Închide

Încă o femeie în cursa pentru Primăria clujeană. Câte voturi scot maghiarii

ActualitatePoliticaTop News by Cosmina Fernoaga - feb. 10, 2016 0 714

Actualul viceprimar Horvath Anna a confirmat că intră în cursa pentru Primăria Cluj Napoca, susținută, evident, de către UDMR, care promite o mobilizare masivă la vot, din partea electoratului maghiar. De altfel, alegătorii maghiari din județul Cluj surprind mai mereu cu disciplina de care dau dovadă, la fiecare ciclu electoral, motiv pentru care UDMR-ul s-a aflat de fiecare dată în poziția de a negocia alianțe în plenurile de ședință ale Consiliului Local și Consiliului Județean. După alegerile locale din 2012, UDMR a obținut patru mandate în Consiliul Local Cluj Napoca (din cele 27), negociind astfel cu primarul Emil Boc funcția de viceprimar, în favoarea Annei Horvath. La Consiliul Județean Cluj, UDMR a obținut cinci mandate de consilieri (din cele 37), negociind, astfel, cu USL-ul de la vremea respectivă – care avea nevoie de o majoritate certă – poziția de vicepreședinte pentru Vakar Istavn.

Maghiarii se bat pentru un procent de 17%-18%, pe județul Cluj

Chiar dacă pare un procent destul de mare, la alegeri cu o miză mult mai mică (Europarlamentare), UDMR Cluj a reușit să întreacă formațiuni precum PDL și PNL, obținând 16,44% din voturile exprimate de alegători. Primarii maghiari se vor mobiliza și mai mult de data aceasta, având în vedere că au un interes direct: de a impune reprezentanți la nivelul administrației județene care să le poată oferi sprijin. La nivel de municipiu Horvath Anna are o notorietate aparte, dat fiind fatul că din poziția sa de viceprimar s-a implicat în nenumărate acțiuni, în special cele culturale sau de tineret. În aceste condiții, e de înțeles că principalele procente electorale se vor împărți între PNL (50-53%), PSD (25-28%)  și UDMR (15 -18%). Restul partidelor – care de asemenea și-au desemnat candidați: ALDE, Mișcarea Populară, M10, PNȚCD, Partidul Puterii Umaniste Social Liberale, Partidul România Unită, plus încă unul, doi candidați independenți – vor împărți un rezultat – marjă de eroare – de 9-10%.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.

Articole similare