Închide

Clujul văzut din Turnul Pompierilor. Când se organizează concurs de soluții pentru readucerea clădirii în circuitul orașului

ActualitateTop News by Kristina Reştea - nov. 16, 2015 0 693

Personajele aurii ale lui Klimt stau, pe fundal auriu, între om și ploaie – desenate pe o umbrelă (aurie). E una dintre imaginile de la coada care s-a format în fața porții de fier a Turnului Pompierilor, dată acum la o parte după mult timp de înțepenire. Duminică s-a redeschis, doar pentru o zi, clădirea de unde cândva se putea veghea Clujulul – a fost Day 15-ul de noiembrie, adică evenimentul din această lună din cadrul proiectului construit sub umbrela Clujului Capitală Europeană a Tineretului. Turnul e închis și părăsit, a fost redeschis cu instalații duminică și ar urma să fie obiectul unui concurs de soluții promis de primărie, probabil anul viitor. Proiectul a fost inclus în seria de evenimente ZAIN – Design Expressions și face parte din programul Capitalei Europene a Tineretului Cluj-Napoca 2015.

Mai întâi, înainte de deschidere, voluntarii i-au invitat pe clujeni în vizită la „Turnul Pompierilor în altă lumină!”: au fost împărțite trecătorilor plăsuțe cu bucăți de tencuială, conținând mesajul „Nepus în lumină, orașul vechi se năruie”.

În cele 8 etaje ale turnului  s-au pus instalații de lumini, în diverse forme și cu caracter tematic. La penultimul etaj s-a instalat expoziția proiectelor înscrise în competiția LIGHTS ON – primul concurs din Cluj-Napoca dedicat amenajării de sărbători a unui spațiu public (Piața Mihai Viteazu).  Iar ultimul etaj a fost deschis publicului – de aici se vede, zic organizatorii, o panoramă de aproximativ 75% din suprafața construită a Clujului. Duminică s-a văzut cu ploaie. Până la el au fost: lumini și umbre, contururi de oameni în fugă, instalații cu cercuri, povești ale turnului scrise în litere plutitoare și multe ocazii de poze.

 

Sursa foto: ZAIN, imagini realizate de Nicolas Friess și Cosmin Ignat

 

I-am întrebat pe organizatori care e concluzia de după eveniment, a doua zi după duminica în care turnul s-a redeschis publicului pentru doar câteva ore. „A fost peste așteptări”, spun „gazdele”. “Cu toate că am avut limitarea dată de Inspectoratul pentru Situații de Urgență la 20 de oameni deodată în turn și deși a plouat, tot au venit peste 1000 de persoane. Oamenii au stat în ploaie așteptându-și rândul să intre în turn. A fost un adevărat exercițiu de civilizație, trecut cu brio de societatea clujeană. Publicul a fost de absolut toate vârstele: am avut vizitatorii de 10 și de 70 de ani. E un loc care merită redeschis pentru oameni, fiindcă a stat prea mult timp închis”, consideră arhitectul Răzvan Luca, reprezentantul echipei de proiect. „Lumina din turn am vrut să fie și un fel de lumină de veghe în memoria victimelor și familiilor din toată lumea, care au avut clipe grele în ultima vreme”, a completat Luca, făcând referire la evenimentele tragice care au îndoliat România (Colectiv) și Europa (din Paris).

Pentru Turnul Pompierilor, în 2016 urmează organizarea unui concurs de soluții. Pentru acest obiectiv, administrația a promis de câteva luni concurs de soluții, care ar urma să fie pregătit în colaboare cu Ordinul Arhitecților din România, Filiala Transilvania.Asocierea între primărie și OART se face, la pachet, pentru două obiective: concursul pentru reamenajarea Someșului și cel pentru Turnul Pompierilor. După ce conducerea OART a precizat că a semnat contractul, și primăria a semnat documentul, potrivit lui Ovidiu Cîmpean, director în cadrul Direcției Comunicare, Dezvoltare Locală și Management de proiecte.

Sute de ani de istorie și o poartă închisă

Turnul situat pe strada Tipografiei – pe vremuri strada Săpunarilor – a fost construit în partea de Nord-Est a cetății Clujului, între Turnul Porții din ulița Podului și bastionul cu creneluri italiene al orașului. La bază avea o mică poartă de intrae în cetate. Ulterior, peste bastion a fost construit un turn, finalizat în 1574, care avea în final înălțimea de 28,5 metri, o bună vizibilitate asupra orașului și apoi predat breslei țesătorilor. În 1585 Sfatul Orașului decide ca din 17 mai 1585 în turn să existe observatori permanenți, pentru semnalizarea incendiilor. Turnul a fost reconstruit după ce a fost distrus într-un puternic incendiu izbucnit în 1876. Noua construcție avea opt niveluri și a fost folosit, până în 1936, pentru observarea și semnalizarea incendiilor.
După 1936, însă, acesta a fost închis și uitat, chiar dacă de atunci au existat mai multe tentative de redeschidere a acestuia – în anii ’80, de exemplu, aici se intenționa amenajarea unui muzeu al astronomiei. Atunci și pentru acest scop a fost construită și cupola de sticlă funcțională și în ziua de azi.
Ulterior, pentru o scurtă vreme aici a funționat și un mic Muzeu al Pompierilor.

Tot despre ZAIN, citește și:

Din biserică despre: artă, modă, festival şi piaţă. Dialoguri cu designerii de la show-ul de modă din lăcaşul de cult

și

FOTO/VIDEO Casa cu obiecte “made in România”: cum arată expoziția festivalului de design de la Cluj

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.