Închide

După ani şi ani: se dezbate viitorul zonei de belvedere a oraşului – Cetăţuia. Concursul, lansat în 2018

Actualitate by Kristina Reştea - nov. 14, 2018 0 1452

Dealul care oferă platformă de belvedere asupra oraşului ar urma să fie, în sfârşit, pus în valoare. Deocamdată, clujenii sunt chemaţi, mâine seară, la o dezbatere publică legată de proiectul de reamenajare a zonei Cetățuie. O competiţie de proiecte ar trebui lansată înainte de finalul anului, tema fiind deja trasată. Arhitecţii şi administraţia spun acum că vor feedback din partea clujenilor, pentru a include punctele de vedere ale cetăţenilor în tema de competiţie.

Dezbaterea cu publicul are loc joi, 15 noiembrie, la Casino – Centrul de Cultură Urbană Cluj, de la ora 18.00,

După dezbatere, ar urma ca tema şi regulamentul concursului să fie definitivate şi apoi să se lanseze concursul (în parteneriat cu Ordinul Arhitecţilor din România), spune Ovidiu Cîmpean, reprezentantul primăriei. Cu puţin timp în urmă, estimările administraţiei locale pentru lansarea competiţie erau pentru luna octombrie.
„Concursul a început cu scopul de a amenaja o suprafaţă de circa 1 hectar. Între timp, au fost identificate mai multe terenuri aflate în proprietate publică şi se pare că va fi posibilă o abordare integrată a unei suprafeţe mult mai mari.
Dacă la ultimele dezbateri discuţiile au fost purtate pornind de la proiectele câştigătoare, de această data dorinţa e de a sonda nevoile clujenilor, dorinţele lor, modul în care văd viitorul zonei, pentru a include aceste puncte de vedere în cerinţele temei de concurs”, precizează arhitectul Mihai Racu, din echipa OAR care pregăteşte concursul.
Ani de negocieri

Despre acest concurs se discută de ani de zile: Consiliul Local a avut pe ordinea de zi cuantumul premiilor la ședința de final de ianuarie 2017. Concursul de soluții care privește Cetățuia a fost pregătit chiar din 2015 și 2016, când primăria a achiziționat teren și s-a reîntors ca proprietar în această zonă, cu intenția de a o reda publicului.  O bucată din dealul de belvedere al orașului a ajuns efectiv în proprietatea primăriei, după parcurgerea tuturor formalităților, la finalul lui 2015. Adică un hectar de teren și clădirea portic aflată deasupra scărilor care urcă spre Cetățuie. Primăria a anunțat că-și dorește un teatru de vară pe Cetățuie. În vara lui 2016, consilierii locali au mai aprobat cumpărarea unei alte clădiri plus a 500 mp de teren, cu scopul de a deservi viitorul obiectiv anunțat în zonă.

Încă din 2016 s-a anunțat că administrația își dorește un concurs de soluții în urma căruia să rezulte cel mai spectaculos și bun proiect de amenajare a zonei. Pentru Cetăţuie, tema de concurs a fost realizată de Facultatea de Arhitectură și Urbanism (FAU), sub coordonarea fostului arhitect șef al orașului Adrian Iancu  și este una care cuprindea amenajarea spațiilor exterioare într-un teatru de vară, dar și a clădirii de deasupra scărilor, potrivit informațiilor de la primărie.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare