Închide

După ani și ani: concursuri pentru Someș și Turnul Pompierilor. Care e stadiul pregătirilor

ActualitateTop NewsUncategorized by Kristina Reştea - feb. 09, 2016 0 366

După o lungă perioadă de dezbateri, mese rotunde, propuneri, critici şi negocieri, în timp ce lebedele și rațele își fac loc printre PET-uri, iar oamenii nu prea au cum să se apropie de malul apei, anul trecut a început, în sfârşit, lucrul pentru pregătirea unui concurs care ar urma să regândească amenajarea râului care traversează oraşul. Primăria a lansat o licitaţie şi a încredinţat apoi pregătirea documentaţiei de concurs Ordinului Arhitecţilor din România, prin filiala Transilvania, în colaborare cu Departamentul Concursuri al Ordinului. Licitaţia a vizat, la pachet, două obiective: Someşul, dar şi reabilitarea Turnului Pomperilor. Actualdecluj.ro a întrebat care este stadiul pregătirilor pentru lansarea concursurilor.

„Pregătirea prevede în primă fază colectarea informaţiilor despre subiectele concursurilor. Pentru Someş s-a făcut o campanie intensă de fotografiere – trei persoane au parcurs Someşul timp de peste trei luni de zile imortalizând aspecte ale acestuia din trei perspective diferite: configuraţie fizică, aspecte estetice şi peisagere, atitudini şi relaţionări dintre comunitate şi Someş. În paralel, pentru Turnul Pompierilor s-a început campania de relevare (măsurare, desenare, etc.) pentru întocmirea documentaţiei suport pentru concurenţi”, spune Clinci.

S-au mai stabilit între timp şi echipele de lucru. Astfel, potrivit responsabililor de la OAR, în Cluj se lucrează în paralel la Turn cu o echipă şi cu una la Someş. De asemenea, la Bucureşti, la Departamentul Concursuri al OAR Naţional se află specialiştii în organizare şi procedură, care construiesc regulamentul, alături de cei de la Cluj. Echipei de lucru i s-au adăugat şi istorici şi, în perioada următoare, Turnul Pompierilor va trece printr-o expertizat tehnică şi i se va întocmi un studiu istoric. „Pentru a vedea ce anume transformări şi îmbunătăţiri sunt necesare şi oportune”, explică reprezentantul OART. „În paralel cu constituirea documentaţiei de concurs trebuie să elaborăm şi partea de promovare a acestuia, calendarul activităţilor, brandul, imaginea. E mult de lucru şi e foarte complex. În ceea ce priveşte calendarul, nu pot emite presupuneri deoarece deocamdată nu am toate materialele suport necesare întocmirii (documentaţiei, n.red.), în special la Someş. Pentru Turn sperăm să putem să ne mişcăm mai repede, acolo nu e nevoie de atât de multe documentaţii de la o mie de regii şi instituţii şi sperăm să iasă ceva destul de repede. În schimb, la Someş am primit o veste buna: primăria a hotărât să efectueze o ridicare topo cadastrală care să servească drept suport pentru concurenţii Someş”, spune Clinci.

Reprezentanţii primăriei au şi nişte posibile termene pentru lansarea concursului: aprilie-mai pentru Turnul Pompierilor şi cel mai probabil a doua jumătate a anului pentru complexul Someş. În acest an, sunt prevăzute și sume în buget pentru aceste planuri: 500.000 de lei pentru Planul Integrat de dezvoltare Someș – concurs de soluții, studii și proiect tehnic. Concursul de soluții pentru reabilitarea Turnului Pompierilor are prevăzută suma de 250.000 de lei.

Marile speranțe. Pentru concursuri în orașul fără concursuri

„Avem mari speranţe pentru 2016 în direcţia dezvoltării urbane clujene pe structuri de selecţie valorică competiţionale. Din perspectiva organizării concursurilor Clujul este deocamdată privit dinspre profesie ca fiind cel mai deschis către asimilarea procedurilor de achiziţie conforme obişnuintei europene şi mondiale”, conchide reprezentantul OAR-T. Cu două exemple: unul dinspre Consiliul Judeţean (şi arhitectul-şef al judeţului Claudiu Salanţă), care a anunţat un posibil concurs pentru zona Parcului Etnografic şi unul din municipiu – amenajarea din sezonul sărbătorilor de iarnă a Pieţei Mihai Viteazu, prin concurs lansat cu iniţiativă din sfera privată. Amintim totuşi că, în afara acestor mici exemple, municipiul nu a văzut un concurs de amenajare de spaţiu public lansat de primărie şi concretizat de mai bine de zece ani. S-a mai organizat într-adevăr o competiţie pentru Centrul Cultural Transilvania – în acest caz, după patru ani de tergiversări şi proceduri, abia acum s-a emis autorizaţia de construire. Chiar şi în cazul amenajării Pieţei Unirii-Bulevardul Eroilor, etapa de pietonalizare pe latura vestică a pieţei începe abia în 2016.

 

Citește despre alte inițiative pe Someș:

Și-au amintit de Someș: Capitala Culturală “pe mal” de apă – campanie în 2016

și

De ce se rade verdele de pe malul Someşului? Pentru că nu contăm…

și

Protestul “Clujul. Inimă. Someşul”: “Am câştigat!” sau “Trenul e dus”?

sau

Someșul, în vizor: arhitecții preiau oficial tema de a întoarce orașul cu fața la apa care îl traversează

 

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.