Închide

FOTO / VIDEO Am vizitat probabil cel mai vechi muzeu din Cluj, cu o colecție de 300.000 de exponate, printre cele mai mari de profil din țară, pe care-l cunosc puțini clujeni

EducaţieTop News by Mihai Prodan - sept. 18, 2020 0 1007

Probabil cel mai vechi muzeu din Cluj, de care nu știe multă lume, are aproape trei sute de mii de exponate, unele vechi de un secol și jumătate. Este și unul dintre cele mai mari muzee de profil din țară, cu unele dintre cele mai vechi colecții din România.

Chiar dacă deocamdată este închis din cauza pandemiei, Muzeul de Zoologie din Cluj, din subordinea universității ”Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, este vizitat anual de mii de persoane și este probabil cel mai vechi muzeu din Cluj: în actualul spațiu din 1912, după ce inițial a funcționat într-o clădire din vecinătate încă din 1859. Găsiți aici specii de insecte, păsări, fluturi, dar și … un urs brun, un urs polar, cerbi și chiar o girafă, plus o foarte interesantă colecție de păsări colibri, minuscule, amplasate în chiar centrul încăperii centrale a muzeului.

Colecția muzeului a fost fondată în 1859 ca secție a Muzeului Societății Ardelene – este probabil singura dintre aceste secții care e vizitabilă acum alături de muzeul de mineralogie, aflat tot în administrarea UBB, în condițiile în care secția de istorie, preluată de Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, e nevizitabilă căci după cum se știe MNIT e sub lacăt de mai bine de zece ani.

Vorbim cu muzeograful Osvath Gergely, care scoate în evidență unul dintre aspectele mai interesante ale muzeului, dioramele:

 

”Între octombrie și mai-iunie vin grupuri de la diferite școli în timpul săptămânii, în weekend vin familii cu copii, în 2018 după numărul biletelor vândute am avut 15.000 de vizitatori, anul trecut am avut cam 17.000 de vizitatori. Primesc zilnic mesaje, ”când deschideți?”, ”când putem veni?” dar deocamdată muzeul e închis din cauza pandemiei”.  Muzeul a primit recent o colecție de fluturi și primește regulat donații, ”în ultimii ani am mai primit două-trei donații, una de insecte și celelalte de păsări, dar relativ colecții mici, cea cu păsări de exemplu are 20 de exemplare. Anult trecut am preluat colecții de la trei școli, nu au mai avut nevoie și nu au avut loc, au donat și noi cu plăcere preluăm. Dar nu e vorba de colecții puse la unct, cu foarte mare valoare științifică. O piesă are valoare științifică când are și datele de proveniență, fără ele e doar un obiect pe care îl expui dar nu-l poți folosi în scop științific”.

Colecția muzeului numără până la 300.000 de piese – doar colecția de melci numără 80.000 de bucăți. Osvath găsește în unul dintre sertarele depozitului muzeului una dintre cele mai vechi piese din colecția originală a muzeului, din 1867:

În final o prezentare a istoriei muzeului:

Muzeul s-a redeschis în 2018 după lucrări de renovare care au durat trei ani – dar cu păstrarea mobilierului original, de la începutul secolului XX.

Înfiinţat în 1859, ca o secţie a Muzeului Ardelean, Muzeul Zoologic al UBB se află la parterul clădirii Facultății de Biologie, pe strada Clinicilor. Are o suprafață de doar 700 metri pătrați dar o colecție de până la 300.000 de exemplare, iar aici publicul are posibilitatea de a întâlni o mare parte dintre speciile de animale din fauna României, dar şi multe specii originare din diferite colţuri ale lumii. Exponatele sunt prezentate în ordinea complexităţii, de la metazoarele cu organizarea corporală cea mai simplă – spongierii sau bureţii de apă – până la mamifere. Muzeul are și insectare cu fluturi tropicali, o colecție de păsări și mamifere, cuiburi și ouă de la diferite specii de păsări. Mamiferele sunt expuse în muzeu ca exponate naturalizate prin împăiere: urși, o girafă și altele.

Muzeul are și șase diorame mari, care prezintă Delta Dunării și Câmpia Bărăganului, păsări de stufăriș, păsări răpitoare, dar și modul în care păsările supraviețuiesc iarna. O microdioramă situată central prezintă o colecţie de păsări colibri, compusă din 45 de exemplare din 38 de specii.  Intrarea la muzeu – când acesta este deschis, iar în această perioadă muzeul nu poate fi vizitat – costă 8 lei pentru adulți și 4 lei pentru elevi, studenți sau pensionari.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.