Închide

„Blocurile între case” din Buna Ziua împinse la negocieri cu avocați. Riveranii au chemat Primăria pe teren să înțeleagă cum îi va afecta proiectul

ActualitateAdministrațieTop NewsUrbanism by Luminiţa Silea - sept. 18, 2020 5 1688

Oamenii din Bună Ziua i-au cerut primarului și echipei de la urbanism să meargă în teren și să înțeleagă exact în ce măsură viitorul proiect pregătit de Vitacom pe o parcelă de 1,5 hectare cu front la strada Bună Ziua ocupată de o funcțiune industrială îi va afecta. Proiectul a revenit la ședința online a comisiei de urbanism din 28 august și a fost discutat fără să se mai reitereze pretențiile de la comisia precedentă ca proiectanții să aducă un studiu privind dotările din zonă sau să propună orașului măcar o funcțiune publică și anume o grădiniță. Fiind mulți avocați prezenți, reprezentanți ai vecinilor de pe arterele din jurul proiectului dar și ai beneficiarului, primarul Emil Boc a discutat aspecte punctuale sesizate de avocați și a recomandat părților să stea la masă să discute. La cererile vecinilor, primarul a răspuns că va aloca și la viitoarea ședință timp pentru ca proiectul să se discute cât va fi nevoie.

Un proiect imobiliar cu blocuri dorite în cartierul Bună Ziua într-o zonă de case e contesat masiv de riveranii din zonă. Beneficiarul, omul de afaceri Vasile Vita, socrul europarlamentarului Rareș Bogdan, înarmat și cu avocați, a arătat la o ședință de urbanism online din 30 iulie că, deși tot el a dezvoltat în proximitate case, acum trendul de dezvoltare în zonă este altul și dorește locuințe colective.

Vecinii de pe străzile din jurul proiectului i-au cerut atunci primarului Emil Boc să nu permită amenajarea de blocuri lângă casele lor. Discuțiile au durat mai bine de 2 ore. Avocații beneficiarului au acuzat comisia că vrea să pună bețe în roate proiectului și că are pretenții neacoperite legal. Specialiștii din comisie n-au cedat în fața presiunilor avocaților și au cerut reconfigurarea proiectului la pachet cu o ofertă rezultată din analiza dotărilor publice ale zonei, adică școală sau grădiniță. Fostul arhitect șef al municipiului, Ligia Subțirică, a ținut să catalogheze proiectul în forma propusă ca un exemplu clar de „blocuri între case.”

Planul Urbanistic Zonal pentru ansamblul dorit de Vitacom în Bună Ziua pe un teren de 1,5 hectare pe care în prezent se află și halele societății a fost făcut de Archdesign. Prin documentație se propuseseră un imobil mixt, cu șase niveluri supraterane și 89 de apartamente (deservit de trei niveluri subterane de parcări) la strada Bună Ziua iar în spate alte 5 imobile cu câte patru niveluri și câte 16 apartamente fiecare.

Proiectul a revenit cu modificări la ședința de urbanism din 28 august. Proiectul s-a discutat cu prioritate la începutul ședinței. Discuțiile au fost conduse de primarul Emil Boc. El a cerut să se facă „un remember (reamintire-n.red.) al cauzei. S-au cerut niște lucruri clare. Arhitectul șef să spună „asta s-a discutat, asta s-a cerut, asta s-a modificat”.

Abordarea edilului s-a legat și de faptul că la ședință s-au înscris mai mulți avocați, atât cei ai beneficiarului cât și din partea vecinilor. În luptă a intrat pentru vecinii de pe Camil Petrescu și avocatul Ciprian Păun. Avocata Ioana Ciocian reprezenta deja vecinii de pe Pompiliu Tedor iar avocata Milena Nistorescu pe beneficiar.

Arhitectul șef al municipiului, Daniel Pop, a arătat că proiectanții nu s-au achitat de toate cerințele formulate după o primă ședință a comisiei de urbanism. El a spus că aceștia au implementat dublu sens pe strada Camil Petrescu, dar nu au respectat regimul de înălțime cerut la strada Bună Ziua, nici reducerea numărului de apartamente propus în spatele parcelei, unde sunt casele unifamiliale ale vecinilor. „Au mimat senzația unor vile dar nu au redus numărul de apartamente și nici regimul de înălțime”, a arătat arhitectul șef.

Arhitectul Victor Mihăilescu de la Arch Design a arătat că a prevăzut o stație de autobuz cu alveolă cerută de comisia de circulație și dorită și de vecini și că în privința regimului de înălțime i s-a cerut să respecte ceea ce e în zonă, adică 7 niveluri supraterane. Mihăilescu a spus că mai jos cu două parcele de parcela Vitacom există un imobil autorizat al Electrogrup care are 7 niveluri. Despre imobilele din spate proiectantul a arătat că a propus parter, trei etaje și pod. „Aceasta a fost ideea să facem un regim mai mic de înălțime, să nu creăm niște blocuri care să priveze de soare clădirile de pe străzile vecine. Blocurile înșiruite scădeau calitatea vieții celor din jur dacă le făceam”, a spus Mihăilescu.

În discuție au intervenit avocații vecinilor. Ioana Ciocian a arătat că oamenii de pe Pompiliu Teodor sunt în aceeași situație, nu fac parte din proiect,însă acesta se leagă de artera lor printr-o conexiune rutieră. Proiectantul i-a răspuns că e o cerință a Primăriei prin avizul de oportunitate respectiva conexiune. „Am asigurat conexiune până la limita noastră de proprietate, dacă ei nu vor dori, noi nu vom putea realiza această conexiune”, a adăugat proiectantul.

Apoi primarul, șefa de la siguranța circulației, Mirela Mărincean, arhitectul șef au început să discute despre principiile de conectare ale arterelor dintr-o zonă, tocmai să nu se ajungă în situația de pe strada Câmpului unde există blocaje deoarece nu s-au asigurat astfel de conexiuni. Apoi s-a luat în discuție dacă se poate sau nu modifica avizul de oportunitate. Șefele de la urbanism, Corina Ciuban și Andreea Mureșan au avut opinii diferite, că da, respectiv că nu. Boc a mers pe prima variantă. Avocata beneficiarilor, Milena Nistorescu a avansat ideea unor negocieri cu vecinii. Avocata celor de pe Pompiliu Teodor a arătat că viitorul ansamblu va semăna cu Bonjour Residence la masivitate, mai ales pentru că linia străzii Bună Ziua urcă.

În discuție a intervenit și avocatul Ciprian Păun ca reprezentant al vecinilor de pe strada Camil Petrescu. Oamenii de pe Camil Petrescu arătau la ședința precedentă de urbanism că ei stau la case unifamiliale, edificate în 2006 chiar de beneficiarul proiectului imobiliar, Vasile Vita, cel care controlează Vitacom și socrul europarlamentarului PNL Rareș Bogdan, iar un viitor proiect de blocuri în zonă le va afecta intimitatea.

Păun a sesizat mai multe aspecte, că s-au propus trotuare mai late pe partea de stradă unde se află vecinii decât cele de pe partea care va deservi ansamblul imobiliar, că nu e legal să se propună o lărgire mai mare a străzii pe terenul beneficiarilor, că nu se respectă distanța legală a construcțiilor față de țeava de gaz din zonă, că pe zona de protecție a acesteia ca să poți avea circulație trebuie să fie o zonă trecută în cartea funciară drept curți construcții, ceea ce nu se respectă, că în spate sunt locuințe individuale și că beneficiarul ar trebui să construiască la fel.

Boc a luat toate argumentele invocate de Păun, unora le-a dat dreptate și apoi le-a disecat cu cei din comisie. Păun a propus negocieri cu beneficiarul. Primarul a susținut abordarea.

S-a cerut și părerea arhitecților din comisie. Arhitectul Voicu Bozac a susținut o conectare a arterelor din zonă și a cerut un regim de înălțime fără demisol la strada Bună Ziua, cu parter apropiat de cota străzii, dar și o mai bună compoziție pentru construcțiile din spate, cu spațiu verde între ele.

Arhitectul Vlad Negru a arătat că există multe neconcordanțe între partea scrisă și cea desenată a proiectului. În scris sunt parcele de 1600 de metri dar ele au 1500 de metri, sunt prezentate trei variante de Procente de Ocupare a Terenului pentru partea de construcții din spate etc. „Trebuie corelată partea tehnică pentru că regulamentul PUZ-ului este cel cate are forță juridică. Partea din spate ar putea fi gândită mai peisajer, cu o ruptură de ritm, nu cu 5 imobile înșiruite ca într-o gândire din anii 2000”, a spus Negru.

Arhitectul șef a mai arătat că Primăria trebuie să se asigure că se va putea asigura o legătură între arterele din zonă. Primarul Emil Boc a sugerat tuturor părților să se înțeleagă arătând că, în caz contrar, va tranșa pentru ei Primăria.

Vecinii au intervenit și au cerut celor din comisie și primarului să vină pe teren să înțeleagă că ceea ce e desenat pe planșe nu poate funcționa efectiv în teren unde realitatea este alta.

Primarul Boc a promis doar că la următoarea prezență în comise va aloca timpul necesar, 2 ore ca la prima ședință, după cum s-a exprimat Boc, pentru lămurirea tuturor chestiunilor.

La ședința precedentă de urbanism când a fost discutat pentru prima dată proiectul Vitacom, comisia le-a cerut proiectanților să facă analiza sectorială și să vină cu o nouă variantă pentru proiect, cu dotările publice necesare zonei, cu mențiunea că în partea din spate propunerea ar trebui să cuprindă vile urbane, așa cum s-a recomandat pe parcusul discuțiilor.

Detalii despre prima discuție de la urbanism: Blocuri între case dorite în Bună Ziua de socrul europarlamentarului Rareș Bogdan

Arch Design a prezentat o serie de planșe cu o analiză sectorială a situației din Bună Ziua cu privire la dotări și regim de înălțime ca să justifice menținerea formei inițiale a proiectului:

5 comentarii

  1. din pacate, urbanismul din Cluj a ajuns sa fie dictat de avocati , juristi si judecatori, care n-au o minima intelegere a unei dezvoltari armonioase. Cum sa nu realizezi o strada paralela cu strada Buna Ziua, de-a lungul paraului, care sa lege toate drumurile acelea infundate ce se desprind din Buna Ziua? Drumurile infundate pot avea maxim 100m, daca au doua benzi de circulatie. Toate fundaturile ce se desprind din Buna Ziua spre sud , au mai mult de 100m, contrar legislatiei in vigoare. Haosul din Buna Ziua va continua daca juristii decid in materie de urbanism, nu specialistii in domeniu.

    • Cum a emis primaria autorizatii de construire pe strada Pompiliu Teodor, pe strada Costache Negri , pe strada Camil Petrescu, pe strada Marin Sorescu, daca este contrar prevederilor legale sa ai drum de tip fundatura mai mare de 100m ? de ce a permis construirea fara sa existe o trama stradala coerenta? In urma cu 15 ani, cand a inceput construirea in Buna Ziua sud , legea era aceeasi. E plin de strazi private in Buna Ziua din cauza carora se cearta vecinii intre ei. Toti vor bariere sa nu cumva sa intre altii pe strada lor, nu se inteleg nici pentru a-si pune iluminat pe strada. Se contureaza comunitati inchise, cu acces controlat.

  2. Haideti pe str. Branduselor, langa ICPIAF in spatele garii, sa vedeti ce bloc s-a trantit pe malul Nadasului, INTRE CASE si apoi sa mai vorbim despre urbanismul MAFIOT din cluj.

  3. Strada privată înseamnă ca proprietarul a cedat o cota parte din proprietatea sa pentru a construi și a avea acces la un drum privat. E normal sa se dorească bariera și acces restricționat, acest lucru creeaza ideea de comunitate și mai multă siguranța pentru ei și familiile lor. In creea ce privește accesul celor care construiesc la un drum privat, este normal ca și ei sa participe direct proporțional cu cote părți din terenul propriu, la fel ca și ceilalți coproprietari.

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.