Închide

Scădere drastică a numărului de tranzacţii înregistrate la Cluj şi „maxim istoric” la nivel de preţuri. E sau nu e „bulă imobiliară”?

EconomieTop News by Kristina Reştea - nov. 14, 2018 0 1701

 

După ce a crescut „năvalnic” în câţiva ani, piaţa imobiliară din Cluj dă anumite semne de încetinire, constată observatorii pieţei. Preţurile medii ale apartamentelor din municipiul Cluj-Napoca sunt cele mai mari din ţară, depăşind chiar şi Bucureştiul şi, mai mult, acesta e singurul dintre marile oraşe din ţară în care preţurile de acum le depăşesc pe cele de dinaintea crizei imobiliare izbucnite în 2008. În ultimele luni se văd, însă, şi câteva semne de „răcorire”, despre care au vorbit cei din piaţă cu ocazia întrunirii anuale a Clubului Profesioniştilor din Imobiliare, care a avut loc marţi la Cluj.

Trebuie totuşi menţionat că interesul cumpărătorilor pentru apartamente e în continuare la un nivel ridicat, prin comparaţie cu ceea ce se întâmplă la nivel naţional. „Dacă în celelalte orașe mari observăm o scădere a cererii cu 5%-7%, în Cluj interesul cumpărătorilor este în creștere. Avem o evoluție de 11% față de anul anterior și estimez că această tendință se va păstra în continuare”, spune Dorel Niță, coordonator al platformei Analize Imobiliare. Cererea monitorizată în analize se referă la numărul de utilizatori care intră pe platformă şi iau legătura cu agenţiile/ proprietarii care vând locuinţe. Dacă vorbim însă de tranzacţii încheiate, datele Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI) prezentate la Cluj în cadrul CPI arată o scădere dramatică: -44% pentru judeţul Cluj, în trimestrul III.

În ceea ce priveşte preţurile, acestea au crescut şi în acest an, dar ritmul pare să fi încetinit. În Cluj-Napoca, pretențiile vânzătorilor s-au majorat cu 0,9% în ultimele trei luni, până la o valoare de 1.520 de euro pe metru pătrat util (față de 1.510 euro pe metru pătrat util în trimestrul anterior). Aici, diferența de preț la 12 luni se situează acum la 8,6% (comparativ cu aproximativ 14% în trimestrul anterior), potrivit datelor portalului Imobiliare.ro.

 

 

Maxim istoric de preţuri, cumpărătorii stau mai mult pe gânduri

La o medie de peste 1500 euro/mp, preţurile apartamentelor din municipiu sunt acum cu 6% mai mari decât în urmă cu 10 ani, când izbucnea criza imobiliară. Cluj-Napoca este, de altfel, singurul mare oraş din ţară care a depăşit nivelul preţurilor din 2008. Timişoara e la -6% la interval de 10 ani, în vreme ce în Bucureşti preţul mediu e cu 36% sub cel înregistrat în urmă cu 10 ani, arată datele prezentate de Niţă.

Încetineşte sau nu piaţa locală? Aceasta e întrebarea pe care a lansat-o şi Adrian Erimescu, CEO Imobiliare.ro, într-o dezbatere cu agenţiile clujene, după ce s-au prezentat statisticile.

„Achiziţionarea proprietăţilor din construcţii noi se face pe baza unor antecontracte, aşa că aceste vânzări se văd în statisticile ANCPI doar peste câteva luni”, a mai precizat Niţă, în legătură cu acel minus de 44% în volumul de tranzacţii, înregistrat la Cluj. Cătălin Priscorniță, CEO al Bliz Imobiliare susţine că, într-adevăr, chiar şi pe activa piaţă din Cluj deciziile de cumpărare se iau acum mai greu. „În 2016, de la intenția de cumpărare la decizia finală de achiziție aveam aproximativ 30 de zile, astăzi discutăm de 60 de zile. Sunt vizionate, în medie, 12 apartamente înainte ca un cumpărător să ia o hotărâre. Oamenii sunt mult mai atenți, mai răbdători, mai sceptici”, spune Priscorniţă. „Am spus de la începutul anului că 2018 va fi un an mai dificil decât 2017, iar în 2019 s-ar putea să vedem ceva corecţii. Preţurile din Cluj au depăşit maximul istoric din 2008. Aşa că 2019 ar putea fi un an cu plus sau cu minus, într-o marjă de 10%”, spune Priscorniţă.

„Clujul este cel mai bun loc în care să trăiești în România, un fel de „Eldorado” al țării. Nu ştiu dacă face cât plăteşti ca să locuieşti aici. Clujul e cu 50% mai scump decât Iaşiul, de pildă, şi nu ştiu dacă asta are sens. Clujul are şi o componentă de brand, nu ştiu dacă preţurile sunt justificabile din punct de vedere economic. Oricum, Clujul are cea mai dinamică, puternică și matură piața imobiliară la nivel național”, spune Răzvan Cuc, președinte RE/MAX România.

„Tendinţa generală este de o scădere uşoară a cererii. Dar aceasta a fost foarte mare în ultimii ani. Deocamdată nimic nu ne arată că am fi în pragul unui „cataclism”, dar oamenii sunt mult mai informaţi, vizionează mai mult, se tranzacţionează mai puţin. Poate e semn de maturitate”, spune Niţă. Cuc a mai precizat că preţurile imobiliare la nivelul României sunt încă mult mai mici decât cele înregistrate în marile oraşe din Europa de Vest. „Nu m-aş speria că pică piaţa. Poate ar fi vorba de nişte corecţii”, a mai spus Cuc.

Citeşte şi:

Dana Ababei, preşedinte ANEVAR: „Piaţa de la Cluj a ajuns la un maxim şi a început să scadă. Nici IT-iştii nu-şi mai permit preţurile proprietăţilor imobiliare din Cluj“

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.