Închide

Armătura SA: datorii de 800.000 lei în primele 9 luni, datoriile totale – mai mari cu 50% decât totalul activelor

EconomieTop News by Mihai Prodan - nov. 15, 2018 0 158

Datoriile uneia dintre cele mai vechi fabrici ale Clujului, fabrica de robinetărie Armătura, au ajuns să fie mai mari cu jumătate decât totalul activelor, conform raportului trimestrial al companiei publicat azi.
E vorba mai exact de datorii de 35,4 milioane de lei, în condițiile în care totalul activelor, chiar dacă a crescut și el, ajunge la 23,57 miioane.
Compania avut un rezultat operațional pe minus cu aproape o jumătate de milion de lei în primele trei trimestre ale anului iar veniturile s-au diminuat cu aproape o treime față de anul trecut, de la 9.7 milioane la 6,84 milioane. Compania a raportat pierderi de 814.000 de lei în primele nouă luni ale anului – o performanță față de pierderile de 2,8 milioane din aceeași perioadă a anului trecut.

Armătura SA tranzacționează pe piața de capital un număr de 40 milioane de acțiuni la o valoare nominală de 10 bani.

total active – 23.575.809 lei
total datorii curente – 34.692.246 lei
pierderea netă în acest an – -814.028 lei

Amintim, un raport de audit publicat în primăvară a arătat că firma are angajat un împrumut de cinci milioane de euro, care trebuia rambursat încă din iulie 2016. Auditorul firmei spune că există „o îndoială semnificativă cu privire la continuarea funcționării acestei entități de interes public”, după ce a aflat că societatea nu dispune de bani ca să restituie împrumutul iar auditorul nu a primit nici documente cu privire la prelungirea termenului de rambursare cel puțin până în anul curent. Împrumutul e garantat cu imobilele firmei. „Auditorul a solicitat în scris un răspuns din partea societății cu privire la modul în care intenționează să rezolve această problemă, precum și copii după documentele doveditoare. Conducerea societății nu a răspuns la această solicitare”, arată raportul auditorului. Totuși firma a aflat că Armătura SA a fost chemată în judecată la Curtea Internațională de Arbitraj de la Viena pentru nerestituirea împrumutului.

În plus auditoriul a constatat că activul net al societății – diferența între valoarea activelor și totalul datoriilor firmei – s-a diminuat la mai puțin de jumătate din valoarea capitalului social. Auditorul a cerut explicații în scris, dar nu le-a primit, astfel că „aceste situații, prezentate mai sus, indică existența unei incertitudini semnificative care ar putea genera îndoieli semnificative cu privire la capacitatea companiei de a-și continua activitatea. Situațiile financiare nu prezintă în mod adecvat aceste aspecte”. De exemplu firma nu a înregistrat provizionul pentru litigii, de jumătate de milion de lei, pentru procesul de la Viena, ce ar fi majorat datoriile pe termen lung, și nici provizioane pentru pensia angajaților, de 54.000 lei.

Armătura SA a fost înființată în 1884 și producea armături de gaz, apă și abur. A fost premiată în numeroase rânduri, inclusiv pentru o inovație mondială, robinetul cu închidere prin bilă, în 1934. Între 1949 și 1960 a fost singurul producător de armături pentru instalații sanitare din România. E cotată la Bursa de Valori București din 1997 iar din 2004 principalul acționar e Herz Armaturen Austria.

 

ARM_20181115071818_raport-trimestru-III-2018-ro by actualdecluj on Scribd

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Cursuri de specializare la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.
  • Tags

    Articole similare