Închide

„Fratele mai mic” al târgului din Piața Unirii se așază în Piața Muzeului: căsuțe și cadouri pentru proiecte umanitare

ActualitateTop News by Kristina Reştea - nov. 25, 2015 0 450

Cel mai popular loc cu terase de vară din Cluj se transformă în decembrie în loc de mic târg de Crăciun. Timp de 10 zile, în Piața Muzeului se pot face cumpărături de cadouri, iar banii merg spre proiecte umanitare. Echipa Day 15 încheie aici anul în care Clujul e Capitală Europeană a Tineretului și în care responsabilii de proiect au ales în fiecare lună câte un loc din oraș de reactivat cu evenimente.

Cu toate că Piața Unirii este și în 2015 locul în care apare tradiționalul (mai mult sau mai puțin reușit) târg de Crăciun, în acest decembrie și Piața Muzeului se re-decorează: apar câteva căsuțe împodobite „cu bunătăți și lucrușoare oferite de ONG-uri care derulează proiecte umanitare. Pentru fiecare produs luat de aici, organizațiile vor dona sumele astfel strânse unor cauze în care cred”, spun organizatorii Day 15. ONG-urile care doresc să participe se pot înscrie în proiect până duminică, 29 noiembrie. „În luna decembrie, transformăm Piața Muzeului în locul faptelor bune, un spațiu atât de folosit pe timpul verii, dar mult mai puțin utilizat pe timpul iernii”, explică organizatorii. Târgul „de fapte bune” Day 15 va fi deschis până la 22:00 în fiecare zi.

 

Așadar… cum va arăta locul? „Vor fi câteva căsuțe, câteva luminițe pe căsuțe, poate și prin copaci, puțină muzică în boxe, așa, mai tinerească și poate și zăpadă, dar asta nu ține de noi”, detaliază Răzvan Luca, reprezentantul echipei Day 15.

Va fi târgul din Piața Muzeului „fratele mai mic” al celui din Unirii? „Are doar 9 căsuțe de lemn și este, într-adevar, fratele mai mic al târgului din Piața Unirii, un frate la al cărui statut el nu dorește să aspire neaparat. Târgul acesta vrea doar să fie diferit, un loc în care ONG-uri sau comercianți deschiși spre cauze să poată veni și să anime Piața Muzeului”, spune Luca.

De ce Piața Muzeului? „Pentru că este o piață apropiată de scara târgului și fiindcă ea, în principiu, este prea goală iarna față de cum este vara… bineînțeles, nu vrem să ajungă și iarna cum e vara, ca aglomerare, că e prea de tot”, completează Luca.

Care sunt cauzele susţinute? „Cauzele le vom afla în 30 decembrie, după ce se termină înscrierile ONG-urilor sau comercianților….vom delibera în 29 și în 30 le anunțăm. Înscrierea este liberă, dar echipa Day15 va alege cine va ocupa căsuțele, în caz că se înscriu mai mulți doritori decât numărul căsuțelor disponibile”, explică responsabilul de proiect.


Proiectul Day 15 este finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România și este co-finanțat și susținut de Primăria și Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca. Day 15 este unul dintre proiectele strategice din cadrul programului Cluj-Napoca 2015 Capitala Europeană a Tineretului.

Citește despre alte Day 15-uri:

Clujul văzut din Turnul Pompierilor. Când se organizează concurs de soluții pentru readucerea clădirii în circuitul orașului

sau

FOTO. Exercițiu de “reactivare urbană”, cu vinete și urs de miere: cum arată o piață în cartier rezidențial cu vile

și

VIDEO Cu capul în nori la propriu! Cum a fost la nunțile nebunești din aer în Capitala Europeană a Tineretului

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.