Închide

Blocuri între case dorite în Bună Ziua de socrul europarlamentarului Rareș Bogdan

ActualitateAdministrațieTop NewsUncategorized by Luminiţa Silea - aug. 04, 2020 6 1495

Un proiect imobiliar cu blocuri dorite în cartierul Bună Ziua într-o zonă de case a încins spiritele la ultima ședință on-line a comisiei de urbanism a Primăriei. Beneficiarul, omul de afaceri Vasile Vita, socrul europarlamentarului Rareș Bogdan, înarmat și cu avocați, a pozat în victimă și a arătat că, deși tot el a dezvolat în proximitate case, acum trendul de dezvoltare în zonă este altul și dorește locuințe colective. Vecinii de pe străzile din jurul proiectului i-au cerut primarului Emil Boc să nu permită amenajarea de blocuri lângă casele lor. Discuțiile au durat mai bine de 2 ore. Avocații beneficiarului au acuzat comisia să vrea să pună bețe în roate proiectului și că au pretenții neacoperite legal. Specialiștii din comisie n-au cedat în fața presiunilor avocaților și au cerut reconfigurarea proiectului, la pachet cu o ofertă rezultată din analiza dotărilor publice ale zonei, școală sau grădiniță. Fostul arhitect șef al municipiului, Ligia Subțirică, a catalogat proiectul în forma propusă ca un exemplu clar de „blocuri între case.”

Planul Urbanistic Zonal pentru ansamblul dorit de Vitacom în Bună Ziua pe un teren de 1,5 hectare pe care în prezent se află și halele societății a fost făcut de Archdesign.

Arhitectul Victor Mihăilescu a explicat comisiei de urbanism a Primăriei la ședința on-line din 30 iulie că se dorește renunțarea la funcțiunea industrială (Ei) în favoarea unor două UTR-uri în care să se construiască imobile cu spații mixte și locuințe colective. La strada Bună Ziua se dorește un imobil mixt, cu șase niveluri supraterane și 89 de apartamente (deservit de trei niveluri subterane de parcări) iar în spate se doresc alte 5 imobile cu câte patru niveluri și câte 16 apartamente fiecare. În privința accesului s-a propus acces pe strada Camil Petrescu, printr-un sens unic și conectarea cu artera Pompiliu Teodor, unde, de asemenea, se propune tot sens unic. Proiectantul a mai informat comisia că se propune devierea unei conducte de gaz existente în zonă spre pârâul Becaș, în așa fel încât să rămână o zonă mai mare verde, de 3000 de mp spre pârâu, deviere care permite să crească posibilitatea de construire pe parcelă (un nivel de construire mai mare).

Proiectul imobiliar a fost lansat în consultare publică de Primărie până în 20 august, după cum au semnalat avocați ai vecinilor din zonă, a spus Oana Ciocian. Cu toate acestea a fost inclus pe ordinea de zi pentru discuții. Anunțat asupra situației, primarul Emil Boc a spus că cei nemulțumiți vor putea depune și puncte de vedere scrise, potrivit termenelor de consultare anunțate.

Vecinii de pe arterele Camil Petrescu și Pompiliu Teodor, artere private, au participat prin reprezentanți la comisia de urbanism pentru a semnala faptul că viitorul proiect imobiliar, așa cum a fost conceput, le va afecta calitatea vieții.

Oamenii de pe Camil Petrescu au spus că ei stau la case unifamiliale, edificate chiar de beneficiarul proiectului imobiliar, Vasil Vita în 2006 și că un viitor proiect de blocuri în zonă le va afecta intimitatea. „Strada e în regulă, asfaltată, e întreținută de noi și nu vrem un sens unic și mașini care circulă toată ziua, mai ales că avem copii care se joacă în zonă”, a semnalat Dan Simonca, un riveran de pe arteră care a spus că a cumpărat o locuință unifamilială în 2006 făcută de Vasile Vita. El a spus că cele peste 168 de apartamente din viitorul ansamblu vor genera un trafic infernal în această zonă de case.

De cealaltă parte, proprietarii de pe artera Pompiliu Teodor, cei care stau în ansamblul Bela Park, au semnalat că respectiva arteră are două benzi, nu o lățime de 3,5 metri, cum au prezentat situația proiectanții, și că e inadmisibil ca proiectul imobiliar al celor de la Vitacom să impună sens unic pe această arteră, mai ales că aceasta este privată, tocmai ca să își rezolve problemele privind circulațiile necesare ansamblului imobiliar.

„Noi stăm la case, dar într-un ansamblu rezidențial, n-avem garduri la stradă, nu suntem pregătiți de traficul care va rezulta de la construcțiile înalte. Eu dețin cea mai mare cotă din stradă, 70%. Suntem în total 7 proprietari. Noi deținem strada Pompiliu Teodor. Se discută aici de un sens unic pe strada noastră fără să fim informați sau consultați”, a semnalat Liviu Retegan, un alt proprietar din zonă.

Primarul Emil Boc a admis pe parcursul discuțiilor că viitorul ansamblu va genera trafic în zonă. Mai întâi i-a avertizat pe cei de la Direcția de Urbanism că au pus proiectul pe ordinea de zi mai repede, înainte de finalizarea consultării publice, apoi i-a certat că îl induc în eroare cu notițele de pe foaia în care i se prezintă proiectul și că e nevoit să însumeze și să calculeze numărul total de apartamente. După ce a ascultat proiectanții și cetățenii, primarul a decretat ca specialiștii din comisie să se pronunțe, sub rezerva că ceea ce odată se decide, nu se mai schimbă sau se pun ulterior alte condiții.

Arhitectul șef al municipiului, Daniel Pop, le-a indicat proiectanților lărgirea arterei Camil Petrescu la minimum 12 metri, impunerea unui dublu sens, edificarea unui imobil cu parter și 4 niveluri la strada Bună ziua și a unor imobile cu parter și două etaje în spate concomitent cu corectarea distribuției acestora pe parcelar prin gruparea lor două câte două, cu locuri de joacă comasate, cu niște curți mai generoase, fără mansarde, cu terasă la ultimul nivel.

Cel care a deschis calea negocierilor cu investitorul a fost arhitectul Adrian Iancu care a precizat că, având în vedere faptul că în prezent parcela are interdicție de construire de locuințe, schimbarea regimului ei ar trebui să se facă cu o ofertă pentru oraș,  o școală sau o grădiniță publice, funcțiuni care lipsesc din cartierul Bună Ziua și să contribuie și el la calitatea vieții din cartier. Pentru parcela din spate, Iancu a spus că locuințele colective sunt nepotrivite și a mai indicat proiectanților să găsească o altă variantă de acces în parkingul subteran care deservește imobilul de la stradă.

„Cred că e o observație bună. Dacă orașul acceptă schimbarea de destinație, care este contraprestația pentru oraș. E corect. Așteptăm propuneri. O ofertă care să fie proporțională cu investiția. Nu jupuim pe oricine ne iese în cale, trebuie să fim corecți cu toată lumea. Dacă orașul întinde o mână și investitorul trebuie să întindă o mână către oraș”, a lăudat Boc soluția lui Iancu.

Arhitectul Marcel Crișan a cerut o legătură cu două benzi care să facă legătura cu artera Costache Negri, tocmai pentru a genera o structură normală de cartier și nu un schelet dezosat de pește, cum arată în prezent cartierul. Crișan a mai cerut să se lase spațiu pentru o legătură velo și pietonală de-a lungul pârâului. „Există șansa ca ansamblul să capete un microcentru de zonă. Bună Ziua seamănă cu Florești, are străzi paralele, case înșiruite și arată ca un ghetou”, a mai spus Crișan.

Arhitectul Mihai Racu a mai semnalat faptul că devierea conductei de gaz propusă concomitent cu schimbarea zonei de protecție impuse de aceasta va limita dezvoltarea unei legături pietonale sau velo de-a lungul pârâului.

Abordarea comisiei a nemulțumit-o pe avocata beneficiarilor, Milena Nistorescu, care le-a cerut primarului și celor din comisie să indice textele de lege pentru pretențiile pe care le formulează în ceea ce privește oferirea unei școli sau a unei grădinițe, mai ales că aceste cerințe nu au fost formulate în trei ani de când s-au scos primele cerificate de urbanism pentru acest proiect. În plus le-a cerut celor din comisie să spună exact ce trebuie făcut și că ei sunt pregătiți, dacă trebuie, să facă 6 variante de proiect. Ea a mai combătut și cerințele privind eventuale culoare pietonale sau pentru piste de biciclete argumentând că proprietarul nu poate aștepta încă 10 ani după proiectele de viitor ale orașului la fel cum a așteptat deja zece ani după PUG și traseul centurii de ocolire ca să vadă dacă trece sau nu prin această zonă. În ceea ce privește obiecțiile formulate de vecini, avocata a opinat că orașul s-a dezvotat și că investitorul are dreptul să dispună și el de proprietatea sa în noul context.

Argumentele legale au fost aduse de arhitectul județului, Claudiu Salanță, care a semnalat faptul că prin avizul de oportunitate investitorului i se permite să edifice 6800 de mp în plus dar și că proiectanții aduc o zonă verde improprie și aceasta impusă de o retragere pe regulament față de limita estică. Mai mult, Salanță a spus că, dacă doresc un CUT și mai mare (2,2 cum au propus în partea din față a ansamblului) atunci ar trebui să se discute de dotări publice, nu de magazine, de care sunt destule în cartier. Mai mult, Salanță a subliniat că studiile de fundamentare cerute în avizul de oportunite erau cele care trebuiau să dicteze exact dotările care lipsesc în zonă și pe care investitorul trebuie să le asigure.

În discuție a intervenit și omul de afaceri Vasile Vita de la Vitacom, socrul europarlamentarului Rareș Bogdan, care a spus că proiectul se încadrează în bunul simț și că sensurile unice sunt măsuri luate în toate urbanizările din afară pentru a ajuta circulația. Vita a mai spus că e un susținător al învățământului indicând că e fondator în școala privată Royal School, dar că nu are potența financiară să facă aici o școală. „Avem o zonă aerisită și de bun simț. Imobilele P plus 3 ajută mai mult la calitatea vieții decât cele P plus 2 deoarece au și lift”, a spus Vita.

Cei din comisie au admis că o școală ar ocupa jumătate din parcelă dar au cerut să vadă exact analiza sectorială și ce lipsește în zonă.

Primarul Boc a ținut să amitească cum a refuzat timp de 5 ani recepția unor blocuri în cartier până investitorii nu au predat primăriei creșa pe care se angajaseră să o facă prin proiect. Dar că acum s-a reușit, cu toate amenințările pe care a spus că le-a primit „prin piață”.

Avocata a intervenit să mai spună că și clientul său poate foarte bine să meargă pe condițiile din regulament și să facă în mijlocul cartierului pe parcela sa un centru logistic și un service auto dar că și-ar asuma o cotă parte dintr-o investiție de învățământ, însă în parteneriat cu alți investitori, numai Primăria să aducă condiții clare, cu text legal.

Abordarea urbanismului în comisie cu avocați și amenințări a făcut-o pe arhitecta Ligia Subțirică, fostul arhitect șef al orașului, membră în comisie, să răbufnească și să semnaleze că proiectanții înțeleg foarte bine ceea ce comisia le-a cerut și că proiectul Vitacom este un exemplu clar de „blocuri între case” din vechea legislatură.

Vecinii au intervenit și ei și au spus că parter și două niveluri pentru zona din spate sunt mult prea mult față de ceea ce există și că ar trebui să se meargă pe un nivel în minus la ceea ce s-a cerut. Pop i-a informat că deja există imobile în vecinătate cu demisol care este considerat nivel în plus, motiv pentru care comisia a cerut parter și două etaje la reconfigurarea zonei din spate.

În final, comisia le-a cerut proiectanților să facă analiza sectorială și să vină cu o nouă variantă pentru proiect, cu dotările publice necesare zonei, cu mențiunea că în partea din spate propunerea ar trebui să cuprindă vile urbane, așa cum s-a recomandat pe parcusul discuțiilor. Proiectanții au fost sfătuiți să țină cont și de celelalte observații din comisie.

Primarul Emil Boc a cerut o variantă cât mai repede, până în 20 august, în așa fel încât noul proiect să fie dezbătut și prezentat și vecinilor.

6 comentarii

  1. Adrian Iancu si Ligia Subtirica mai bine nu ar vorbi de blocuri intre case, pentru ca Buna Ziua s-a dezvoltat in timpul mandatului lor. Toate li se datoreaza, strazi infundate peste tot, aspectul de „floresti” si ce mai e pe acolo. Cei doi n-ar mai trebui sa fie in comisia de urbanism.

  2. Vă rugăm insistent propietarii de pe str Costache Negri , fiind zona rezidentiala sa nu se aprobe si să nu se accepte blocuri intre case , deoarece noi nu ne am facut case ca să ne acopre Vita cu blocurile sale .. Eu sant convinsa ca vine de la Rares Bogdan , indicatiile date

  3. Costache Negri este o strada de 7,00m, facem doua sensuri de circulatie de 2,5m si doua trotuare de 1,00m unde se mai face si pista de biciclete propusa de Dl Crisan Marcel.
    Mai mult ca pe strada este o bariera montata de proprietarii imobilelor P+3E satui de aglomerarea de masini parcate sambata si dumineca la Pensiunea Bonjur de nu puteau sa iasa cu masinile din curte .
    Zona in care Dl Vita doreste sa construiasca imobilelel este incadrata la Li deci imobile cu doua nivele de construire , daca la Cale Buna Ziua doreste un bloc de 7 etaje si trei subsoluri poate sa o faca , dar in rest nu mai mult de 4 nivele max 13,5 m .

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.
  • Articole similare