Închide

În 6 aprilie 1906 se deschide primul cinematograf din Cluj, nu mai există, al doilea cinematograf electric din România

Istorie by Actual de Cluj - apr. 02, 2025 0 193

Primul cinematograf din Cluj a fost deschis în 6 aprilie 1906, se numea Apolo și nu mai există azi.

Prima proiecție cinematografică publică a avut loc la Cluj în 2 ianuarie 1897, dar primul cinematograf permanent deschis la Cluj, la 6 aprilie 1906, a fost cinematograful Apollo. În Transilvania a fost al doilea cinematograf permanent, după cel deschis în 1901 la Brașov.

Deschiderea cinematografului Apollo este strâns legată de inițiativa lui Udvari András, un întreprinzător prosper, proprietar al unui atelier de care situat pe strada Radák, în prezent strada Dacia. Pe lângă faptul că a fost proprietar de cinematograf, Udvari s-a remarcat ca un pionier al cinematografiei, realizând mai multe filme – este autorul filmelor mute ”Dansul naţionalităţilor”, ”Cluj” şi ”Miss Mecanógrafa”.

Cinematograful Apollo, deținut de Udvari, era situat pe strada Wesselény, azi Regele Ferdinand, funcționând în sala mare de mese de la parterul Hotelului Pannonia (foto). Prețurile biletelor variau între 20 de fileri și o coroană, existând bilete speciale pentru elevi și anumite instituții. În timpul săptămânii, programul includea trei filme de câte o oră fiecare, iar în zilele de duminică și de sărbători, proiecțiile aveau loc și la prânz. Filmele erau schimbate de două ori pe săptămână, iar sala era zilnic plină.

Ulterior, Udvari a încercat să deschidă un al doilea cinematograf, tot sub numele Apollo, și a inițiat construcția unui nou cinematograf, inaugurat ulterior în Palatul Urania. Primul său cinematograf, care a fost și primul din Cluj, a fost vândut în 1908 cumnatului său, Rózsa Sándor, constructor de profesie.

După această dată, mențiunile despre cinematograful Apollo în presă au devenit mai rare, semn că acesta devenise o parte obișnuită a vieții culturale clujene. În 1911, cinematograful a fost extins, ajungând la o capacitate de 50 de locuri, iar sala a fost dotată cu fotolii din piele pentru un confort sporit.

Ultima referire din presă despre cinematograful Apollo datează din 1908 și îl descrie astfel, după cum aflăm de la Biblioteca Județeană:
„Apollo primul teatru electric din Cluj. Cel ce vine în Cluj să nu se reîntoarcă acasă până nu a cercetat acest minunat teatru, unde se pot vedea toate întâmplările din lumea întreagă în chipuri ce să mișcă ca și cum ar fi vii, sunt în mărime naturală”.

Istoria cinematografiei în Cluj:

1906: Prima proiecție cinematografică

În 1906, Clujul a deschis primul cinematograf electric din oraș, al doilea din țară. Anterior în Cluj poposeau diverse cinematografe mobile, cu proiecții improvizate. A fost pentru o vreme foarte populară tehnica filmării clujenilor ”pe floaștăr”, în centrul orașului, și difuzarea proiecției a doua zi.

1910: Inaugurarea Palatului Urania și a Cinematografului Favorit

Palatul Urania, construit în 1910, a găzduit Cinematograful Favorit, unul dintre cele mai vechi din Transilvania. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, aici au fost proiectate filme mute. În prezent, spațiul funcționează ca Centru Cultural Urania Palace, găzduind diverse evenimente culturale.

1913: Deschiderea Cinematografului Universității (actualul Cinema Arta)

În 30 octombrie 1913, a fost inaugurat Cinematograful Universității, situat în Palatul Sebestyén. De-a lungul anilor, a purtat diverse denumiri, precum Select, Maxim Gorki, Tineretului și, în cele din urmă, Arta. Este unul dintre cele mai vechi cinematografe din țară care și-a păstrat funcția inițială, sărbătorind 110 ani de existență în 2023. ​

Anii 1920-1930: Cinematograful din curtea Palatului Bánffy

În curtea Palatului Bánffy a funcționat un cinematograf cu diverse denumiri: Corso, Progresul, Capitol și Mátyás király. Înființat de baroneasa Bánffy Albertné Montbach Sarolta, cinematograful a trecut prin dificultăți financiare în timpul crizei economice din 1929 și a fost închis și redeschis de mai multe ori. Clădirea a fost demolată în 1970. ​
1945: Cinematograful Timpuri Noi

În 1945, la parterul clădirii Asociației Meseriașilor din Cluj, s-a deschis Cinematograful Timpuri Noi, inițial numit Forum. Specializat în filme documentare și desene animate, a fost preferat de copii până la închiderea sa la sfârșitul anilor ’90. ​

1963: Inaugurarea Cinematografului Republica (actualul Cinema Florin Piersic)

În 1963, s-a deschis Cinematograful Republica, prima sală cu ecran panoramic din Cluj. În 2011, după renovări, a fost redenumit Cinema Florin Piersic, în onoarea actorului român. Este gazda unor evenimente importante, precum Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF). ​
Cluj.com
Perioada comunistă și post-comunistă

În cartierul Mărăști, a fost construit un cinematograf înainte de 1989, care, după o perioadă de degradare, a fost reabilitat și redeschis în 2011 ca spațiu cultural și comunitar. Cinema Mărăști oferă proiecții gratuite pentru locuitorii orașului. ​ În Mănăștur a fost construit cinematograful Dacia, redeschis în urmă cu zece ani după ce timp de două decenii a fost închis; anterior și-a pierdut funcția de cinematograf după Revoluție, devenind celebra discotecă Atlantic. Atât Mărăști cât și Dacia oferă proiecții gratuite, fiind în patrimoniul Primăriei.

2007: Apariția cinematografelor în mall-uri
Începând cu 2007, odată cu dezvoltarea centrelor comerciale din Cluj-Napoca, au fost inaugurate cinematografe moderne în mall-uri. Printre acestea, Cinema City din Iulius Mall și ulterior cel din Vivo Mall – atunci Polus Center – au adus experiențe cinematografice moderne, cu tehnologie de proiecție digitală și 3D.

Citește și:

Cum a intrat cinematografia în Cluj, cu 100 de ani înainte de TIFF

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare