Închide

Taie și vinde pădurea după bunul plac. Autoritățile clujene dorm

ActualitateSocialTop News by Cosmina Fernoaga - nov. 16, 2015 0 1088

Pentru defrișările ilegale din România ne place să-i acuzăm, în general, pe străini, pe austriecii de la Schweighofer, Kronspan sau de la Egger. E mai ușor așa, ca să nu fim nevoiți să privim la rădăcina cauzei care întreține fenomenul tăierilor ilegale și care se propagă an de an, tot mai abitir. Un bade dintr-un sat neștiut e în stare să producă peste noapte milioane de lei, așa cum niște orășeni instruiți nu-și permit să spere într-o viață. Totul datorită pădurii, a lemnului care a fost, este și va rămâne la mare căutare. Ce fac autoritățile, poliția, judecătorii, miniștrii?  Aplică legea, promit pedepse mai aspre, restricții noi prin Codul Silvic și tot așa mai departe, fără vreun rezultat concret însă. Între timp, localnici de prin zone împădurite s-au transformat în adevărați nababi. Au cale liberă să taie ilegal păduri, pentru ca mai apoi să vândă lemnul cu acte „legale”.  S-au format adevărate rețele: cu oameni care se descurcă să asigure fondul forestier și oameni care și-au înființat firme de exploatare. Totul începe pe plan local, iar proprietarilor nu le rămâne decât să privească, neputincioși, cum pădurile pe care le-au moștenit sunt tocate, sub așa zisul regim al composesoratului. Povestea satului clujean Hodișu (comuna Poieni) e cât se poate de sugestivă în acest sens. Nici Primăria, nici Prefectura, nici măcar Judecătoria n-au reușit să-l oprească pe cel care s-a făcut șef peste cele peste 300 de hectare de pădure, ce aparțin sătenilor din Hodișu.

IMG_0812(3)

„Întreprinzătorul” din satul clujean Hodișu

Sătenii din Hodișu, comuna Poieni, îl acuză pe președintele composesoratului, Ștefan Lungu, că taie și vinde pădurea după bunul plac, în cârdășie cu un alt localnic, Marinel Cobe, care are o firmă de exploatare a lemnului. Omul refuză să le dea socoteală localnicilor, a căror păduri le are în administrare. „Noi nu putem interveni în nici un fel. Nu știm nici cât vinde, nici ce face cu banii. Taie pădurea fără să ne ceară acordul și o vinde după bunul plac. Ne-a spus că face licitație. Interesant este că aceeași persoană, Cobe Marinel, câștigă de fiecare dată licitația”, explică unul dintre localnici. Oamenii se plâng că nu-l pot întreba nimic pe Ștefan Lungu pentru că acesta îi repede imediat: „Ne zice că e treaba lui ce face, că e președinte și atâta timp cât ștampila composesoratului e la el, face cum vrea. Nu-i pasă de nimeni și de nimic, nici de poliție nici de altcineva. I-am făcut acum plângere la Parchet. Am înțeles că a cerut să se marcheze o altă bucată de pădure, pentru a o putea vinde. Tot ce face, e fără acordul nostru, al proprietarilor”.

IMG_0799

Continuă să taie pădurea, deși funcționează nelegal

Composesoratul Urbarial Hodișu s-a înființat în 2001, având în administrare peste 312 hectare de pădure. Din composesorat făceau parte, inițial, 42 de proprietari. Au existat cinci membri în Consiliul de Administrație, dintre care doi au murit. Ulterior numărul proprietarilor a ajuns la 154, dar actele acestei structuri asociative nu au mai fost actualizate la Tribunal. Oamenii spun că AGA Composesoratului s-ar fi întrunit ultima oară prin 2010. Atunci s-a reactualizat tabelul cu noii proprietari ai Composesoratului, numai că documentele n-ar fi ajuns niciodată la Tribunal. „S-au luat în evidență noii proprietari dar am aflat că Ștefan Lungu nu s-a mai dus să actualizeze actele la Tribunal. În tot acest timp el a tăiat și a vândut pădurea noastră. A făcut-o fără se se consulte în vreun fel cu noi”, spune un alt  localnic. În replică, Ștefan Lungu afirmă că s-ar fi dus la Tribunal, dar că i-ar fi fost respinse documentele pe motiv că noii proprietari ai Composesoratului nu dețineau acte de moștenire: „Doar doi proprietari au venit cu acte de moșetnire,  până în prezent. Ca să ducem actele la Tribunal era nevoie să actualizăm și statutul Composesoratului. Eu le-am spus să-și facă actele de moștenitori, ca să putem intra în legalitate„.  Faptul că acest Composesorat nu și-a mai actualizat actele de ani de zile și că membrii composesori îi contestă președinția nu l-au împiedicat, însă, pe Ștefan Lungu să-și vadă în continuare de activitatea sa. El admite că anul acesta ar fi valorificat câteva zeci de metri cubi de lemn. Oamenii din sat spun însă că ar fi vorba despre mult mai mult lemn, care s-a tăiat și a fost vândut în mod absolut nelegal. Întrebat cum se face că a vândut lemn, fără acordul membrilor composesori, Ștefan Lungu se apără dând vina pe iarnă: „A fost perioada aia grea de iarna. Atunci am mai vândut. Dar am făcut tabel cu 30 de persoane. Le-am dat dividendele cuvenite”. Contestatarii lui Ștefan Lungu spus că acesta obișnuiește să le închidă gura unora din sat dându-le câteva zeci de lei, din când în când. Ei bănuiesc că această practică e îndreptată și către autorități, deoarece Lungu vinde lemn inclusiv pe timp de noapte, fără ca cineva să-l ia la întrebări.

IMG_0795

Ce face „întreprinzătorul” din Hodișu cu banii

Întrebat ce face cu banii din vânzarea lemnului, Ștefan Lungu s-a grăbit să răspundă că plătește datoriile Composesoratului: 6000 de lei/an către Primărie și 900 de lei/lună la Ocolul Silvic. El a afirmat că în contul Composesoratului ar mai exista peste 200.000 de lei, bani care ar fi ai proprietarilor.  Localnicii spun, însă, că n-au primit nici un ban, în ultimii ani, și că nici n-au văzut vreo chitanță care să ateste plățile făcute către stat. Mai mult, oamenii arată că Banca a blocat contul Composesoratului, având în vedere că această structură nu și-a actualizat componența conducerii. Ca atare, sunt revoltați că deși nu figurează oficial în actele Composesoratului, Ștefan Lungu se folosește de pădurile lor și valorifică lemnul fără a se simți nevoit să dea socoteală cuiva. Situația din satul Hodișu poate fi regăsită în multe alte comunități clujene care s-au constituit în composesorate. Vechii moștenitori au murit, listele cu noii membri n-au mai fost actualizate, iar cei care s-au nimerit în conducerea acestor structuri s-au tranformat în adevărați stăpâni ai pădurilor.

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.

Articole similare