Încă o fostă platformă industrială lasă loc imobiliarelor. Se pregătesc vecini pentru The Office: apartamente, birouri şi centru „de inovaţie” în foste grajduri din vremea Imperiului
EconomieTop News by Kristina Reştea - nov. 27, 2018 0 2202
Tricotaje Someșul, Flacăra, Libertatea, Feleacul – sunt câteva dintre fabricile Clujului care au lăsat în anii recenți locul proiectelor imobiliare. E rândul unei bucăți din fosta platformă Argos: dezvoltatorul imobiliar belgian Speedwell începe construcția unui proiect mixt aproape de Canalul Morii și de complexul de birouri The Office (ex-Tricotaje Someșul) – un ansamblu dens, cu birouri, spaţii comerciale şi peste 200 de apartamente şi clădiri de până la şase-şapte etaje. Noul ansamblu include în proiect spații de birouri, comerciale și o componenta rezidentială, dar și o clădire istorică care ar urma să fie conservată şi transformată în spații pentru artă, tehnologie şi birouri de tip co-working. Se promit şi spaţii verzi şi zone de promenadă. Dezvoltarea proiectului se va face printr-o investiţie estimată de dezvoltatori la 42 de milioane de euro, finalizarea integrală fiind programată pentru al doilea trimestru din 2020.
După ce Jolidon (care a preluat Argos cu ani în urmă) a mutat producţia, proprietatea a rămas disponibilă. Compania belgiană Speedwell a preluat teren aici și a pregătit proiectul; după câteva controverse în comisia de urbanism la prezentarea planurilor, în 2017, în acest an dezvoltatorii au anunțat că vor să se apuce de construcție, iar în această perioadă are loc organizarea de șantier. Deocamdată, pe teren au fost realizate lucrările de demolare, începe organizarea de șantier și există deja autorizațiile de construire pentru clădiri, potrivit proiectanților.
Argo Development şi Record Residential sunt beneficiarele a două autorizaţii de construire în luna noiembrie, pentru proiectul din zona str. Onisifor Ghibu, conform datelor primăriei Cluj-Napoca. Una pentru prima etapă de proiect – construire imobil de birouri şi servicii, cu grădiniţă (nivel de înălţime: 3niveluri de subsol, parter şi şase etaje); o a doua pentru Etapa 2 de proiect: construire imobil de locuinţe C2 (2S+P+6E).
În 2017, proiectul a fost discutat, criticat şi actualizat, revenind în Comisia de Urbanism, tot anul trecut. Mai multe detalii aici:
Vezi și:
Peste 200 de apartamente, preţuri de minim 76.000 de euro
Proiectul este dezvoltat pe un teren cu o suprafață de 17.300 mp și va avea o suprafață construită supraterană de 36.000 mp.
Componenta rezidențială va fi formată din două clădiri, fiecare cu șapte etaje, spun dezvoltatorii (deşi AC-urile prevăd 6 etaje). Cele două clădiri vor cuprinde 236 de studiouri și apartamente cu două, trei și patru camere, cu suprafețe pornind de la 45 de metri pătrați și prețuri de la 76.000 de euro. Adică undeva la 1700 euro/mp. Amintim în acest context că preţurile medii ale apartamentelor din municipiul Cluj-Napoca sunt cele mai mari din ţară, depăşind chiar şi Bucureştiul – 1520 euro/mp, conform celor mai recente date ale Imobiliare.ro. Acesta e singurul dintre marile oraşe din ţară în care preţurile de acum le depăşesc pe cele de dinaintea crizei imobiliare izbucnite în 2008, conform datelor portalului. În ultimele luni se văd, însă, şi câteva semne de „răcorire”: creşterile de preţuri s-au temperat, iar cifrele oficiale arată o cădere destul de dură a tranzacţiilor oficial înregistrate. Mai multe AICI și aici:
Componenta de birouri din cadrul Record Park (12.000 de metri pătrați închiriabili) va fi reprezentată de o clădire de birouri clasa A cu șapte etaje.
C6, foste grajduri din vremea Imperiului Austro – Ungar și ulterior parte a unei fabrici de textile, vor fi restaurate, spun dezvoltatorii: spațiul va combina birouri de tip co-working, o componentă de tehnologie și inovație cu un centru de artă și spații de restaurante și relaxare. Este vorba despre un fost spațiu industrial, care a avut diverse funcțiuni pe parcursul timpului, care nu e clasat drept monument istoric, dar pe care proiectanții l-au dorit păstrat. După cum explică arhitectul Eugen Pănescu, unul dintre cei care au lucrat la proiect, clădirea păstrată și restaurată va avea dublă funcțiune: alimentație publică (restaurant) și hub. Arhitectul mai menţionează că proiectul a fost gândit în aşa fel încât dezvoltarea să răspundă nevoilor comunităţii: cu servicii, spaţii verzi, amenajări publice şi circulaţii pietonale.
Dezvoltatorii promit zonă de promenadă, poduri şi spaţii verzi
Record Park ar urma să includă și un centru dedicat copiilor, cu o grădiniță și o curte proprie. Clădirile rezidențiale și de birouri vor avea în jur de 1000 mp de spații comerciale la parter, care vor include magazine și spații de servicii.
Dezvoltatorii au prevăzut și un spațiu pentru sport de 1.200 mp, gestionat de World Class, care ar urma să fie inaugurat în vara anului 2019. Istoricul fostului ștrand Record din zonă e oarecum amintit: centrul va avea și o piscină cu acoperiș retractabil, acesta urmând să fie dezvoltat pe o zonă privată din cadrul proiectului.
Conform descrierii proiectului, dezvoltatorul și-a asumat că va crea peste 7.000 mp de spații verzi, rezultând astfel o zonă de promenadă și două poduri de-a lungul Canalului Morii, cu mobilier urban și elemente de peisagistică, precum și o piațetă în zona centrală a proiectului. Asta după ce, iniţial, arhitecţii din Comisia de Urbanism a oraşului au criticat lipsa de spaţii verzi, din prima versiune de proiect. În interiorul ansamblului, spațiul ar fi integral pietonal, accesul mașinilor urmând să fie direcționat către zonele subterane ale proiectelui, unde se vor afla în jur de 400 de locuri de parcare.
”Vom păstra vechile grajduri imperiale, care vor fi restaurate pentru a le transforma într-un prototip pentru biroul viitorului, cu spații de birouri de tip co-working, un centru de inovație și spații de relaxare. Proiectul va include o clădire de birouri de ultimă generație, spații comerciale, o componentă rezidențială importantă precum și zone verzi și pietonale foarte ample. Cluj-Napoca se dovedește a avea un nivel ridicat de cerere pe toate segmentele pieței imobiliare, care sporește încrederea investitorilor”, a declarat Didier Balcaen, manager general al Speedwell.
”Am combinat diferite funcțiuni în interiorul proiectului, precum o zonă comercială, spații de lucru, de relaxare, o grădiniță și multe activități în aer liber. Oamenii nu mai doresc să petreacă zilnic ore în șir în trafic și prin dezvoltarea de proiecte mixte în apropierea centrului orașului, cu spații de servicii în imediata apropiere, rezultă mai mult timp liber care poate fi petrecut cu prietenii sau individual”, susţine Jan Demeyere, partener în cadrul Speedwell.
Drumul de la producţie la IT, pentru fabricile Clujului
Una dintre cele mai recente transformări de fabrici din Cluj, Flacăra:
Despre transformarea fabricii Libertatea în Liberty Technology Park:
Foto: randări proiect, Record Park
Nici un comentariu
Scrie un comentariu
Articole similare
-
O asociație care a organizat proteste împotriva situației locative din oraș vrea să adune zeci de chiriași în același loc ca să vadă ce se poate face cu chiriile prohibitive. ”Vrem să creăm instrumente și ocazii prin care chiriașii pot să pună presiune pe cei care sunt responsabili față de enormele costuri ale locuirii în orașul nostru”
dec. 10, 2024 0
-
2 clujeni duși azi în instanță cu propunere de arestare preventivă, după ce au încercat să vândă droguri de mii de euro
dec. 10, 2024 0