. „Reamintesc clujenilor că deșeurile voluminoase, cele provenite din construcții sau alte categorii de deșeuri pot fi preluate gratuit, indiferent de cantitate, la cele două noi centre de colectare puse la dispoziția cetățenilor de către Primăria Cluj-Napoca”, arăta Tarcea, citat de monitoruldecluj.ro. El a mai adăugat că Primăria ia în calcul deschiderea de astfel de centre de colectare și în alte cartiere din Cluj-Napoca.
sursa foto: Radu Boloveschi Facebook

Nici un comentariu

Scrie un comentariu