Închide

De ce a plecat din partidul pe care l-a fondat

ActualitatePoliticaTop News by Cosmina Fernoaga - nov. 14, 2018 0 447

Despre faptul că Monica Macovei se afla într-un conflict cu oamenii din propriul ei partid se discută încă de acum doi ani. Astăzi, reprezentanții M10 au transmis un comunicat destul de sec în care au anunțat că Monica Macovei a demisionat din partidul pe care l-a fondat în 2015. Sepculațiile – cum era de așteptat – au început să curgă, principala ipoteză pe care se marșează fiind aceea că europarlamentarul Monica Macovei a semnat o înțelegere cu reprezentanții USR. Numai că USR-iștii neagă că ar avea vreun plan care s-o includă pe Macovei. Vicepreședintele USR Elek Levente – care e mandatat de conducere să poarte discuții în vederea unor posibile alianțe – a subliniat în mod ferm că nu a existat nicio întrevedere cu Macovei. El n-a respins însă ipoteza ca o eventuală discuție să aibă loc în viitor, dar a atras atenția că oricine este interesat să se alăture formațiunii sale trebuie să accepte condițiile de selecție a cadidaților le europarlamentare în baza criteriilor stabilite de partid. „Vă spun în mod cert că n-a existat nicio discuție cu doamana Macovei. Sigur, noi suntem deschiși să colaborăm cu orice formațiune politică, atâta timp cât discutăm despre valori și principii comune, dar acest lucru nu înseamnă că Monica Macovei sau oricine alticineva poate să fie impus pur și simplu pe un loc la alegerile europarlamentare, fără să treacă prin procesul de selecție pe stabilit în partid. Ce pot să spun sigur este că până în prezent nu a existat nicio discuție cu Monica Macovei”, a spus Elek Levente. Pe de altă parte, USR a avansat în procesul de alianță cu partidul lui Dacian Cioloș (Mișcara România Împreună). S-a speculat, așadar, și că  Macovei ar avea, de fapt,o  înțelegere cu Dacian Cioloș, și că va ajunge implicit în USR, dacă cele două formațiuni își vor uni forțele. Elek Levente a punctat că are întâlniri săptămânale cu reprezentanții Mișcarea România Împreună (partid care încă mai așteaptă documentele de constituire), și că nicio clipă nu s-a pus în discuție cooptarea Monicăi Macovei. „Nu se poate ca Dacian Ciolos să facă înțelegeri peste noi nu Macovei sau cu oricine altcineva. Sigur am fi știut și noi dacă se punea problema ca Macovei să intre la ei”, a spus Elek.

Ce spune M10 despre demisia Monicăi Macovei 

Europarlamenatul Monica Macovei a demisionat, ieri, din partirul M10, pe care l-a fondat în 2015. „Partidul M10 îi mulțumește doamnei Macovei pentru activitatea sa în cadrul partidului, pentru inițiativa întemeierii acestui vehicul politic dedicat generației tinere – vehicul care a demonstrat că se poate face și altfel de politică. Chiar dacă viziunea strategică și orientarea doctrinară a doamnei  Monica Macovei nu a coincis întotdeauna cu cea a partidului, domnia sa rămâne un simbol al luptei anticorupție și al politicii responsabile, dovedite atât ca Ministru al Justiției cât și ca Europarlamentar. Îi mulțumim și îi urăm succes în continuare! Partidul M10 este un partid tânăr care are 16 filiale în toată țara, iar în urma alegerilor locale din 2016 partidul a obținut 94 de consilieri locali, 2 primari și 5 viceprimari.La începutul anului 2017, în urma unei Adunări Generale,  membrii partidului au decis asumarea unei doctrine conservatoare, pe care o practică azi cu succes, M10 fiind membru de drept în Alianța Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ACRE) din Parlamentul Europei. Alături de alte partide și mișcări civice, Partidul M10 este unul dintre inițiatorii proiectului de coagulare a tuturor forțelor de dreapta din România (creștin-democrate, conservatoare, liberale), într-o noua platformă politică numită ALTERNATIVA DREAPTĂ, care se va lansa joi, 15 noiembrie. Partenerii noștri în acest proiect sunt: Uniunea Creștin Democrată din România (UCDR), Partidul Forța Moldova și platformele politice Alternativa Dreaptă și Alianța Conservatoare. Aceste 5 entități îşi vor anunţa disponibilitatea de a colabora pe viitor în vederea promovării intereselor electoratului conservator/creştin-democrat, propunându-i acestuia o alternativă care să îl reprezinte în Parlamentul European în anul 2019, în structurile locale/judeţene precum şi în Parlamentul României în anul 2020 şi care să-şi asume preluarea guvernării ţării, începând cu anul 2024”, au transmis reprezentanții formațiunii. În prezent, acesr partid este condus de o clujeană, Adela Mîrza.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.